Jarní restart organismu: Dejte si rebarboru!

Jarní restart organismu: Dejte si rebarboru!

21.04.2020 | Jde o rostlinu prastarou, rozšířenou do Evropy z Číny a Tibetu. O její evropský věhlas se zasloužili arabští obchodníci, kteří ji cenili nejen jako potravinu, ale také jako mocný lék i prostředek magie. Zelené stonky rebarbory platily za ingredienci lásky a měly zajistit podobně šťavnaté a řízné vztahy jako je rostlina sama.

<

Rebarbora patří díky své výrazné nakyslé chuti mezi oblíbené jedlé rostliny. I když ji v Číně používají už více než 2000 let, tak v evropské kuchyni získala své místo až v 17. století. Používá se hlavně do dezertů a její výhoda je, že na sebe váže tuk, čímž může pomáhat při detoxikaci i boji s nadváhou.

Navíc obsahuje velké množství minerálů a pro tělo potřebných látek, jako je hořčík, draslík, železo, fosfor, jód, vitamíny skupiny B, kyselinu citronovou a další. Rebarbora má ovšem i stinné stránky. Měly by se jí vyhnout nastávající maminky, ale i lidé s potížemi ledvin, močového měchýře a žaludku. Obsahuje totiž kyselinu šťavelovou, jež ve větším množství tělu škodí. Proto se v kuchyni používají řapíky listů, kde je kyseliny nejméně. Ve větším množství má rebarbora projímavé účinky, ale ve velmi malém naopak při průjmech pomáhá.

Rebarbora v kuchyni

•    Konzumují se pouze tepelně opracované řapíky, nikdy ne listy - ty mohou být pro vysoký obsah kyseliny šťavelové zdraví škodlivé; před tepelnou úpravou je třeba stonky oloupat.


•    Rebarbora je ideální k zamrazování, ať už vařená či syrová.


•    Při vaření nikdy nepoužívejte hliníkové nádobí, protože hliník reaguje s kyselinou šťavelovou, kterou rebarbora obsahuje, a přechází do zeleniny.


•    Skvělá je kombinace s jahodami, rebarbora může nahradit jablka.


•    Rebarboru, přestože je zdravá, nekonzumujte moc často; může působit agresivně na zažívací ústrojí.


Rebarbora pro zdraví


•    Obsahuje vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, vápník, hořčík, mangan a vlákninu; naopak vitaminu C má relativně málo.


•    V rozumném množství působí pozitivně na zažívací ústrojí, podporuje činnost střev, dobře působí na pokožku a vlasy.


•    K léčbě se využívá i kořen, obvykle usušený ve formě prášku, kterým lze zastavit průjem i mírnit zácpu (záleží na dávkování).


•    Není vhodná pro jedince trpící na žlučové a ledvinové kameny, močové cesty, revmatismus, dnu a překyselení žaludku.


Zajímavosti o rebarboře


•    V USA je rebarbora řazena mezi ovoce.


•    Pro otravu kyselinou šťavelovou, kterou rebarbora obsahuje, by cca 70kilový člověk musel zkonzumovat 2,5 - 5 kg listů.


•    100 g tepelně zpracované rebarbory obsahuje 26% vitaminu K1 (ovlivňuje srážlivost krve).


•    Podle lidového léčitelství její sezóna končí svátkem svatého Jana (24. června), poté v zelenině prudce stoupá množství kyseliny šťavelové a ke konzumaci je nevhodná.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Do Prahy se vrací pivní kola. Nasednout budete moci už v sobotu

12.08.2020 | V sobotu přestane v širším centru Prahy platit zákaz takzvaných pivních kol, tedy vozítek servírujících alkohol skupinám turistů. Původní opatření magistrátu zrušil soud a dočasnému zákazu, který město zavedlo namísto něj, vyprší platnost.

První burčák už je na světě, tak jej nezmeškejte

14.08.2020 | První stánky s letošním burčákem se dnes objevily na několika místech jižní Moravy. Jako jeden z prvních začal burčák prodávat Miloslav Machuča z Valtic, který pěstuje hrozny téměř výhradně na výrobu burčáku. Předpokládá, že prodávat bude do poloviny října, řekl ČTK.

Riziko salmonely stoupá, na Jižní Moravě už je téměř 400 nemocných

19.06.2020 | V Jihomoravském kraji přibylo poslední týden 53 případů salmonely. Je to dvojnásobek oproti předchozímu týdnu, kdy bylo 24 případů. V tiskové zprávě to dnes uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont