Jak skvěle uvařit z Regionálních potravin? Zkuste tyto 4 recepty

Jak skvěle uvařit z Regionálních potravin? Zkuste tyto 4 recepty

29.10.2018 Redakce

Přesvědčte se sami o kvalitě potravin oceněných značkou Regionální potravina a vyzkoušejte je ve své kuchyni. Připravili jsme pro vás výběr jednoduchých receptů, které se výborně hodí do podzimní kuchyně, ale zároveň osvěží váš jídelníček.

Bramborová polévka

Ingredience: 3 střední brambory, ½ l zeleninového vývaru, ½ l Zákysu z obce Ohaře, PROTECO AGRO, s. r. o. - Vítěz ocenění Středočeská Regionální potravina, hrst ovesných vloček, kopr, půl salátové okurky, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje Postup: 1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. 2. Na rozpáleném oleji v hrnci orestujte brambory, zalijte zeleninovým vývarem, přidejte hrst ovesných vloček, sůl a pepř podle chuti. 3. Brambory vařte do měkka, přidejte zákys a 1 minutu povařte. 4. Polévku dochuťte koprem. Hotovou polévku podávejte s na plátky nastrouhanou salátovou okurkou.

 

Zelňáky

Ingredience: moučnaté brambory 1 kg, hladká mouka 200 g, Bolehošťské kysané zelí 500 g, AGROSPOL Bolehošť - Vítěz ocenění Regionální potravina Královehradeckého kraje, slanina 150 g, škvarky 100 g, vejce 4 ks, česnek 4 stroužky, majoránka 1 lžíce, olej nebo sádlo na smažení, sůl a čerstvě namletý pepř Postup: 1. Na kostičky nakrájenou slaninu orestujte na pánvi. Přidejte nadrobno nakrájené zelí a škvarky, krátce poduste a nechte vychladnout. 2. Oloupané syrové brambory nastrouhejte nahrubo, slijte přebytečnou vodu a promíchejte je s připraveným zelím, moukou, vejci, majoránkou. Dochuťte prolisovaným česnekem, pepřem a solí. 3. Smažte na oleji nebo na sádle dozlatova jako bramboráky

 

Kroupoto

Ingredience: ječné kroupy 250 g, uvařená červená řepa 240 g, kozí sýr balkánského typu 100 g, Martin Vlček - Vítěz ocenění Regionální potravina Zlínského kraje, cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, olivový olej, směs sušených bylinek (tymián, rozmarýn, libeček, pažitka atd.) Postup: 1. Kroupy namočte alespoň na 3 hodiny do vody. V té samé vodě kroupy uvařte do měkka. Vodu před vařením osolte. Cibuli i česnek zbavte slupky a nakrájejte obojí nadrobno. Řepu nakrájejte na drobné kostky. 2. Do pánve nalijte olivový olej, a když je rozpálený, orestujte na něm cibuli a česnek. Když je cibule do sklovata, přidejte nakrájenou řepu a ještě chvíli vše restujte, aby se řepa „ohřála“. 3. Nyní kroupy smíchejte s řepovou směsí a důkladně promíchejte. 4. Kozí sýr rozdrobte do řepového kroupota, přidejte sušené bylinky dle chuti a opět důkladně promíchejte. Podle chuti dosolte. Prima tip: Pokud to máte rádi ostřejší, můžete s cibulí a česnekem orestovat i chilli papričku.

 

Křehké rohlíčky

Ingredience: 450 g hladké mouky + na vál, 250 g másla, 200 ml zakysané smetany, špetka soli, podle chuti výběrového borůvkového džemu fructusterrae, Supremus, s. r. o. - Vítěz ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje, moučkový cukr na poprášení Postup: 1. Mouku a máslo rozmixujte na drobenku, přimíchejte zakysanou smetanu, sůl a vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a nechte asi 30 minut chladit v lednici. 2. Potom těsto na pomoučeném vale rozválejte na plát silný zhruba 3 mm. 3. Troubu rozehřejte na 170 °C. Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby. Pečte 20 minut dozlatova. Ještě horké rohlíčky pocukrujte.


Mohlo by vás zajímat

FINANČNÍ PODPORA POTRAVINÁŘSTVÍ JE NEZBYTNÁ (ALE NIKDO TO NESLYŠÍ)

08.03.2024 | Potravinářství je v celé řadě oblastí podfinancované, minimálně z hlediska porovnání výše dotačních a jiných podpor, které směřují do zemědělství. Ačkoli je totiž zemědělská prvovýroba i zpracování zemědělských komodit, tedy potravinářství, v gesci stejného ministerstva (Ministerstva zemědělství), míra podpory potravinářství je se zemědělstvím doslova nesouměřitelná a činí v praxi jednotky procent.

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

TESTOVALI JSME OVESNÉ NÁPOJE: KOKTEJL ZDRAVÍ, NEBO ZKLAMÁNÍ?

27.06.2022 | Zatímco na samém počátku boomu rostlinných alternativ mléka jasně vítězila (ne)mléka sójová, v posledních letech se dostávají do popředí rostlinné nápoje z ovsa, což je trend nejen chutný, ale z hlediska zdravotního přínosu i vítaný.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.