Kdy byl otevřen první supermarket?

Kdy byl otevřen první supermarket?

21.06.2011 Šárka Škachová

Další zajímavostí měsíce června je výročí samoobslužného nakupování. Tušíte, kdy a kde byl otevřen první supermarket u nás? A kde vznikla první samooblužná prodejna vůbec? A co vy - nakupujete rádi v samoobsluhách nebo v menších obchůdcích?

6.6. 1991 byl otevřen první supermarket v Československu

Patřil k síti Mana - dnes Albert. Otevřel ho maloobchodní řetězec Ahold v  Jihlavě. Netrvalo dlouho a koupěchtiví čeští zákazníci mohli vstoupit i do prodejen Delvita a Billa, které se na českém trhu uchytily mezi prvními. Moderní strategie prodeje se svou dokonalou pastí na zákazníka dokáže vytáhnout útratu vždycky výš, než jsme měli v plánu.

Znáte základní rozdíly hyper a super marketů?

Čím jsou větší, tím víc času nám tito suchozemští žraloci sežerou.

  • Hypermarket - je samoobslužná prodejna s plochou nad 2500 metrů čtverečních a širokým sortimentem (nejméně 20 000 položek) potravinářského i nepotravinářského zboží. Ve svém areálu obvykle pronajímá plochy pro další obchody, restaurace a zábavu. Mívají vlastní přípravny masa, výrobnu uzenin, pekárnu ...
  • Supermarket - je samoobslužná prodejna s plochou nad 400 metrů čtverečních, se širokou nabídkou potravinářského zboží (alespoň 8000 položek).
  • Diskontní prodejna - opět samoobslužná prodejna s plochou zpravidla 401 až 1000 metrů čtverečních, s omezeným potravinářským sortimentem (1000 až 1500 položek), nízkými cenami a menším zákaznickým komfortem (omezené či žádné doplňkové služby, prodej z palet).

 

Víte, kdy se objevila první samoobslužná prodejna na světě?

Asi nikoho nepřekvapí, že to bylo v Americe, kde nákupní horečce podlehli jako první.

Úplně první "sámoška" byla otevřena v roce 1916 v Memphisu a postaral se o to Clarence Saunders. Nakupování s nákupním košíkem v ruce se rychle uchytilo a tak si v roce 1917 podnikavý Saunders nechal svůj nápad samoobslužného prodeje patentovat. Samoobslužné prodejny s názvem Piggly Wiggly se staly tak oblíbené, že do konce 30. let jich bylo po celé Severní Americe na 2600.


Mohlo by vás zajímat

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.