Kolik letos zaplatíme za vánočního kapříka?

Kolik letos zaplatíme za vánočního kapříka?

12.10.2020 | Rybářství Třeboň doporučuje velkoobchodním odběratelům koncovou cenu při vánočním prodeji u stánků kolem 100 korun za kilogram kapra výběrového. Ceny kaprů na vánočním trhu se budou lišit podle krajů.

<

"Ceny doporučujeme, ale netvoříme. Někde bude kilo kapra stát 95 korun, někde 105 korun. Liší se to regionálně. Nejnižší ceny jsou však na sádkách," řekl předseda představenstva společnosti Fish Market Rudolf Provázek. V jižních Čechách tak budou ceny nízké, v dalších krajích poroste cena kvůli dopravě, manipulaci s rybami a nájmům za stánky.

Třeboňští rybáři zahájili dnes výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Slavnostní výlov s doprovodnými akcemi, kam jezdilo 50 000 lidí, je kvůli koronaviru zrušený. Lidé nesmí do míst, kde se loví a kde stojí kádě. Rybáři čekají z Rožmberka výnos 150 tun ryb.

Rybářství Třeboň je největší producent sladkovodních ryb v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí 15 až 18 procenty. Roční produkce činí asi 3200 tun, z toho tvoří 90 procent kapři, zbytek líni, candáti, štiky, sumci, amuři, tolstolobici a okouni.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Okurky v plastových fóliích jako důkaz neekologického smýšlení? Přibrzděte...

01.12.2020 | Ne nadarmo se říká, že mnoho aktivistů škodí. Už jen proto, že se do této funkce nominují lidé bez patřičných znalostí a skrze veřejné kanály hlásají cosi o zamořování planety plasty a zbytečném balení potravin. Přitom právě obaly jsou mnohdy jedinou možností, jak potravinu ochránit před poškozením například při transportu.

Restaurace otevřely, tak si pojďme zopakovat pravidla

03.12.2020 | Společně se čtvrtečním otevřením gastronomických provozů startuje také iniciativa Bezpečná restaurace, jejímž cílem je sjednotit hygienická pravidla v gastronomii a prostřednictvím marketingové kampaně podpořit jejich dodržování u hostů i obsluhy.

Češi jako jogurtoví jedlíci: Ročně jich sníme 15 kilo

03.12.2020 | Češi spotřebují za rok v průměru 15 kilogramů jogurtů, případně dalších zakysaných mléčných výrobků. Podle údajů Českomoravského svazu mlékárenského se loni v ČR vyrobilo 130 400 litrů této potraviny.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont