Kapr musí být: Tipy pro prodejce i nákupčí

Kapr musí být: Tipy pro prodejce i nákupčí

04.12.2019 | Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) budou letos podobně jako v předchozích letech kontrolovat pouliční prodejce vánočních kaprů.  Veterinární inspektoři zkontroluji přibližně 30 % prodejních míst a při kontrolách se zaměří zejména na zacházení s živými rybami a na hygienické podmínky prodeje.

<

Aby měly krajské veterinární správy (KVS) přehled, kolik stánků s kapry se na území jejich regionu objeví a kde se budou nacházet a mohly tak plánovat kontroly prodejců, mají prodejci povinnost nejpozději sedm dní před zahájením prodeje podat o tom příslušné KVS ohlášení. 

Zájemci o prodej živých ryb mohou uvedený formulář využívat ke komunikaci se SVS nejen před Vánoci, ale i po zbytek roku. Tato forma prodeje totiž není už výhradně sezónní záležitostí. Před zahájením prodeje jsou prodejci povinni seznámit se s požadavky na samostatná prodejní místa a pravidly pro prodej živých ryb, stejně tak s doporučeními pro osoby provádějící porážení ryb při prodeji.

Přestože se nesplnění nahlašovací povinnosti může zdát někomu pouhou formalitou či zbytečnou byrokratickou zátěží, není tomu tak. Právě na základě těchto hlášení totiž SVS plánuje a následně každoročně provádí kontroly prodejců. Nenahlášení prodejci se tak mohou vyhnout kontrole a tím mimo jiné ohrozit zdraví nakupujících. Kontrolováni jsou přednostně ti prodejci, u nichž byly v předchozím roce zjištěny závady a také prodejci zcela noví.

Před loňskými Vánoci nahlásili prodejci Státní veterinární správě v celé ČR téměř 2400 prodejních míst. Kontrolou prošla před svátky více než jedna tisícovka prodejních míst. Z toho alespoň jednu závadu zjistili ve třech procentech případů. Z dlouhodobého hlediska se úroveň prodeje vánočních kaprů zlepšuje.

Kapři se mají lépe, spotřebitelé také

„Z dlouhodobého hlediska se úroveň prodeje vánočních kaprů zlepšuje. Myslím si, že má na to vliv zejména osvěta, ale také důsledný veterinární dozor, který se zaměřuje především na problémové prodejce z předchozích let,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Ještě než začne prodávat, má každý prodejce povinnost seznámit se s požadavky na prodejní místa, pravidly pro prodej živých ryb a prostudovat si doporučení pro osoby porážející ryby. Uvedené dokumenty jsou k dispozici online na internetových stránkách SVS.

„Veškeré činnosti spojené s prodejem ryb se musí provádět v odpovídajících hygienických podmínkách. Rovněž podmínky welfare musí být při prodeji dodrženy, kádě musí obsahovat čerstvou protékající nebo okysličovanou vodu a nesmějí být přeplněny,“ sdělil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.  

Pracovní deska, na níž probíhá zabíjení, kuchání a porcování ryb, musí být čistitelná a dezinfikovatelná. Povinnou součástí výbavy jsou nože, palička na omračování ryb a stěrky. Povinný je dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace. V souladu s příslušnou legislativou, zejména zákonem na ochranu zvířat proti týrání, musí probíhat i usmrcování ryb. Pevné vedlejší živočišné produkty, tedy například vnitřnosti či žábry z kuchaných kaprů, musí být schraňovány v nepropustných, uzavíratelných a označených nádobách a následně předány osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady.

Klamání spotřebitele se hlídá

V posledních několika letech SVS ve zvýšené míře kontroluje také, zda nedochází k zneužívání chráněných značení a tím ke klamání spotřebitelů. V minulosti SVS například uložila pokutu obchodníkovi, který prodával ryby označené chráněným zeměpisným označením. Někteří prodejci v posledních letech nabízejí také takzvaného Omega3kapra, kterého vyprodukovali odborníci z Jihočeské univerzity, jehož maso má obsahovat větší množství zdraví prospěšných mastných kyselin. Namátkově je ze strany veterinárního dozoru ověřována také pravdivost tohoto označení.

V loňském roce zkontrolovali veterinární inspektoři přes 900 prodejních míst, což představuje zhruba o 200 více než v předloňském roce.  Určitá závada byla zjištěna ve 2,4 % případů. Oproti roku 2016 tak došlo k mírnému zlepšení. Pozitivní informací je, že převládaly závady administrativního charakteru. Nejčetnějším nedostatkem bylo nesplnění povinnosti nahlásit předem zahájení prodeje krajské veterinární správě, druhou nejčastější závadou byly chybějící doklady o původu zboží. Jedním z nejzávažnějších byl případ neoprávněného užívání chráněných označení, čímž se dotyčný dopustil klamání spotřebitele.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Nákupní panika se nekoná, lidé ale upřednostňují online obchody

17.09.2020 | Internetové supermarkety Košík.cz a Rohlik.cz sledují od konce prázdnin zvýšený zájem o své služby. Vyšší poptávka se se začátkem školního roku podle nich dala čekat, na růst počtu nákupů mají ale vliv i zpřísňující se opatření proti koronaviru. Současný stav se však podle prodejců nedá srovnávat se situací na jaře, kdy lidé uskutečňovali nákupy na hranici paniky.

Roman Vaněk: Kvalitní strava je nejlepší investice do budoucnosti

14.09.2020 | Člověk nutně potřebuje k životu jen dvě věci ­- spát a jíst. Spát se učit nemusíme a nad jídlem je třeba se zamyslet. Kvalitní jídlo a stravovací návyky jsou přece pro každého investice do budoucnosti, říká zakladatel Pražského kulinářského institutu a šéfkuchař Roman Vaněk.Co ještě prozradil pro CZ TEST?

Aktuálně ke koronaviru: Doporučení SZPI a SZÚ

14.09.2020 | Vzhledem k narůstajícímu počtu případů a bohužel i mýtů, které kolují mezi lidmi, vydali inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce doporučení spotřebitelům i provozovatelům potravinářských podniků.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont