Je libo dortík? Máme recept přímo od cukrářského mistra!

Je libo dortík? Máme recept přímo od cukrářského mistra!

16.05.2019 Jana Čiháková

Maďarský Dobošův dort s chilli twistem podle Josefa Maršálka vás dostane nejen svou chutí, ale i poměrně snadnou přípravou!

Budete potřebovat:

Těsto:

5 ks vejce

4 ks žloutky

200 g cukr krupice

200 g hladká mouka

100 g máslo

50 g voda

Náplň:

250 g máslo

125 g cukr krupice

40 g kakao

4 bílky

2 lžíce rumu

1-2 lžíce kávy i s logrem

Slané karamelky s chilli:

175 g cukr krupice

150 g mléko

50 g máslo

4 g sůl himálajská

1 vanilkový lusk

třpytky

¼ lžičky chilli


Příprava:

Z bílků a poloviny cukru ušleháme pevný sníh, ze žloutků a zbytku cukru ušleháme světlou pěnu a opatrně smícháme se sněhem; vmícháme zbylé ingredience. Na papír na pečení si nakreslíme 6 kol o průměru 24 cm, hmotu na ně rozdělíme a rozetřeme lžící. Pečeme při 180 °C jen dokud okraje nezrůžoví.

Necháme vychladnout. Ráfkem vykrojíme, pokud se během pečení roztekly. Na náplň nahřejeme ve vodní lázni všechny ingredience kromě másla do horka a vyšleháme do husté chladné pěny. Nakonec zašleháme změklé máslo a došleháme do pevna. Placky slepíme částí krému a zbylým do hladka zamázneme kraje i vrch dortu. Vychladíme.

Na karamelky přivedeme všechny ingredience k varu a vaříme za stálého míchání do světle karamelové barvy. Sundáme z ohně a necháme v hrnci asi 5 minut odpočívat. Dobře zamícháme, vylejeme a rozetřeme na pečící papír. Ještě vlažné nakrájíme na kostky. Necháme dobře vychladnout. Kostkami ozdobíme povrch dortu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: UŽ JSTE ZKOUŠELI ČERNÝ ŽITNÝ CHLÉB?

26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.

OVOCE K MASU A ZELENINA DO DEZERTU? NEBUDETE LITOVAT

19.09.2023 | Ovoce patří do sladké a zelenina do slané kuchyně. Pravda, ale ne absolutní – občasné nájezdy zeleniny do světa dezertů či ovoce do říše masa jsou velmi vítaným zpestřením. Některé pokrmy, jako mrkvový dort nebo kuře na pomerančích jsou již osvědčenou klasikou, ale troufnete si na zelený mechový dort ze špenátu nebo guláš s jablky?

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.