Jak nakrmit oči unavené z modrého světla?

Jak nakrmit oči unavené z modrého světla?

20.05.2020 | Práci na počítači se dnes už nejspíše nevyhneme. Pokud ale u smartphonu, u počítače či sledováním televize trávíme i volný čas, vystavujeme se již opravdu velkému množství modrého světla. Jeho vysoké dávky škodí i dětem, které technologie využívají již v raném věku a jejichž oči jsou citlivější.

<

Průměrně strávíme aktivitou u našich smartphonů 3 hodiny a 15 minut denně. To dělá neuvěřitelných 49,5 dne v roce! Připočtěte k tomu čas na počítači v práci, ve volném čase a sledování televize a zkuste se zamyslet, zda množství modrého světla již není příliš vysoká. Známým negativním vlivem je zvyšování hladiny melaninu.

„Hormon melanin navozuje pocit únavy a pomáhá nám nejenom večer lépe usnout, ale ráno se nám i lépe vstává,“ vysvětluje Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny, a dodává: „Vysoké vystavení modrému světlu má zásadní vliv na náš denní biologický rytmus. Nesmíme však zapomenout podotknout, že modré světlo je obsaženo i v denním světle. Proto s ním naše tělo dokáže pracovat. Problémem je jeho současná nadmíra a také vysoké vystavení ve večerních hodinách, které pak negativně ovlivňuje náš rytmus.“

A co naše oči?

Vysoká expozice modrému světlu však může i poškodit naše oči. Buňky ve středu naší sítnice jsou ničené a vliv má i na makulární degeneraci, která může vést až ke ztrátě zraku. Naše oči jsou velmi komplexní orgán, který se snaží, aby bylo přijaté světlo bezpečně absorbováno, ale přijímat modré světlo je pro naše oči mnohem náročnější. Díky své intenzitě proniká do oblasti žluté skvrny na oční sítnici, kde je největší hustota čípků, a tedy nejostřejší vidění. „Žlutá skvrna naší sítnice je bohatá na dva karotenoidy, lutein a zeaxanthin. Tyto antioxidanty pomáhají tělu filtrovat škodlivé světlo. V případě nízkého množství těchto antioxidantů může modré světlo poškodit buňky sítnicového nervu. Takto způsobené škody na našich očích jsou naneštěstí již nevratné,“ vysvětluje Ing. Bohumil Hlavatý.

Svým očím můžeme pomoci díky stravě obsahující vysoké množství antioxidantů luteinu a zaexanthinu. Množství stanovené studiemi jako optimální je 10 mg luteinu a 2 mg zaexanthinu denně. Toto množství získáme z 83 g špenátu či 125 g kapusty, které bychom měli sníst každý den. Další potraviny obsahující tyto antioxidanty bychom museli jíst v obrovských dávkách, abychom přijali potřebné množství těchto karotenoidů. Byl by to například 1 kg brokolice, 1 kg kukuřice, 20 vajec či 2 kg oliv. „Je možná překvapující, že na tyto antioxidanty jsou bohaté pouze zmíněné druhy zeleniny. Kromě nich jich obsahují vysoké množství žluté okvětní lístky měsíčku lékařského, z nichž se tyto antioxidanty získávají pro doplňky stravy podporující zdraví našich očí,“ doplňuje Ing. Bohumil Hlavatý.

Další cestou je samozřejmě omezení využívání modrého světla. Dnes si již u většiny smartphonů můžete nastavit časový limit na konkrétní aplikace. Telefony vám také mohou měřit čas strávený u přístroje s rozpisem aplikací. To může sloužit jako osobní zpětná vazba. Netrávíte nad přístroji opravdu příliš času? Pro ulehčení očím můžete vyzkoušet také tmavé prostředí na práci či aktivity v noci. Stejně jako různé filtry tlumí množství modrého světla, kterému jsme vystaveni. Na trhu existují i brýle obsahující filtr proti modrému světlu, podobný filtr hledejte i u kvalitních slunečních brýlí.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Velká kontrolní akce prodeje alkoholu: 50 % prodejců porušilo předpisy

14.07.2020 | Obchodníci v Česku stále porušují zákaz prodeje alkoholu a tabáku mladistvým. V prvním čtvrtletí zjistili inspektoři 81 takových případů, což je zhruba stejně jako ve stejném období loňského roku. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Češi jsou evropští "masožravci", maso nejí jen 4 % lidí

10.07.2020 | Čtyři procenta Čechů nejí maso a stejně velký podíl populace praktikuje takzvané flexitariánství, tedy příležitostnou konzumaci masa a ryb. Vyplývá to z výsledků květnového průzkumu agentury Ipsos. Stravu s vyloučením či omezením masa preferuje desetina lidí, zbytku je lhostejné, zda konzumuje potraviny živočišného či rostlinného původu.

Sucho ničí pastvu, včelstev tak ubývá

09.07.2020 | Tuzemští zemědělci v posledních letech pěstují stále častěji rostliny, které dávají méně nektaru. Včelí pastva ubývá také díky výraznému suchu, a to zejména v důsledku narůstajících teplot. Do budoucna to může ještě více oslabit včelstva, říká Antonín Přidal z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont