Jak skvěle uvařit z Regionálních potravin? Zkuste tyto 4 recepty

Jak skvěle uvařit z Regionálních potravin? Zkuste tyto 4 recepty

29.10.2018 | Přesvědčte se sami o kvalitě potravin oceněných značkou Regionální potravina a vyzkoušejte je ve své kuchyni. Připravili jsme pro vás výběr jednoduchých receptů, které se výborně hodí do podzimní kuchyně, ale zároveň osvěží váš jídelníček.

Bramborová polévka

Ingredience: 3 střední brambory, ½ l zeleninového vývaru, ½ l Zákysu z obce Ohaře, PROTECO AGRO, s. r. o. - Vítěz ocenění Středočeská Regionální potravina, hrst ovesných vloček, kopr, půl salátové okurky, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje Postup: 1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. 2. Na rozpáleném oleji v hrnci orestujte brambory, zalijte zeleninovým vývarem, přidejte hrst ovesných vloček, sůl a pepř podle chuti. 3. Brambory vařte do měkka, přidejte zákys a 1 minutu povařte. 4. Polévku dochuťte koprem. Hotovou polévku podávejte s na plátky nastrouhanou salátovou okurkou.

 

Zelňáky

Ingredience: moučnaté brambory 1 kg, hladká mouka 200 g, Bolehošťské kysané zelí 500 g, AGROSPOL Bolehošť - Vítěz ocenění Regionální potravina Královehradeckého kraje, slanina 150 g, škvarky 100 g, vejce 4 ks, česnek 4 stroužky, majoránka 1 lžíce, olej nebo sádlo na smažení, sůl a čerstvě namletý pepř Postup: 1. Na kostičky nakrájenou slaninu orestujte na pánvi. Přidejte nadrobno nakrájené zelí a škvarky, krátce poduste a nechte vychladnout. 2. Oloupané syrové brambory nastrouhejte nahrubo, slijte přebytečnou vodu a promíchejte je s připraveným zelím, moukou, vejci, majoránkou. Dochuťte prolisovaným česnekem, pepřem a solí. 3. Smažte na oleji nebo na sádle dozlatova jako bramboráky

 

Kroupoto

Ingredience: ječné kroupy 250 g, uvařená červená řepa 240 g, kozí sýr balkánského typu 100 g, Martin Vlček - Vítěz ocenění Regionální potravina Zlínského kraje, cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, olivový olej, směs sušených bylinek (tymián, rozmarýn, libeček, pažitka atd.) Postup: 1. Kroupy namočte alespoň na 3 hodiny do vody. V té samé vodě kroupy uvařte do měkka. Vodu před vařením osolte. Cibuli i česnek zbavte slupky a nakrájejte obojí nadrobno. Řepu nakrájejte na drobné kostky. 2. Do pánve nalijte olivový olej, a když je rozpálený, orestujte na něm cibuli a česnek. Když je cibule do sklovata, přidejte nakrájenou řepu a ještě chvíli vše restujte, aby se řepa „ohřála“. 3. Nyní kroupy smíchejte s řepovou směsí a důkladně promíchejte. 4. Kozí sýr rozdrobte do řepového kroupota, přidejte sušené bylinky dle chuti a opět důkladně promíchejte. Podle chuti dosolte. Prima tip: Pokud to máte rádi ostřejší, můžete s cibulí a česnekem orestovat i chilli papričku.

 

Křehké rohlíčky

Ingredience: 450 g hladké mouky + na vál, 250 g másla, 200 ml zakysané smetany, špetka soli, podle chuti výběrového borůvkového džemu fructusterrae, Supremus, s. r. o. - Vítěz ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje, moučkový cukr na poprášení Postup: 1. Mouku a máslo rozmixujte na drobenku, přimíchejte zakysanou smetanu, sůl a vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a nechte asi 30 minut chladit v lednici. 2. Potom těsto na pomoučeném vale rozválejte na plát silný zhruba 3 mm. 3. Troubu rozehřejte na 170 °C. Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby. Pečte 20 minut dozlatova. Ještě horké rohlíčky pocukrujte.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Nechutné! Takhle vypadá olej v některých fastfoodech

15.01.2019 | Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) vyhodnotili fritovací oleje v každé čtvrté kontrolované restauraci nebo rychlém občerstvení za nevhodné k lidské spotřebě.

UPEČTE SI S NÁMI: SUŠENKOVÍ SNĚHULÁCI

02.01.2019 | Vyzkoušejte tradiční recepty, ale nechte se inspirovat i něčím novým. Recepty budou o to chutnější, když je doplníte výrobky oceněnými značkami kvality.

Největší sváteční kalorické bomby číhající na jedlíky na světě

22.12.2018 | I když možná netrávíte vánoční svátky doma, kde na vás číhají kalorické bomby v podobě vánočního cukroví, bramborového salátu, smaženého kapra a dalších tradičních pokrmů, neznamená to, že se vyhnete vydatným, sytým a tučným jídlům.

Porce květnového čtení míří do sítě!

V prodeji již od 30. 4.