Jak skvěle uvařit z Regionálních potravin? Zkuste tyto 4 recepty

Jak skvěle uvařit z Regionálních potravin? Zkuste tyto 4 recepty

29.10.2018 | Přesvědčte se sami o kvalitě potravin oceněných značkou Regionální potravina a vyzkoušejte je ve své kuchyni. Připravili jsme pro vás výběr jednoduchých receptů, které se výborně hodí do podzimní kuchyně, ale zároveň osvěží váš jídelníček.

Bramborová polévka

Ingredience: 3 střední brambory, ½ l zeleninového vývaru, ½ l Zákysu z obce Ohaře, PROTECO AGRO, s. r. o. - Vítěz ocenění Středočeská Regionální potravina, hrst ovesných vloček, kopr, půl salátové okurky, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje Postup: 1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. 2. Na rozpáleném oleji v hrnci orestujte brambory, zalijte zeleninovým vývarem, přidejte hrst ovesných vloček, sůl a pepř podle chuti. 3. Brambory vařte do měkka, přidejte zákys a 1 minutu povařte. 4. Polévku dochuťte koprem. Hotovou polévku podávejte s na plátky nastrouhanou salátovou okurkou.

 

Zelňáky

Ingredience: moučnaté brambory 1 kg, hladká mouka 200 g, Bolehošťské kysané zelí 500 g, AGROSPOL Bolehošť - Vítěz ocenění Regionální potravina Královehradeckého kraje, slanina 150 g, škvarky 100 g, vejce 4 ks, česnek 4 stroužky, majoránka 1 lžíce, olej nebo sádlo na smažení, sůl a čerstvě namletý pepř Postup: 1. Na kostičky nakrájenou slaninu orestujte na pánvi. Přidejte nadrobno nakrájené zelí a škvarky, krátce poduste a nechte vychladnout. 2. Oloupané syrové brambory nastrouhejte nahrubo, slijte přebytečnou vodu a promíchejte je s připraveným zelím, moukou, vejci, majoránkou. Dochuťte prolisovaným česnekem, pepřem a solí. 3. Smažte na oleji nebo na sádle dozlatova jako bramboráky

 

Kroupoto

Ingredience: ječné kroupy 250 g, uvařená červená řepa 240 g, kozí sýr balkánského typu 100 g, Martin Vlček - Vítěz ocenění Regionální potravina Zlínského kraje, cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, olivový olej, směs sušených bylinek (tymián, rozmarýn, libeček, pažitka atd.) Postup: 1. Kroupy namočte alespoň na 3 hodiny do vody. V té samé vodě kroupy uvařte do měkka. Vodu před vařením osolte. Cibuli i česnek zbavte slupky a nakrájejte obojí nadrobno. Řepu nakrájejte na drobné kostky. 2. Do pánve nalijte olivový olej, a když je rozpálený, orestujte na něm cibuli a česnek. Když je cibule do sklovata, přidejte nakrájenou řepu a ještě chvíli vše restujte, aby se řepa „ohřála“. 3. Nyní kroupy smíchejte s řepovou směsí a důkladně promíchejte. 4. Kozí sýr rozdrobte do řepového kroupota, přidejte sušené bylinky dle chuti a opět důkladně promíchejte. Podle chuti dosolte. Prima tip: Pokud to máte rádi ostřejší, můžete s cibulí a česnekem orestovat i chilli papričku.

 

Křehké rohlíčky

Ingredience: 450 g hladké mouky + na vál, 250 g másla, 200 ml zakysané smetany, špetka soli, podle chuti výběrového borůvkového džemu fructusterrae, Supremus, s. r. o. - Vítěz ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje, moučkový cukr na poprášení Postup: 1. Mouku a máslo rozmixujte na drobenku, přimíchejte zakysanou smetanu, sůl a vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a nechte asi 30 minut chladit v lednici. 2. Potom těsto na pomoučeném vale rozválejte na plát silný zhruba 3 mm. 3. Troubu rozehřejte na 170 °C. Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby. Pečte 20 minut dozlatova. Ještě horké rohlíčky pocukrujte.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Artyčok: Připravte si lahůdku, na kterou nedal dopustit už Homér

22.02.2019 | Poměrně známou zeleninu spousta z nás ještě neochutnala, což je škoda, protože má mnoho blahodárných účinků.

Jak začít den a být fit?

19.05.2017 | Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Přesně to nám od mala říkaly maminky a babičky. Snídaně je první jídlo dne, tělo je po noci vyhládlé, a tak potřebuje dostat pořádnou dávku energie. Pokud vám na sobě alespoň trochu záleží a chcete být fit, na snídani byste rozhodně neměli zapomínat. A co si k ní dát?

Ketogenní dieta je účinná! Ale hlavně svými dopady na zdraví!

25.03.2019 | Ketogenní dieta, která se téměř sto let používala při léčbě některých druhů epilepsie, si pozvolna vydobyla své místo mezi odtučňovacími kúrami. Ale je skutečně tak skvělá?

Březnový CZ TEST je tady!!!

A s ním i souhrn aktuálního dění ze světa potravin! Jsou snad ryby plné toxinů, proč nechat dršťkovou raději v obchodě otrlejším a proč sojové mléko nikdy nenahradí to kravské? Nejen tyto informace najdete objektivně podané jen u nás, a to ve spolupráci s odborníky z Potravinářské komory ČR!