Komise ve středu navrhne zákaz dvojí kvality potravin v EU

Komise ve středu navrhne zákaz dvojí kvality potravin v EU

09.04.2018 ČTK

V Evropské unii by nemělo být nadále možné nabízet pod shodným označením výrobky různé kvality. Evropská komise (EK) totiž podle informací ČTK a Českého rozhlasu hodlá tuto středu přijít s úpravou příslušné směrnice tak, aby jasně stanovila, že dvojí kvalita produktů není v souladu s unijním právem.

Firmám by dokonce za určité situace mohla kvůli věci hrozit vysoká pokuta.

Na dvojí kvalitu především potravin, ale třeba také pracích prášků a dalších drogistických výrobků dlouhodobě v EU upozorňuje Česká republika, Slovensko a další země ze střední a východní části bloku. Teprve nedávno se zemím podařilo na léta trvající problém obrátit pozornost nejvyšších pater unijní politiky. O tom, že podobná praxe je na jednotném unijním trhu nepřípustná, loni v září mluvil v projevu v europarlamentu i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Komise ale dosud státy vybízela, aby věc řešily lepším a systematičtějším využíváním stávajících pravidel. Ve středu má ale - spolu s dalšími body širšího balíku úprav evropských spotřebitelských pravidel - schválit i novelu směrnice o nekalých obchodních praktikách. Nově v ní bude uvedeno, že nabízet zboží, které je označeno shodně jako jinde v EU, ale má výrazně odlišné složení či charakteristiku, je zavádějící obchodní praktika, a tudíž není v souladu s pravidly EU.

Součástí novinek, které bude mít ve středu na stole Evropská komise, jsou také sankce za porušení unijního spotřebitelského práva. Úřady členských zemí by tak měly dostat možnost koordinovaně pokutovat prohřešky. Pokud se věc dotkne více členských států, počítá přitom návrh s pokutou až čtyři procenta ročního obratu v každé dotčené zemi. Státy pak mohou dát ještě i další pokuty podle svých národních pravidel.

Komise také nyní zpracovává metodiku, kterou by se měly řídit úřady při provádění potřebných kontrol a potravinářských testů. K dispozici by měla být ještě tento měsíc.

Pod pojmem dvojí kvalita potravin se často rozumí například používání náhražek masa ve východních státech EU u výrobků, v nichž je na západě EU maso obsaženo. Podobně je tomu u menších podílů ovoce například v jogurtech.

Český stát loni provedl několik testování kvality potravin. Z posledního šetření vyšlo, že z 21 testovaných dětských výživ, krmiv pro domácí zvířata a privátních výrobků obchodních řetězců prodávaných v podobném obalu v Německu, Rakousku, Česku, na Slovensku a v Maďarsku, jich bylo stejných sedm. Tři výrobky byly mírně odlišné, 11 jich bylo jiných.


Mohlo by vás zajímat

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

Češi vymysleli "steak v prášku". Nové superjídlo připravíte za pár vteřin, nepotřebujete nic jiného

27.01.2018 | Skupina sedmi Čechů vyvinula nové "superjídlo". Od konkurence se má lišit kvalitou i chutí, tvrdí.

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.