Jak poznat kvalitní vejce a slaninu?

Jak poznat kvalitní vejce a slaninu?

27.04.2020 | Akademie kvality společně s odborníky vám poradí, jak uspokojit nejenom chuťové buňky, ale i pocit, že děláte něco pro svou kondici. Jíst kvalitně se prostě vyplatí.

<

Vejce – jedna z nejvýživnějších potravin

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální
látky a tuky a trochu sacharidů. Jejich energetická hodnota je cca 330–390 kJ v jednom kuse (75 % připadá na žloutek).

Jak je to s cholesterolem? „Pro zdravého dospělého člověka je pravidelná denní dávka 2–3 vajec naprosto bezpečná,“ dodává Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

Poznat kvalitní vejce je umění. Vyplatí se umět číst informace na skořápce. Uveďme si konkrétní příklad – kód 1CZ7601. První číslo – zde č. 1 – označuje metodu způsobu chovu nosnic. 1 – vejce nosnic z chovu ve volném výběhu 2 – vejce nosnic z chovu v halách 3 – vejce nosnic z chovu v klecích 0 – vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství (BIO) Další dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází („CZ“ – Česká republika, „SK“ – Slovensko, „LV“ –
Lotyšsko, „PL“ – Polsko, „DE“ – Německo, „NL“ – Nizozemsko, „ES“ – Španělsko apod.). Čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu.

Způsob chovu nosnic je v posledních letech tématem, o které se zajímá čím dál větší množství spotřebitelů a hraje nemalou roli v nákupním rozhodování. Chovatelé jdou tomuto trendu naproti, což vede ke změnám způsobu chovu. „Podmínky chovu nosnic se mezi roky 2018 a 2019 zlepšily o 8 % z klecových na šetrnější,“ vysvětluje Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D. Náklady na alternativní způsoby chovů jsou velmi vysoké, a to se neodmyslitelně odráží i na cenách kvalitních vajec. „V České republice jsou chovy velmi přísně kontrolovány, proto dávejme přednost vejcím české produkce,“ objasňuje předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

Slanina – na nic si nehraje, je tučná a slaná

Slanina nebo špek je čím dál tím oblíbenější. A to i navzdory tomu, že v minulosti byla démonizována jako příliš tučná a slaná. Dneska si na ní pochutnávají gurmáni, stala se totiž také součástí špičkové gastronomie včetně dezertů. Z čeho přesně se vyrábí? Převážně z vepřového bůčku nebo vepřového hřbetního sádla. Má tedy vysoký podíl tuku. A jak plyne z názvu, je i slaná. Ale v přiměřeném množství se jí rozhodně obávat nemusíte.

Jaký je mezi nimi rozdíl? Slanina vyrobená čistě z hřbetního sádla neobsahuje žádnou svalovinu a z vnější strany je obvykle kryta kůží. Je vyuzená a říká se jí „špek“. Kdežto slanina vyrobená z vepřového boku bez kosti bývá bez kůže a na řezu se střídají proužky sádla a masa. Je také vyuzená, ale má pestrou škálu různých povrchových dekorací. Patří mezi ně všemožné kombinace koření, tmavší barvu po silném vyuzení může zastoupit namočení výrobku do karamelového roztoku. Tradiční technikou je povrchové barvení slanin vepřovou krví.

A jak zjistíte, kolik masa bylo při výrobě slaniny použito? „Protože jde o výrobek z jednoho druhu nemělněné suroviny, spíše se setkáte s označením, které neuvádí skupinové označení – tzv. obsah masa. V tomto případě je totiž vhodnější označit, kolik bylo použito konkrétní suroviny, tzn. vepřového boku nebo hřbetního sádla,“ popisuje Jan Katina, výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa. „Další informace, jako je třeba obsah soli, zjistíte v případě balených slanin z označení výživových hodnot.“

Více na www.akademiekvality.cz

Zapečená snídaňová vejce se žampiony a slaninou

Obtížnost: | Čas přípravy: 35 min.| Porcí: 6
Ingredience: 6 vajec, 250 g slaniny,
100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 100 g žampionů, 6 lžic mléka, hrst hladkolisté petržele, 1 lžíce másla, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

Formičky na zapékání nebo na muffiny vyložte plátky slaniny vespod a po stranách. Rovnoměrně rozdělte do formiček strouhaný sýr. Pokrájené žampiony orestujte na másle a přidejte na vrstvu sýra. Poté do každé formičky rozklepněte jedno vejce. Navrch vždy zakápněte lžící mléka, osolte, opepřete a zasypte pokrájenou petrželkou. Dejte péct na 20 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Automaty na vejce a mlékomaty: Kdo hlídá hygienu a nezávadnost zboží?

07.07.2020 | Zejména v průběhu dovolených a na výletech využívají lidé k nákupu potravin stánkový prodej potravin a nápojů, případně prodejních automatů v areálech čerpacích stanic, nebo mlékomatů na farmách i v některých obcích. Jak je ale na tom nabízený sortiment s kvalitou?

Všechno má své místo, u potravin to platí dvojnásob

15.05.2020 | Z karanténních důvodů se mnozí zásobili větším množstvím potravin. Víte, jak různé suroviny správně skladovat, tak aby vydržely čerstvé a nepodlehly rychlé zkáze? Přinášíme několik základních doporučení.

Co jsou IQ vejce: Opravdu je jejich nákup chytřejší?

29.06.2020 | Zajisté už jste někdy objevili při nákupu vejce označená jako IQ. Tato písmena mají poukazovat na jejich přidanou hodnotu. Jsou skutečně lepší a co je vlastně od klasických vajíček odlišuje?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont