Kontrolní akce nedopadla moc dobře, zmrzliny osvěžily, ale nepotěšily

Kontrolní akce nedopadla moc dobře, zmrzliny osvěžily, ale nepotěšily

13.08.2020 | Kontrolami Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) i letos do konce července neprošlo 30 procent odebraných vzorků zmrzlin, byly v nich bakterie typu salmonel. Problémy byly také u 43 procent vzorků ledů do nápojů.

<

U zmrzlin jde o zlepšení, loni šlo o 37 procent hodnocených vzorků, u ledu loni byla zjištěná závada u 40 procent vzorků. Dnes to novinářům oznámil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva u příležitosti kontroly kavárny Kochoco v pražské ulici Na Příkopě. Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění.

U tohoto podniku nenalezli dnes inspektoři žádnou chybu, počkají ještě na výsledky testů na salmonely, měly by být známé do několika dní. Inspekce ročně provede kolem 200 až 300 kontrol zmrzlin, většinou v sezoně od května do konce září. Třetina kontrol je podle inspektora Pavla Haase po podnětu spotřebitele, do třetiny provozoven inspektoři jdou, protože v minulosti tyto podniky kontrolou neprošly. Poslední třetina jsou kontroly namátkové. Letos zatím zkontrolovali 64 vzorků a 19 z nich neprošlo hygienickými limity.

Hlídejte se před nákazou!

"Určitě se dívat na to, jestli obsluha má ochranné pomůcky, jestli používá k nabírání do kornoutku ochranné pomůcky jako jsou rukavice, jestli nepoužívá stejnou ruku na úchop toho produktu, tak i na peníze, to je také častý problém," popisuje možnosti spotřebitelů, jak zjistit prohřešek Haas. Podle Kopřivy je také důležitým aspektem to, jestli má zmrzlina správnou konzistenci.

Podle inspektorů je správnější, aby obsluha měla špachtli nebo naběračku na zmrzlinu pro každý druh kopečkové zmrzliny, aby se nešířily mikroby skrze vodu, ve které se nástroj oplachuje. Pokud má podnik naběraček méně, bylo by pak vhodné nabírat jednou zmrzliny s mléčnou složkou a jinou sorbety, aby nedošlo ke kontaminaci mléčnými alergeny.

"Jednou z charakteristických příčin problému u točených zmrzlin je nežádoucí praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět," dodala inspekce. Za pochybení jsou podnikům podle mluvčího většinou uloženy minimálně desetitisícové pokuty. Výsledky testů na salmonely dostanou inspektoři většinou za tři až čtyři dny.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Od jídla chudiny na stoly nejbohatších

11.01.2021 | Kaviár, původní jídlo chudých rybářů, později pochoutka nejvyšších vrstev zejména v Rusku, patří k nejdražším potravinám světa. Jeho cena v první řadě závisí na druhu ryby, dále také na množství přidané soli a konzervačních látek. Čím „čistší“ produkt je, tím cena stoupá, ale doba trvanlivosti se krátí.

Potravinářská inspekce nařídila stažení falšované paštiky z dovozu

06.10.2020 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Tesco Stores ČR a.s., aby neprodleně stáhla ze svých poboček falšovanou potravinu Tesco Paštika s husími játry v balení 100 g, s označením data minimální trvanlivosti do 13. 5. 2022, vyrobeno v Polsku.

Varování spotřebitelům: Inspektoři stahují indická sezamová semínka

16.12.2020 | Potravinářská inspekce varuje před sezamovými semeny z Indie s výrazně nadlimitním obsahem nebezpečné látky

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont