Kolik malin je skutečně v malinovkách?

Kolik malin je skutečně v malinovkách?

26.05.2020 | Točená malinová limonáda z obliby nikdy nevyjde. Že má v našich srdcích ještě místo potvrdil i její velký „comeback“ zhruba před pěti lety, kdy se osvěžující nápoj, který spolehlivě zabarví jazyk, opět dostal do nabídky restaurací a stánků. Nostalgie zákazníků z malinovky udělala takřka přes noc hit. Stala se dokonce jedním z nejvíce objednávaných nápojů a dostala do závěsu i klasickou nabídku syceného nealka.

<

Nejsou to pravé maliny, které malinovkám dodávají uvedené vlastnosti. Logicky to lze dovodit i při pohledu na cenovky skutečných, byť obvykle ve sklenících vypěstovaných malin v maloobchodech. Kdyby totiž točené malinovky skutečně maliny obsahovaly, muselo by jít o nápoj úplně v jiných cenových relacích, než za jaké je na stáncích kupujeme. I když nám malinovky chutnají (zřejmě i proto, že maliny představují jeden ze skutečně původních druhů ovoce nebo zeleniny, které rostly v naší zemi dávno před Kolumbovskou dobou a následnou expanzí celé řady komodit (nejen) na naše území), měli bychom se také zajímat o to, z čeho jsou vlastně vyráběny.

Malinovka pro děti? Raději ne!

Analýza složení nápoje odhalila v malinovkách přítomnost zejména pro děti nevhodného barviva azorubinu (E 122), umělého sladidla sacharinu (E 954), či konzervantů - sorbanu draselného (E 202) či benzoanu sodného (E 211). Maliny pochopitelně chyběly. Největším potenciálním rizikem byl přitom právě azorubin, který malinovce dodává sytě červenou barvu, který je ale také zařazen na seznam barviv ovlivňující pozornost a aktivitu dětí, a proto musí být použití takového barviva uvedeno na obalu výrobků.

Druhým problémem byla pak a stále ještě je kombinace konzervantů a obecně několika použitých přídatných látek, neboť i když třeba není každá taková látka zvlášť o sobě riziková, vzájemná interakce již riziková být může. To ale nikdo pořádně neví. Právě u točených limonád přitom spotřebitel prakticky nemá šanci se cokoli o složení nápoje dozvědět, protože sudy s nápoji jsou jeho zrakům skryté. Mohl by se sice zeptat obsluhy, avšak ani ta obvykle o složení toho, co prodává žíznícím lidem, moc neví.

Malinovka barvivům zaslíbená

Malinovky bez malin se vyrábějí a točí pořád, k určitému pozitivnímu posunu ale v posledních letech došlo. Výrobci se především snaží použít k atraktivnímu vzhledu těchto limonád jiná, přírodní barviva, jejichž zdrojem může být například červená řepa. Na druhou stranu, pohár (ne)malinovky nikomu neuškodí. Přesto je mnohem vhodnější alternativou, pokud je to možné, zahánět žízeň zejména nejmladší generace prostřednictvím stále více se rozšiřujících „domácích limonád“, které většinou opravdu pár kousků skutečného ovoce, byť z mrazáku, obsahují. Na to, že vedle zmraženého ovoce tvoří dominantní složku takových nápojů obyčejná voda z kohoutku a případně pár kousků ledu, se sice zdají být domácí limonády poněkud předražené, z pohledu složení jde ale jistě o lepší alternativu než točené ovocné nápoje včetně malinovek.

Vody nelžou

O poznání lepší situace je na trhu ochucených ovocných balených vod prodávaných v kamenných obchodech – minimálně v tom, že se z jejich obalu spotřebitel dozví, jaké ingredience výrobek obsahuje. Seriózní výrobci vyrábějí takové nápoje z vody a ovocné šťávy nebo z ovocného koncentrátu či ovocné dřeně a na obalu musí být uvedeno, jako procento ovocné šťávy nebo ovocné složky nápoj obsahuje. Pokud tam ovocná šťáva nebo dřeň je, můžeme si být navíc prakticky stoprocentně jisti, že takový údaj výrobce nezatají, protože se tím před spotřebitelem chce pochlubit. I proto, že samozřejmě i řada ochucených balených nápojů obsahuje jen aroma a barviva – ale na rozdíl od točených nápojů má spotřebitel šanci se údaje o tom z obalu alespoň dozvědět.

Hledejte pozitiva

Balené nápoje mají nicméně oproti točeným nápojům zvláště tam, kde není vybudováno odpovídající zázemí pro čepování nápojů, zásadně lepší pozici pro to, aby ovocnou složku skutečně obsahovaly. Kdyby totiž mělo být v sudových limonádách točených na dočasných stanovištích, například na koupalištích, skutečné ovoce, byla by to docela komplikace – takový nápoj je náchylnější na skladování či možnou kontaminaci obdobně, jako čerstvé ovoce, přičemž zrovna maliny patří mezi ovoce, jehož doba trvanlivosti je velmi krátká. Nápoj by tedy musel být sterilizován, aby se zabránilo kvašení, samotné sudy by musely procházet intenzivnějším a složitějším procesem čištění před opětovným naplněním. Výsledkem by pochopitelně byla vyšší cena, ale především, v nápoji by musely být kromě ovocných složek přítomny i konzervanty. Nakládání s pravým ovocem není prostě zas tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát.

I náhrada konzervantů je však možná a reálně se s ní také v minulosti setkala většina spotřebitelů, především na různých společenských setkáních či rautech. Oním řešením je citron, což je právě přirozený konzervant, který používají i výrobci přírodních malinových koncentrátů a při přípravě malinovek také některé restaurace. Nejlepší malinovkou jsou nicméně maliny jako takové.

Skutečně domácí…

Stejně jako prakticky všechny druhy ovoce je nejvhodnější konzumovat maliny čerstvé, vůbec nejlepší je pak nasbírat si maliny v lese, byť jsou plody obvykle oproti těm prodávaným v maloobchodech menší. Druhým nejlepším řešením je udělat si doma z malin hustou přírodní malinovou šťávu. Nasbírané maliny namočíme, necháme okapat, rozmačkáme a odstavíme do druhého dne. Následně přidáme cukr (na litr šťávy zhruba jeden kilogram) a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí (varem se totiž ztrácí vitamín C). Maliny ale obsahují mnohem více vitamínů, kromě skupiny vitamínů B také vitamín E a provitamín A. Nejen proto posilujeme konzumací malin svou imunitu, příznivých účinků malin na lidský organismus je ale mnohem víc, včetně prevence impotence. Celá škála těchto účinků je popsána na internetu, kde si je může každý dohledat.

 

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Sucho ničí pastvu, včelstev tak ubývá

09.07.2020 | Tuzemští zemědělci v posledních letech pěstují stále častěji rostliny, které dávají méně nektaru. Včelí pastva ubývá také díky výraznému suchu, a to zejména v důsledku narůstajících teplot. Do budoucna to může ještě více oslabit včelstva, říká Antonín Přidal z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Košík rozjíždí farmářské bedýnky, jejich obsah se bude měnit každý týden

13.07.2020 | Šestikilový výběr pravidelně se měnící sezónní zeleniny z nejúrodnější české černozemě, pěstované tradičními zelinářskými postupy bez chemie. Online supermarket Košík.cz zařazuje do své nabídky farmářské bedýnky, které pro něj exkluzivně připravuje rodinná farma Jamboz.

Pro mořské plody do večerky raději nechoďte

13.07.2020 | Inspektoři SZPI a SVS odhalili v Hrobčicích na Teplicku nelegální sklad mořských plodů a ryb. Maso bylo skladované ve zcela neadekvátních podmínkách, provozovatel prodejny navíc nebyl schválený a registrovaný k přepravě živočišných produktů.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont