K pátku 13., 13 faktů o jídle, které pro vás budou určitě nové

K pátku 13., 13 faktů o jídle, které pro vás budou určitě nové

13.12.2019 Jana Čiháková

Potravinářský svět je fascinující. Vědci vyrábějí diamanty z arašídového másla, hrozny vám mohou zase vybouchnout v mikrovlnné troubě. Web magazín Insider zaokrouhlil některé z nejpodivnějších a nejvíce fascinujících potravinových faktů, které určitě uslyšíte poprvé.

1. Kečup byl kdysi považován lék na průjem

Na počátku 18. století byla rajčata považována za léčivá. Per Fast Company, lékař v Ohiu ve 30. letech 20. století, tvrdil, že protlak z nich může léčit průjem a dokonce i poruchy trávení. Vydal dokonce i recept na speciální druh léčivého kečupu. 

2. Arašídové máslo se umí proměnit v diamant

Vědci z  Bayerisches Geoinstitut v Německu objevili, že arašídové máslo je tak bohaté na uhlík, že je možné jej přeměnit na diamant. Jediné, co musíte udělat, je extrahovat kyslík z oxidu uhličitého, který se nachází v arašídové pomazánce, a poté vyvolat obrovský tlak na uhlík, který zůstal.

3. Z brusinek si můžete udělat super hopík

Brusinky umí skákat, zralý plod se odráží, což je ve skutečnosti testem zralosti pro zemědělce i spotřebitele. 

4. Popsicles vymyslel 11letý kluk

Dnes populární vodové nanuky vymyslel v roce 1905 jedenáctiletý Frank Epperson - náhodou. Nechal venku v šálku směs sodovky a vody. Jeho směs ztuhla a když ji snědl, zjistil, že chutná skvěle. Epperson tenkrát nazval svůj vynález „Epsicle“ a toho léta ho začal prodávat po celé pláži v San Franciscu. Když zestárl, začaly Eppersonovy děti nazývat jeho výtvor „Pop's 'Sicle“ nebo „Popsicle“ a název zůstal dodnes. 

5. American Pie není americký

Jablečný koláč nazývaný jako "American Pie" rozhodně není americký. Původně se pekl ve středověké Anglii. Moderní recept na jablečný koláč s mřížkovou krustou byl pak vytvořen a zdokonalen Holanďany. 

6. Brambory mohou odráže wifi signál

Když chtěl Boeing v roce 2012 vyzkoušet svůj bezdrátový signál na nových letadlech, umístil na sedadla obrovskou hromadu brambor. Brambory díky svému vysokému obsahu vody a chemickému složení absorbují a odrážejí rádiové a bezdrátové signály stejně jako lidé.

7. Syrové ústřice mohou být naživu

Některé odrůdy měkkýšů mohou přežít bez vody až dva týdny, proto jsou ústřice skladovány ve zvláště regulovaných podmínkách. Jakmile zemřou, už není bezpečné jíst. Takže ano: Pokud máte pěkný talíř čerstvých ústřic, pravděpodobně je jíte, dokud jsou stále naživu. Naštěstí ústřice nemají centrální nervový systém , takže nemohou cítit bolest.

8. Původně slepice snášely jen 12 vajec ročně

Dříve než byla slepice domestikována, vyprodukovala  pouze asi tucet vajec ročně. Nyní mohou produkovat stovky.  Podle Guinnessových světových rekordů vyprodukovala slepice z Missouri.  371 vajec za jeden rok.

9. Čokoládou se platilo

Podle Mezinárodní organizace pro kakao se čokoláda původně nejdla. Aztékům sloužila jako platidlo. Lidé pod aztéckou vládou mohli platit kakaem třeba daně. 

10. Mrkve byly původně fialové

Podle Národního muzea mrkve ve Velké Británii nevypadaly první mrkve jako ty dnešní. Původně byla tato zelenina fialová nebo bílá s tenkým kořenem. Oranžová mrkev, kterou dnes známe a jíme, je vlastně výsledkem genetické mutace z konce 16. století, která zvítězila  nad původní barvou. 

11. Wasabi je často barvený křen

Asi 99% všech wasabi prodávaných ve Spojených státech je falešných. Pravé wasabi stojí 80 dolarů za libru, takže je mnohem nákladově efektivnější pro restaurace, aby místo toho používaly napodobeninu.

12. Hrozny mohou vybuchovat

Zde je zábavný (a nebezpečný) vědecký experiment: Pokud rozdělíte hroznové víno téměř na polovinu a vložíte jej do mikrovlnné trouby, vytvoří se výbušná ohnivá koule. Je to tím, že mikrovlny vyrábějí teplo a pokud zahříváte „nic“ v mikrovlnné troubě - nebo v tomto případě velmi malý hrozen, který neabsorbuje dostatek energie - elektromagnetické vlny nemají na čem pracovat a koncentrují se. Hrozno samotné pak vede elektřinu v mikrovlnné troubě, což vytváří dojem malé ohnivé koule.

13. Z muškátového oříšku můžete mít halucinace

Muškátový oříšek může být perfektním doplňkem vašeho horkého nápoje, ale příliš ho neposypte. Příliš velké množství muškátového oříšku může mít fyzické účinky halucinogenního léku. Ale podle The New York Times byste oříšku museli snít opravdu hodně - více než dvě polévkové lžíce.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.