Je libo dortík? Máme recept přímo od cukrářského mistra!

Je libo dortík? Máme recept přímo od cukrářského mistra!

16.05.2019 Jana Čiháková

Maďarský Dobošův dort s chilli twistem podle Josefa Maršálka vás dostane nejen svou chutí, ale i poměrně snadnou přípravou!

Budete potřebovat:

Těsto:

5 ks vejce

4 ks žloutky

200 g cukr krupice

200 g hladká mouka

100 g máslo

50 g voda

Náplň:

250 g máslo

125 g cukr krupice

40 g kakao

4 bílky

2 lžíce rumu

1-2 lžíce kávy i s logrem

Slané karamelky s chilli:

175 g cukr krupice

150 g mléko

50 g máslo

4 g sůl himálajská

1 vanilkový lusk

třpytky

¼ lžičky chilli


Příprava:

Z bílků a poloviny cukru ušleháme pevný sníh, ze žloutků a zbytku cukru ušleháme světlou pěnu a opatrně smícháme se sněhem; vmícháme zbylé ingredience. Na papír na pečení si nakreslíme 6 kol o průměru 24 cm, hmotu na ně rozdělíme a rozetřeme lžící. Pečeme při 180 °C jen dokud okraje nezrůžoví.

Necháme vychladnout. Ráfkem vykrojíme, pokud se během pečení roztekly. Na náplň nahřejeme ve vodní lázni všechny ingredience kromě másla do horka a vyšleháme do husté chladné pěny. Nakonec zašleháme změklé máslo a došleháme do pevna. Placky slepíme částí krému a zbylým do hladka zamázneme kraje i vrch dortu. Vychladíme.

Na karamelky přivedeme všechny ingredience k varu a vaříme za stálého míchání do světle karamelové barvy. Sundáme z ohně a necháme v hrnci asi 5 minut odpočívat. Dobře zamícháme, vylejeme a rozetřeme na pečící papír. Ještě vlažné nakrájíme na kostky. Necháme dobře vychladnout. Kostkami ozdobíme povrch dortu.


Mohlo by vás zajímat

VELKÝ TEST MLÉČNÝCH VÝROBKŮ: BÍLÉ JOGURTY A ZAKYSANÉ SMETANY POD DROBNOHLEDEM

28.02.2024 | Na Potravinářskou komoru České republiky jsme pozvali přední české mlékárenské odborníky jak z průmyslu, tak z akademické sféry, a požádali je, aby pro vás otestovali ve speciálním testu širokou paletu bílých jogurtů a zakysaných smetan prodávaných na českém trhu.

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.