recepty  

Jarní inspirace - saláty

Jarní inspirace - saláty

22.05.2013 Ing. Olga Hudcová

S prvními slunečními paprsky odhazujeme svršky a pro většinu z nás je právě jaro obdobím, kdy bychom rádi společně se svetrem odhodili i několik nežádoucích kilogramů či centimetrů.

Možná přemýšlíte, jak přinést jaro do svého jídelníčku? Jak ho zpestřit, barevně, chuťově i energeticky vyladit? Inspiraci na jarní saláty můžete najít v následujících řádcích...

Barevný salát:

sterilovaná červená řepa (100 g), balkánský sýr (70 g), kysaná smetaná (2 PL), oregano, pažitka, rukola (2 hrsti), cherry rajčátka (100 g), řepkový olej (kávová lžička), balsamikový ocet, sůl a pepř.

Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.

Čekankový salát:

salátová okurka (100 g), čekanka (2 puky), mladé špenátové listy nebo polníček (30 g), vařené vejce, ředkvičky (70 g), petrželka, olivový olej a balsamikový ocet, dle chuti sůl a pepř.

Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.

Balkánský hrozen:

ledový salát (100 g), bílé hroznové víno (100 g), balkánský sýr (50 g), olivový olej, balzamikový ocet, sůl a pepř.

Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.

Červená salsa:

Mango (50 g), červená cibule (10 g), červená paprika (50 g), sezamové semínko (1/2 PL), citronová šťáva a sůl.

Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.

Čočkový s jablkem:

červená čočka (50 g), jablka (50 g), zakysaná smetana (2 PL), jarní cibulka (15 g), hořčice (kávová lžička), bylinková sůl

Čočku uvaříme (vodu průběžně sléváme).  Nakrájená jablka smícháme s čočkou a dochutíme.

 Duha salát:

pomeranč (50 g), zelená paprika (50 g), červená paprika (50 g), cibule (10 g), sterilovaná kukuřice (2 PL), cottage sýr (50 g), černé olivy (30 g), petrželka, sezamový olej, sůl.

Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.

eReR – rajčátkovo-rukolový salát:

bílý jogurt (3 PL), zakysaná smetana (2 PL), rukola (2 hrsti), rajčata (150 g), cibule (10 g), česnek, pepř, sůl.

Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.

Grepový s tofu a bramborem:

tofu (100 g), vařené brambory (150 g), salát (100 g), sojová omáčka (3 PL např. tamari), červený grapefruit (50 g), sezamový olej (kávová lžička), brusinky (10 g), sůl, pepř.

Tofu opečeme z obou stran, nakrájíme na kostičky, zakápneme sójovou omáčkou. Salát natrháme, přidáme nakrájený grep a brambory. Nakonec pokapeme olejem a zasypeme brusinkami.

 salát

 Nerudův salát:

hlávkový salát, sterilovaná červená řepa (50 g), vařené vejce, salátová okurka (50 g), sezamový olej, citronová šťáva, bylinková sůl.

Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.

Okurkový s mátou:

salátová okurka (100 g), bílý jogurt (3 PL), citronová šťáva, máta, dle chuti sůl.

Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.

Parmský:

parmská šunka (50 g), parmazán (30 g), rukola (hrst), polníček (2 PL), červená paprika (30 g), zelená paprika (30 g), rajčata (50 g), olivový olej, bílý vinný ocet, sůl a pepř.

Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.

Pomerančový s rukolou:

pomeranč (150 g), rukola (hrst), parmazán (30 g), ořechy (2 PL), balsamikový ocet, olivový olej.

Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.

Pikantní zelný:

bílé zelí (100 g), cibule (10 g), červená kapie (20 g), mrkev (25 g, nastrouhat), křen (10 g), zakápnout olivový olej, citronová šťávou, sůl, cukr (kávová lžička).

Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.

Rajský se zakysankou:

Rajčata (150 g), cibule (20 g), kysaná smetana (2 PL), bílý jogurt (2 PL), olivový olej, česnek, bazalka, sůl, petrželová nať.

Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.

Sedmibarevný:

kuřecí prsa (100 g), červená paprika (50 g), kukuřice (2 PL), pórek (20 g), pomeranč (50 g), jarní cibulka (30 g), olivy (30 g), tvrdý sýr (20 g), na dochucení sůl, cukr, olivový olej a bazalka.

Kuřecí prsa orestujeme, poté přidáme ostatní nakrájené suroviny, dochutíme, smícháme a zasypeme nastrouhaným sýrem.

 

S čočkou a lilkem:

červená loupaná čočka (50 g), cibule (10 g), česnek (stroužek), mrkev (100 g), lilek (100 g), mozarella (20 g), řepkový olej (kávová lžička), sůl, pepř, petrželka, kari, citronová šťáva, zakysaná smetana (1 PL)

Čočku propláchneme a společně s nasekanou cibulkou a česnekem ji orestujeme. Přidáme nakrájenou mrkev a lilek, kari a pepř. Podlijeme vodou a dusíme do měkka asi 10 minut. Dochutíme zakysanou smetanou, solí, šťávou z citrónu a petrželkou.

 

Sýrový s ananasem:

ananas (50 g), tvrdý sýr (směs Eidam, Čedar, Niva 30 g), lučina nebo žervé (1 PL), ledový salát (50 g), dle chuti sůl a sladká červená paprika.

Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.

 

Tuňákový a kukuřicí:

tuňák ve vlastní šťávě (50 g), salátová okurka (50 g), červená paprika (50 g), sterilovaná kukuřice (20 g), rajče (50 g), vařené vejce, zakysaná smetana (2 PL), bílý jogurt (2 PL), sýr (15 g), sezamový olej.

Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.

 

Z krabích tyčinek:

surimi krabí tyčinky (80 g), ananas (50 g), cottage sýr (50 g), bílý jogurt (50 g), libová šunka (20 g), pažitka, sůl.

Uvedené suroviny smícháme a dochutíme.

 

Z lososa:

uzený losos (100 g), pomeranč (100 g), ledový salát (100 g), bílý jogurt (2 PL), sůl.

Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.

Pozn.: *PL = polévková lžíce

 

Tipy na závěr:

Zvolíte-li salát, jehož základem je zelenina, jako hlavní jídlo, měli byste mít na talíři jak porci komplexních sacharidů (např.: těstoviny, kuskus, rýže, brambory, celozrnné pečivo, žitný chléb atd.), tak porci bílkovin (ryby – tuňák, losos, treska; libové maso, sojové potraviny v různých podobách – tofu, tempeh; „robi maso“, vejce, šunka s obsahem masa alespoň 80 %, čerstvé sýry typu cottage, polotvrdé sýry s 30 % t. v. s., luštěniny – červená čočka, fazole, cizrna). Tuky by také neměly být opomenuty, optimálním řešením jsou rostlinné oleje lisované za studena nebo přídavek různých semen nebo oříšků (opravdu stačí kávová lžička).


Mohlo by vás zajímat

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Co nevíte o řeřiše

10.03.2014 | Přivolejte jaro doma vypěstovanou řeřichou!

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.