Jen prevařit nestačí, nákup kojenecké vody má svůj význam

Jen prevařit nestačí, nákup kojenecké vody má svůj význam

01.07.2019 Jana Čiháková

Slyšeli jsem, že voda z kohoutku prý v některých lokalitách ČR splňuje parametry kojenecké vody, takže tu není třeba nakupovat v balených verzích. Pozor, není to tak docela pravda!

Balené kojenecké vody jsou přísně regulovanou potravinou a vztahuje se na ně potravinové právo, stejně jako na jejich výrobu, obaly, značení a kontrolu. Nelze je tedy srovnávat s kohoutkovou vodou,která není potravinou, ale je určena hlavně k ochraně veřejného zdraví (99 % se jí spotřebuje na mytí-praní-koupání, jen 1 % se vypije) a tak jsou také postaveny limity a způsoby úpravy - např. dezinfekce chlorem, která je poslední pojistkou dodržení mikrobiologických požadavků atd. 

"Balené podzemní vody včetně kojeneckých podléhají přísnějším limitům, například pro obsah dusitanů a organických látek, a z těchto limitů není možné udělit výjimku. Pro tyto vody jsou také stanoveny přísnější mikrobiologické požadavky, nulové hodnoty musí být prokazovány z 250 ml vzorku a ne jen ze 100 ml. Kontrola kvality balené podzemní vody včetně kojenecké se provádí mnohem častěji než u kohoutkové, plnění vody do obalů podléhá přísné kontrole výrobce i Státní zemědělské a potravinářské inspekce a výrobce garantuje kvalitu po celou dobu minimální trvanlivosti," říká Ing. Jana Ježková, předsedkyně Svazu minerálních vod. 

Vysvětlujte dále, že balené podzemní vody pocházejí z jasně určených chráněných a nekontaminovaných podzemních zdrojů, nesmí projít žádnou úpravou (mimo ošetření UV paprsky) ani dezinfekcí. Stabilní složení je podmínkou pro jejich povolení a je pravidelně kontrolováno. Toto složení naleznete na etiketě výrobku stejně jako původ vody, takže přesně víte, co pod jednotlivou obchodní značkou pijete.

V některých parametrech stanovených vyhláškami (č. 252/2004 Sb. pro pitnou vodu z vodovodu a č. 275/2004 Sb. pro balenou kojeneckou vodu) sice může v některých lokalitách a v určitém období kohoutková voda dosáhnout hodnot určených pro kojeneckou vodu (například u dusitanů a dusičnanů), ale tyto vody zpravidla vůbec nesplňují limity kojenecké vody v dalších parametrech - např. hodnoty trihalomethanů, které vznikají při desinfekci chlorem.

 

 


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

JEŠTĚ NEPIJETE CIDER? TADY JE 5 DŮVODŮ, PROČ ZAČÍT

16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.