22.06.2014 Redakce
Klasika francouzské kuchyně.
Doba přípravy: 2,5 hodiny + 24 hodin marinování, pro 8 osob
Ingredience: 1 kohout (asi 5 kg), 2,5 litru červeného vína Merlot (příp.Svatovavřinecké nebo Frankovka), ½ řapíkatého celeru, 3 cibule, 3 mrkve, olivový olej, tymián
Postup: Kohouta naporcujeme na osm dílů, orestujeme a vložíme do nádoby. Na výpeku zprudka orestujeme nakrájenou zeleninu, přidáme tymián, víno, svaříme (nesolíme) a horkou tekutinu nalijeme na kohouta. Marinujeme 24 hodin. Osolíme a dusíme 2,5 hodiny. Prsa vyndáme o 20 minut dříve, než se začnou rozpadat. Když je maso měkké, zeleninu scedíme, omáčku zredukujeme na ½ a zahustíme. Ochutíme solí a pepřem.
TIP: Pokud kohouta nahradíme slepicí (1 slepice = 4 porce), zkrátíme domu dušení. Výsledná chuť pak ovšem nemá typickou intenzitu.
30.06.2015 | „Jedná se o švýcarský národní pokrm, ačkoli si na jeho původ děla nárok také Savojsko," říká režisér František Pojdl, který ve Španělsku dlouhodobě žije.
03.08.2015 | Lehká a lahodná letní pochoutka kombinuje kešu oříšky, okurku i kopr.
17.08.2015 | Nevíte, co uvařit k obědu nebo večeři? Inspirujte se belgickým receptem!