Když jídlo probouzí vášeň: Co zařadit do jídelníčku pro zvýšení libida?

Když jídlo probouzí vášeň: Co zařadit do jídelníčku pro zvýšení libida?

07.07.2020 Jana Čiháková

Souhlasíte se slovy - láska prochází žaludkem? Je vám sympatické tvrzení, že dobré jídlo a uspokojivý sex patří mezi největší lidská potěšení? Hledali jsme odpověď na otázku, zda skutečně existují potraviny, které jsou schopné probudit vášeň a sexuální touhu.

Afrodiziaka neboli látky, vůně či pochutiny, by měly mít moc a sílu přivolat sexuální touhu a zvýšit vzrušení. Nikoho asi nepřekvapí, že jejich název úzce souvisí s řeckou bohyní lásky Afroditou, přičemž nejen její nadpozemská krása dokázala dle pověstí omámit jakéhokoli muže. Tato bohyně totiž údajně znala tajemství pokrmů i nápojů povzbuzujících vášeň a uměla je využívat, ostatně jako tisíce žen po ní. Dříve, zvláště ve starověku a středověku, kdy afrodiziaka byla velmi oblíbená, se za tímto účelem používaly nejrůznější složky – mimo jiné i jedovatých rosltin (například kořen mandragory, či ženšenu), netopýří krev, prášek z rohu nosorožce či vývar z kozích varlat, z nichž se potom míchaly "nápoje lásky". Seznam přírodních afrodiziak je bohatý i v současnosti, jsou zde zastoupeny luxusní delikatesy, ale i cenově dostupné a běžné poživatiny.

Jak působí afrodiziaka?

Názory na toto téma se rozchází. Bohyně Afrodita a staří Řekové měli jasno, že při správné kombinaci jednotlivých ingrediencí lze připravit pokrmy či nápoje pozitivně ovlivňující sexualitu. Existuje však mnoho argumentů přicházejících z řad odborníků, které popírají účinek potravin na lidské libido.

Jaká jsou fakta o jejich účinku? Jak mohou fungovat a co způsobí v lidském těle?

·        Nejvíce podceňovaným účinkem je placebo efekt. Budeme-li věřit, že v nás nějaké jídlo vyvolá touhu a vášeň, v mnoha případech pocítíme po jeho požití příval sexuální síly bez ohledu na to, zda má daná potravina doopravdy afrodiziakální účinky.

·        Dalším účinkem může být to, že vám daná potravina vůní či vzhledem připomíná pohlavní orgány. Tímto způsobem si renomé vydobyly například ústřice, banán, jahody či mrkev.

·        Jako třetí způsob fungování afrodiziak můžeme označit i to, že některé potraviny disponují určitými živinami, které ovlivňují správnou činnost pohlavních orgánů a přiměřenou chuť na sex (selen, zinek, vitamin E atd.) Proto není divu, že se afrodiziakem může stát prakticky jakékoli výživné jídlo, což ostatně lidová slovesnost a různé pověsti většinou potvrzují.

Působení afrodiziak v potravinách

Zlepšují prokrvení sliznic a orgánů - ostré potraviny a koření (česnek, chilli, pepř) způsobují vyplavení endorfinů, což má za následek vzestup krevního tlaku a pulsu. Zvýšená srdeční činnost má pozitivní vliv na prokrvení celého těla, a to včetně intimních partií.

Mají močopudný účinek – potraviny, které mají schopnost stimulovat tvorbu moči, tak nepřímo dráždí i pohlavní orgány.

Ovlivňují centrální nervovou soustavu - příkladem může být následující případ: Na ulici procházíte okolo pizzerie a do nosu vás praští vůně bazalky a oregana, přičemž se vám vybaví letní dovolená u moře, starosti jsou zapomenuty a objeví se chuť po zábavě. Stejně tak nám například vůně skořice nebo vanilky může navodit pocit bezpečí.

Odbourávají stres - příkladem je alkohol, který v malých dávkách odstraňuje zábrany a způsobuje mírnou euforii. Ale pozor, ve větším množství má efekt naprosto opačný -  vyvolává únavu, agresi, ale i odpor a mimo jiné u mužů snižuje potenci. Sklenička vychlazeného šampaňského v kombinaci s jahodami, kterými se milenci navzájem krmí, romantikou přímo srší. Obdobné účinky má také med, a to zejména ve formě medoviny. V historii byla právě medovina nápojem novomanželů. Za zmínku stojí i fakt, že pocit štěstí dokáže navodit kvalitní čokoláda.

Důležitým faktorem přímo ovlivňujícím sexuální apetit může být i možnost využít některé potraviny při erotických hrátkách.

Zkuste...

·         Pochutiny - čokoláda, med

·         Plody moře - ústřice, kaviár, krevety, sushi – losos, makrela, tuňák

·         Lanýže

·        Hummus - omáčka z cizrny, citronové šťávy, česneku a sezamové pasty tahini

·         Ovoce - jahody, meruňky a broskve, banán, avokádo, granátové jablíčko, fíky, datle, citrusy

·        Zelenina - mrkev, chřest, celer, česnek, cibule

·         Koření - skořice, zázvor, oregano, petržel, kopřiva, hřebíček, chilli, vanilka, rozmarýn, hřebíček, máta, pepř, šalvěj, koriandr, aloe a muškátový oříšek

·         Ořechy - mandle, pistácie, kokos, liči

·         Šampaňské, víno

·         Pšeničné klíčky, ovesné vločky


Mohlo by vás zajímat

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.