18.12.2020 | Tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku, kdy byl tento nápoj oblíbený hlavně mezi bohatými aristokraty. Chudí lidé si alkohol potřebný pro jeho výrobu zkrátka nemohli dovolit. Dnes si naštěstí vaječný likér nebo také vaječný koňak dopřát můžeme a také si ho dopřáváme.
<Čím dál častěji se pouštíme i do domácí produkce tohoto likéru. Aby také ne, když jeho příprava není nijak složitá, můžeme si snadno ohlídat kvalitu a původ vajec a „vymazlit“ si ho dle svého. A pokud si na popíjení „vaječňáku“ nepotrpíte, použijte ho jako ingredienci při pečení vánočního cukroví.
Obtížnost: | Čas přípravy: 20 min. | Porcí: 10-12
Ingredience: 0,5 l tuzemáku, 1 vanilkový cukr, ½ lžičky vanilkového extraktu, ½ lžičky mleté skořice, 6 žloutků, 1 salko, 4 lžíce moučkového cukru
TIP: Nevíte, jak vybírat vajíčka? Poradíme, jak číst kód na skořápce! První část = způsob chovu slepic (0 - biovejce z ekologického zemědělství, 1 - vejce nosnic ve volném výběhu, 2 - vejce nosnic v halách (na podestýlce), 3 - vejce nosnic v klecovém chovu). Druhá část = kód země původu vajec (ČR kód je CZ). Třetí část - identifikační číslo chovatele (drůbežárny).
Postup: Žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem dejte do šlehače. Ingredience vyšlehejte v hladkou lesklou pěnu. Přidejte salko, skořici a zhruba polovinu tuzemáku. Znovu šlehejte alespoň 5 minut. Poté přidejte zbytek tuzemáku a šlehejte dalších 5–10 minut.
11.11.2020 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
06.01.2021 | Na britských ostrovech si vzhledem k nestálému klimatu a častým srážkám vždy vědí rady, jak se dostat do pohody. Základní pravidlo zní: zahřát se zevnitř! Dobře posloužit může celá řada nápojů, nejlépe samozřejmě pravý anglický čaj.
25.01.2021 | Chia semínka platí za potravinu, která si vysloužila „nálepku“ superfoods. Přestože tento pojem legislativa nezná, mezi spotřebiteli označuje ty potraviny, které mají vysoké koncentrace cenných látek pozitivně působících na zdraví. Jde opravdu o takový zázrak, nebo je sláva semínek víc v imaginárních rukou šikovného marketignu?