Karlovy Vary chtějí být městem bez kouře

Karlovy Vary chtějí být městem bez kouře

12.06.2019 Jana Čiháková

Karlovy Vary chtějí být "městem bez kouře". Hodlají přesvědčovat kuřáky, aby přestali, a těm, kteří to nezvládnou, umožní používat alternativy cigaret, například zahřívaný tabák.

Podle předsedy karlovarské sekce Asociace hotelů a restaurací ČR Jana Kroniky by hlavním prostředkem kampaně měla být osvěta. Ale v hotelech a restauracích, které jsou dnes striktně nekuřácké, by mohlo být umožněno půjčit si a používat náhražky cigaret. Pilotně se do této akce zapojily v lázeňském městě hotely Imperial nebo Čajkovskij.

Podle Kroniky by o této možnosti měli klienti hotelů vědět dopředu. "Každé zařízení, ať restaurace nebo hotel, to bude mít na webových stránkách, budou to vědět i cestovní kanceláře. "A klient, který přijede, bude mít osvětu hned na recepci nebo u obsluhy restaurace. Budou tam prospekty. Aby kuřák, který k nám přijde, si mohl tuto alternativu vyzkoušet," uvedl Kronika.

Primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) řekla, že Karlovy Vary chtějí být zdravějším a úspěšnějším městem a inspirací pro Českou republiku i města v dalších zemích. "Rádi bychom se zaměřili na centrum města, více bychom chtěli dohlížet na to, aby se nekouřilo na kolonádách nebo v parcích. A doufám, že se k tomu připojí hotely a restaurace a že tím podpoříme osvětu, aby všichni pochopili, že nahradit kouření cigaret nějakou alternativou je vhodnější," řekla. Pfeffer Ferklová dodala, že ještě v době, kdy byla ředitelkou Grandhotelu Pupp, nabídla tuto alternativu zaměstnancům a velká část se klasických cigaret vzdala.

Zahřívací tabák nikomu nevadí

Partnerem města a hotelů je Philip Morris, tabáková firma, která už několik let v ČR prodává zahřívaný tabák. Na českém trhu zahřívaný tabák nabízí i British American Tobacco. "Je zřejmé, že ambice života bez cigaret a bez kouře se neobejde bez spolupráce soukromého a veřejného sektoru," doplnil ředitel komunikace Philip Morris ČR Petr Šebek.

Po zavedení protikuřáckého zákona bylo zakázáno kouření ve všech restauracích, na některých veřejných prostranstvích či ve veřejných budovách. Některé stravovací provozovny ale v poslední době umožňují, aby zákazníci uvnitř používali elektronické cigarety či právě zahřívaný tabák. Podobně by tomu mohlo stále více být i v Karlových Varech.

Místo cigarety náplast?

Podle lékařů je nejméně škodlivý čistý nikotin z lékárny, tedy třeba náplasti. Rizikovější jsou elektronické cigarety. Ještě o něco větší riziko vzniku chorob je u zahřívaného tabáku. Na českém trhu jsou dva produkty, a to iqos a glo. "Nechci použít slovo, že jsou zdravější. To nejsou. Méně rizikové než kouření ale určitě ano," uvedla koncem května lékařka Evra Králíková z centra pro závislé na tabáku 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Běžná cigareta hoří při teplotě vyšší než 600 stupňů Celsia, zahřívané tabákové náplně se zahřívají na zhruba poloviční teplotu, což podle výrobců znamená menší zdravotní rizika a nižší emise ve srovnání s klasickými cigaretami.


Mohlo by vás zajímat

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

SVÍTÁ NADĚJE PRO MALÉ BEZLEPKÁŘE: POVINNOST ŠKOL ZAJISTIT STRAVU VISÍ VE VZDUCHU

07.02.2024 | Stát chce uložit školám povinnost zajistit stravu pro celiaky a lidi s dalšími léčebnými dietami. Připravuje aktualizaci takzvaného spotřebního koše, jenž stanovuje výživové požadavky na jídla ve školních jídelnách. Na dnešní tiskové konferenci k metodice, jak je možné dětem dietní stravu zajistit, to řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.