Jak nakrmit oči unavené z modrého světla?

Jak nakrmit oči unavené z modrého světla?

20.05.2020 | Práci na počítači se dnes už nejspíše nevyhneme. Pokud ale u smartphonu, u počítače či sledováním televize trávíme i volný čas, vystavujeme se již opravdu velkému množství modrého světla. Jeho vysoké dávky škodí i dětem, které technologie využívají již v raném věku a jejichž oči jsou citlivější.

Průměrně strávíme aktivitou u našich smartphonů 3 hodiny a 15 minut denně. To dělá neuvěřitelných 49,5 dne v roce! Připočtěte k tomu čas na počítači v práci, ve volném čase a sledování televize a zkuste se zamyslet, zda množství modrého světla již není příliš vysoká. Známým negativním vlivem je zvyšování hladiny melaninu.

„Hormon melanin navozuje pocit únavy a pomáhá nám nejenom večer lépe usnout, ale ráno se nám i lépe vstává,“ vysvětluje Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny, a dodává: „Vysoké vystavení modrému světlu má zásadní vliv na náš denní biologický rytmus. Nesmíme však zapomenout podotknout, že modré světlo je obsaženo i v denním světle. Proto s ním naše tělo dokáže pracovat. Problémem je jeho současná nadmíra a také vysoké vystavení ve večerních hodinách, které pak negativně ovlivňuje náš rytmus.“

A co naše oči?

Vysoká expozice modrému světlu však může i poškodit naše oči. Buňky ve středu naší sítnice jsou ničené a vliv má i na makulární degeneraci, která může vést až ke ztrátě zraku. Naše oči jsou velmi komplexní orgán, který se snaží, aby bylo přijaté světlo bezpečně absorbováno, ale přijímat modré světlo je pro naše oči mnohem náročnější. Díky své intenzitě proniká do oblasti žluté skvrny na oční sítnici, kde je největší hustota čípků, a tedy nejostřejší vidění. „Žlutá skvrna naší sítnice je bohatá na dva karotenoidy, lutein a zeaxanthin. Tyto antioxidanty pomáhají tělu filtrovat škodlivé světlo. V případě nízkého množství těchto antioxidantů může modré světlo poškodit buňky sítnicového nervu. Takto způsobené škody na našich očích jsou naneštěstí již nevratné,“ vysvětluje Ing. Bohumil Hlavatý.

Svým očím můžeme pomoci díky stravě obsahující vysoké množství antioxidantů luteinu a zaexanthinu. Množství stanovené studiemi jako optimální je 10 mg luteinu a 2 mg zaexanthinu denně. Toto množství získáme z 83 g špenátu či 125 g kapusty, které bychom měli sníst každý den. Další potraviny obsahující tyto antioxidanty bychom museli jíst v obrovských dávkách, abychom přijali potřebné množství těchto karotenoidů. Byl by to například 1 kg brokolice, 1 kg kukuřice, 20 vajec či 2 kg oliv. „Je možná překvapující, že na tyto antioxidanty jsou bohaté pouze zmíněné druhy zeleniny. Kromě nich jich obsahují vysoké množství žluté okvětní lístky měsíčku lékařského, z nichž se tyto antioxidanty získávají pro doplňky stravy podporující zdraví našich očí,“ doplňuje Ing. Bohumil Hlavatý.

Další cestou je samozřejmě omezení využívání modrého světla. Dnes si již u většiny smartphonů můžete nastavit časový limit na konkrétní aplikace. Telefony vám také mohou měřit čas strávený u přístroje s rozpisem aplikací. To může sloužit jako osobní zpětná vazba. Netrávíte nad přístroji opravdu příliš času? Pro ulehčení očím můžete vyzkoušet také tmavé prostředí na práci či aktivity v noci. Stejně jako různé filtry tlumí množství modrého světla, kterému jsme vystaveni. Na trhu existují i brýle obsahující filtr proti modrému světlu, podobný filtr hledejte i u kvalitních slunečních brýlí.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Česká soběstačnost (nejen) po koronavirové krizi: Nejvíce nás "pálí" ovoce a zelenina

25.05.2020 | S koronavirovou krizí v Česku začaly sílit i hlasy po větší potravinové soběstačnosti. Odborníci volají zejména po větší produkci ovoce a zeleniny, rozšíření skladovacích prostor či výraznější osvětě směrem k českým potravinám.

Prohlášení o zdraví i neustálá desinfekce lístků: Od 25. května ve vašich hospodách

21.05.2020 | V reakci na pondělní otevření zahrádek připravila síť velkoobchodů MAKRO Cash & Carry ČR návod na to, jak udržet gastronomické provozy bezpečné, a to nejen pro zákazníky, ale také pro zaměstnance. Návod pokrývá všechny oblasti provozu a na konkrétních příkladech vysvětluje jednotlivá opatření, která musí gastronomické podniky po dobu platnosti vládního nařízení dodržovat.

Jak jogurt dobyl svět a proč znali Radlickou mlékárnu hned ve 14ti zemích?

22.05.2020 | Každý už dnes ví, že jogurty by měly být jedním ze základních pilířů zdravého jídelníčku už jen protože obsahují hodné bakterie, které revitalizují střevní mikroflóru, harmonizují zažívání a podporují imunitní systém. Ještě dávno před tím, než se však živými kulturami začali zabývat vědci, je používal k léčbě zažívacích obtíží i felčar tureckého sultána a říká se, že kozím jogurtem vyléčil i krále Františka I.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Červnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont