21.02.2016 | Jaké potraviny by měly být základem jídelníčku diabetika?
Základ jídelníčku diabetika tvoří potraviny se složenými sacharidy. Množství se liší podle druhu ordinované diety. Přednost by měly mít potraviny s vyšším obsahem vlákniny a nižším glykemickým indexem, jako jsou celozrnné výrobky, například rýže natural, celozrnné těstoviny, pečivo z celozrnné mouky.
Pozor také na výběr bílkovinných potravin, protože potraviny živočišného původu mají rozdílné množství tuku, a ty z rostlinných zdrojů jsou charakteristické vysokým obsahem sacharidů.
31.10.2019 | Barva potraviny v lidské mysli ovlivňuje také její chuť, a proto není divu, že barviva patří mezi nejpoužívanější přídatné látky v potravinářském průmyslu. Přidávala se do potravin již ve starověku, aby se prodloužila trvanlivost a zlepšily se senzorické vlastnosti. Tenkrát se nic moc neřešilo a tak se barvilo i výbušnými látkami. Dnes jsou barviva přísně regulována a musejí být uvedena na obalu.
30.10.2019 | Starost o správnou výživu dětí občas ústí do zbytečně úzkostlivého oddalování a zařazování různých typů příkrmů a doplňujících složek stravy k mateřskému mléku, což není vždy zrovna správná strategie. Jak by tedy měly maminky postupovat?
07.12.2015 | Jaký je rozdíl mezi termíny „Spotřebujte do“ a „Minimální trvanlivost“?