Jen vyjít na slunce nestačí, tělo potřebuje

Jen vyjít na slunce nestačí, tělo potřebuje "déčka" daleko víc

01.08.2019 Jana Čiháková

Vitamin D je důležitý zejména pro zdraví imunitního systému, svaly a hustotu minerálních látek v kostech. Jeho optimální množství v krvi má ale jen 11 % populce. Odborníci z Alliance of Dietary/Food Supplement Associations jej proto doporučují suplementovat.

Vitamin D ovlivňuje kvalitu kostí a možnost výskytu osteoporózy, nedostatek vitaminu D se projevuje i rachitidou, dětským onemocněním, které se vyznačuje těžkou poruchou tvorby kostí. Rachitida se často vyskytovala ve Finsku v 50. letech a byla spojována právě s nedostatkem slunečního záření a na něj navazujícím nedostatkem vitaminu D. Finská vláda přijala opatření ve formě programu na suplementaci vitaminu D u dětí, který se setkal s velkým úspěchem a jehož důsledkem bylo vymýcení rachitidy u dětí. Vláda si uvědomila, jak velký krok vpřed udělala, a rozhodla se postoupit ještě dál a nabídnout benefity vitaminu D i zbytku obyvatel. Od roku 2003 se tak ve Finsku o vitamin D obohacují mléko a margarín. Po vědeckých konzultacích se od roku 2010 obsah doplňovaného vitaminu D ještě zvýšil. Následné průzkumy ukázaly, že před rokem 2000 měla dostatek vitaminu D pouze jedna třetina obyvatel. V roce 2011 už to bylo 90 %.

V celé Evropské unii stojí léčba onemocnění spojených s osteoporózou 26,4 miliard eur ročně. Po celém světě bude osteoporózou trpět každá třetí žena a každý pátý muž. „U žen se jedná o onemocnění častější, než je výskyt rakoviny, infarktu, mozkové mrtvice či cukrovky,“ říká Ing. Bohumil Hlavatý z České asociace pro speciální potraviny. V severních oblastech máme možnost získat vitamin D ze slunce pouze po kratší dobu celého roku. Za adekvátní množství vitaminu D v krvi se pak považuje 20–30 ng na ml. „Takového množství však dosahuje pouze 56 % obyvatel v celé populaci,“ přibližuje Ing. Bohumil Hlavatý. „Vědci se shodují, že optimální obsah vitaminu D v krvi je více než 30 ng/ml, jelikož má vliv i na kvalitu svalstva, imunitní systém či krevní tlak. Takového množství dosahuje pouze 11,9 % populace,“ doplňuje.

Díky užívání opalovacího krému se vstřebatelnost vitaminu D snižuje, pro jeho dostatek je tak doporučováno vitamin D suplementovat.

Kde hledat déčko?

Vyjma doplňků stravy s vitaminem D se zaměřte i na jeho přírodní zdroje. Významným zdrojem vitaminu D jsou houby - nejvíce jej pak najdeme v hnědých houbách portobello a žampionech. "Déčko" ale doplníte i konzumací rybího masa a oleje. Ideální je zaměřit se na mečouna, halibuta, lososa a tuňáka. Každý den si také dejte kvalitní bílý jogurt. Dodá až 80 I.U. v jedné porci. Denně vypijte také sklenici pomerančového džusu, i tam se nachází D vitamin. Velmi přínosné jsou pak vnitřnosti, například hovězí játra, které dodají mimo vitamin D i železo, zinek, vitamin A, foláty a kvalitní bílkoviny. Zaměřit byste se měli i na zařazení vaječných žloutků do vašeho jídelníčku. Vejce jsou plná kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálů. 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Nejvyšší gastro cenu světa prvně v historii mají Češi

22.10.2021 | Český fair trade projekt .pepper..field přivezl do země vzácné ocenění GOLDEN FORK. Jeho lyofilizovaný Kampotský pepř je historicky první český produkt, který v 27-leté historii soutěže Great Taste dosáhl nejvyššího gastronomického ocenění světa.

Reformulace potravin, aneb Jak nám výrobci dopřávají více zdraví?

27.10.2021 | Česká republika se bohužel dlouhodobě pohybuje na špici zemí, jejichž obyvatelé mají nadváhu a ne zrovna ukázkový životní styl. Potřeba osvěty týkající se našeho jídelníčku tak nabývá na významu nejen kvůli vysoké prevalenci kardiovaskulárních nemocí či výskytu diabetu a metabolických poruch, ale i v souvislosti s obezitou jako rizikovým faktorem. Jedním z kroků, jež mají za cíl změnit stravovací návyky a zlepšit kvalitu konzumovaných potravin, jsou aktivity Potravinářské komory ČR týkající se jejich reformulací.

Nákupčí masa Tomáš Balent prozradil, jaké maso se hodí na "grilovačku"

29.04.2021 | Letošní grilovací sezona se blíží. Až vytáhnete a očistíte gril, přijde čas také na oprášení osvědčených receptů, vymýšlení nových variací a hledání toho správného kusu masa na gril. Dobře zvolené maso totiž dokáže udělat z obyčejného grilování gurmánský zážitek. Jak se v široké nabídce vyznat a která masa jsou sázkou na jistotu i pro začátečníky?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont