Jídelníček diabetika

Jídelníček diabetika

21.02.2016 | Jaké potraviny by měly být základem jídelníčku diabetika?

Základ jídelníčku diabetika tvoří potraviny se složenými sacharidy. Množství se liší podle druhu ordinované diety. Přednost by měly mít potraviny s vyšším obsahem vlákniny a nižším glykemickým indexem, jako jsou celozrnné výrobky, například rýže natural, celozrnné těstoviny, pečivo z celozrnné mouky.
Pozor také na výběr bílkovinných potravin, protože potraviny živočišného původu mají rozdílné množství tuku, a ty z rostlinných zdrojů jsou charakteristické vysokým obsahem sacharidů.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Aby oku lahodily: Kde se bere krásná barva potravin?

31.10.2019 | Barva potraviny v lidské mysli ovlivňuje také její chuť, a proto není divu, že barviva patří mezi nejpoužívanější přídatné látky v potravinářském průmyslu. Přidávala se do potravin již ve starověku, aby se prodloužila trvanlivost a zlepšily se senzorické vlastnosti. Tenkrát se nic moc neřešilo a tak se barvilo i výbušnými látkami. Dnes jsou barviva přísně regulována a musejí být uvedena na obalu.

Droždí a kypřící prášek: Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

06.12.2019 | Jaký je rozdíl mezi čerstvým pekařským droždím a kypřicím práškem do pečiva?

Kvalita vánočních kolekcí: Co najdete pod staniolem?

05.12.2019 | Čokoládové figurky s vánoční tematikou se u nás prodávaly již na konci 19. století. To se nezměnilo, co však podléhá zubu času, je jejich cena a také kvalita. Zatímco před sto lety byste za „závěsky na stromek“, jak se jim také říkalo, zaplatili kolem deseti korun, dnes si připravte i dvacetinásobek… a taky hodně trpělivosti. Cena totiž v tomto případě nemusí být neoklamatelným ukazatelem kvality.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Lednové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont