Jihotyrolské silvestrovské menu

Jihotyrolské silvestrovské menu

22.12.2015 redakce

Chystáte se na oslavy silvestra a chybí vám inspirace? Jihotyrolští farmáři ze sdružení Roter Hahn přicházejí s tipy na originální pokrmy ze severu Itálie.

Nezaměnitelné jihotyrolské pokrmy v sobě spojují to nejlepší z italské a alpské kuchyně, které kladou důraz především na kvalitní suroviny. Nechte se zlákat farmářskými specialitami, které si můžete připravit jednotlivě nebo jako kompletní menu, jímž ohromíte hosty.

 

Bylinkové plněné taštičky Schlutzer

(předkrm, pro 4 osoby)

xxx

Ingredience:těsto: 100 g žitné mouky, 100 g pšeničné mouky, 1 vejce, 50 až 80 ml vody, 1 velká lžíce oleje, trocha soli, náplň: 50 g cibule, 1 krájeného stroužek česneku, 50 g másla, 100 g brambor (uvařené a rozmačkané), 200 g ricotty, 1 malá lžička pažitky, petrželky, bazalky (jemně nakrájené), sůl, mletý černý pepř, trocha parmazánu, přepuštěné máslo,bylinková sůl

Postup: Z přísad připravte vláčné těsto, přikryjte ho a nechejte 30 minut odstát. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na malé kostičky a spolu s česnekem ji poduste na másle. Přidejte brambory, ricottu a najemno nasekané bylinky a vše dobře promíchejte. Směs ochuťte solí a pepřem. Z tenkého plátu těsta vykrojte kulaté, asi 6 cm velké plátky, naplňte je bylinkovou směsí, vytvarujte z těsta taštičky ve tvaru půlměsíce a pevně je stlačte. Taštičky vložte do vroucí vody a nechte je 2 až 3 minuty lehce povařit. Vyjměte je z vody, dobře je osušte a vyrovnejte na talíře. Nakonec taštičky posypte parmazánem, přelijte je přepuštěným máslem a posypte pažitkou a bylinkovou solí.

 

Plněné hovězí rolády

(hlavní jídlo, pro 4 osoby)

xxx

Ingredience:4 hovězí plátky, hořčice, sůl, celý pepř, 4 plátky vařené šunky, 4 nakládané okurky (nebo jiná nakládaná zelenina), arašídový olej, máslo, červené víno

Postup: Hovězí plátky lehce naklepejte a natřete hořčicí. Ochuťte je solí a čerstvě namletým pepřem. Na maso položte vařenou šunku a nakládané okurky, vytvořte rolády a zpevněte vždy dvěma párátky. Na pánvi rozehřejte arašídový olej i máslo a rolády opečte ze všech stran. Podlijte je červeným vínem a asi 30 minut duste při zhruba 200° C ve vlastní šťávě. Podle potřeby přidejte vodu nebo víno.

 

Taštičky Krapfen plněné sušenými hruškami

(dezert, cca 50 kusů)

xxx

Ingredience: těsto: 450 g špaldové mouky, 50 g žitné mouky, 135 ml sladké smetany, 2 velké lžíce oleje, 1 vejce, 1 velké lžíce přepuštěného másla, 85 ml vody, sůl, náplň: 300 g sušených hrušek, 150 g švestkové marmelády, 1 lžička skořice (čerstvě namleté), 1 lžička hřebíčku (čerstvě namletý), 1 velká lžíce rumu, arašídový olej na pečení, moučkový cukr na posypání

Postup: Vytvořte těsto promícháním všech přísad, poté ho přikryjte a nechte odstát asi hodinu na teplém místě. Sušené hrušky vařte asi 15 minut doměkka a poté je propasírujte spolu se švestkovou marmeládou. Hřebíček a skořici rozdrťte v hmoždíři a okořeňte švestkovo-hruškovou hmotu. Přidejte rum, aby hmota se zjemnila a byla roztíratelná. Těsto rozválejte válečkem na tenký plát. Polovinu těsta potřete náplní, druhou na ni přiklopte a pevně stiskněte. Ostrým kolečkem těsto nakrájejte na obdélníčky a usmažte je v arašídovém oleji. Nakonec posypte mučkovým cukrem.

Pokud si chcete užít Jižní Tyrolsko a jeho delikatesy tím nejtradičnějším způsobem, ubytujte se na jedné z 1600 farem organizace Roter Hahn, kde se setkáte mimo jiné s domácími organickými výrobky. Více informací o možnostech ubytování naleznete na webu http://www.roterhahn.cz


Mohlo by vás zajímat

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.