Jak se spritz stal z místní tradice světovým hitem

Jak se spritz stal z místní tradice světovým hitem

09.09.2018 ČTK

Se svou jasně oranžovou barvou a velkou sklenicí na nožce se spritz stal během několika let nejčastěji sdílenou fotografií na Instagramu, plodem vědomě řízené strategie italské firmy Campari, které se podařilo udělat z místní tradice světový hit.

Píše o tom agentura AFP.

Jaký je recept na spritz? Sklenka do poloviny naplněná ledovou tříští, šest centilitrů vína značky Prosecco, čtyři centilitry aperolu nebo campari, to vše doplněno sodovkou a ozdobeno plátkem pomeranče.

Tradice tohoto nápoje sahá do 19. století, kdy severovýchod Itálie okupovalo Rakousko. Když víno nebylo dost dobré nebo když bylo horko, doplňovali ho vojáci perlivou vodou.

Když se v roce 1919 zrodil v Padově aperol, lehký alkohol na bázi hořkých pomerančů, hořce a rebarbory, nahradil víno a předek spritzu tak přišel na svět.

Téměř o sto let později, v roce 2003, když byl aperol mimo hranice severovýchodní Itálie téměř neznámý, milánská skupina Campari tento alkohol přikoupila, aniž si byla vědma jeho potenciálu.

"Když jsme ho koupili, prodávala tato značka několik milionů litrů ve třech městech na severovýchodě Itálie: v Benátkách, Padově a Trevisu, kde každý obyvatel v průměru vypil pět spritzů za den," říká Bob Kunze-Concewitz, majitel společnosti Campari, která vyrábí celou škálu alkoholických nápojů.

"Brzy jsme si uvědomili, jaké se nabízejí možnosti, a vybudovali jsme svou strategii," dodává. Skupina vždy vstoupí do jedné čtvrti některého města vybraného na základě jeho potenciálu, kde spolupracuje se dvěma či třemi bary a nabízí intenzivní kurzy pro barmany a degustace spritzu. Pozvolna se pak tato aktivita rozšíří na celou čtvrť a na celé město a region.

Skupina pak osloví supermarkety, dělá reklamu a zbavuje nápoj nálepky sezónnosti, například tím, že vstupuje do zimních středisek. Na samý vrcholek vynesly fotogenický koktejl sociální sítě a efekt módy.

Výsledek je úctyhodný: aperol, nyní nejvýznamnější značka skupiny (13 procent prodeje), zaznamenala loni růst o 19,5 procenta, a to o 27 procent ve Francii, o 40 procent ve Španělsku a o 51 procent ve Spojených státech. Stoprocentní nárůst byl na nových trzích, jako je Rusko, Mexiko a Brazílie. Jen za první pololetí letošního roku prodej vzrostl o 24,7 procenta.

Co na spritzu zákazníky tak přitahuje? "Podává se ve velkých sklenicích, je oranžový, barevný, perlí, je čerstvý," uvádí číšník z kavárny Moncoeur v Paříži, jejíž terasa je hojně navštěvovaná.

"Je ideální jako aperitiv, ale je to také módní záležitost," prohlašuje Michael Zenou, barman v podniku Sax v jihofrancouzském města Hyères.

Je také rentabilní: v Itálii stejně jako v Paříži se spritz většinou nabízí za stejnou cenu jako mojito, které je náročnější se svým rumem, čerstvými lístky máty a zeleným citronem. Další výhodou je rychlá příprava.

Podle Kunzeho-Concewitzeho nahrazuje spritz ze dvou třetin pivo a z jedné třetiny bílá vína, šampaňské či růžová vína.

Zatímco mojito zůstává podle barmanů královským koktejlem, ze stínu spritzu by mohly vystoupit další italské koktejly jako je Americano či Negroni. To však nemusí milánskou skupinu znepokojovat: campari je hlavní ingrediencí obou těchto nápojů.


Mohlo by vás zajímat

LETOŠNÍ PEČENÍ CUKROVÍ BUDE "NÁŘEZ". PO CUKRU, MÁSLE A MOUCE ŠPLHÁ CENA KAKAA

26.10.2023 | Kakao je kvůli obavám z nedostatečné produkce nejdražší za 44 let. Cena termínového kontraktu na tunu kakaa se splatností v prosinci se podle agentury Bloomberg a zpravodajského serveru CNBC v pondělí na komoditní burze v New Yorku vyšplhala na 3786 dolarů (téměř 88.000 Kč), což je nejvýše od roku 1979. Meziročně stoupla o zhruba 60 procent.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.