Jídlo na dovolené

Jídlo na dovolené

10.03.2015 Redakce

Na jaká jídla si mám dávat pozor na dovolené, abych zbytečně neohrozil své zdraví?

Obecně se doporučuje opatrnost především při konzumaci pokrmů obsahujících syrové maso, vejce a drůbež, pozor dávejte i na syrové korýše a měkkýše. Riziko kontaminace hrozí i u listové zeleniny, protože si nemůžete být jisti, zda a jak byla omyta. Ovoce a zeleninu vždy omývejte a před konzumací oloupejte. Samostatnou kapitolou při cestování je voda – pokud je to možné, objednávejte si nápoje bez ledu, u balených vod kontrolujte neporušenost uzávěrů. Nakupujete u stánků či na tržišti? Předtím, než začnete vybírat, podívejte se načistotu provozovny, osobní hygienu prodavače a způsob uskladnění potravin.


Mohlo by vás zajímat

KUPUJETE MOŘSKOU RYBU? SLEDUJTE KÓD FAO

09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

JAK NA VINNÉ PÁROVÁNÍ? JEDNODUCHÝ KLÍČ PŘÍMO OD VINAŘE

14.02.2022 | Lámete si hlavu, co naservírovat návštěvě ke sklence výtečného vína? Osvojte si jednoduché tipy párování, kterými ukážete, že víte, jak krásně podtrhnout chuť skvělého vína. Máme pro vás několik základních kombinací, se kterými nikdy nešlápnete vedle! Díky tomu teď domácí párty pro rodinu a přátelé pozdvihnete na profesionální úroveň.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.