12.08.2019 Redakce
Potraviny s prošlým datem použitelnosti se nesmí dál prodávat, potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti lze prodávat dál ve slevě, ale vždy odděleně a spotřebitel na to musí být upozorněn.
Datum použitelnosti je na obalech uvedeno slovy Spotřebujte do… a následuje den, měsíc a rok této lhůty. Vyjadřuje dobu, po kterou si potraviny uchovávají své vlastnosti a zdravotní nezávadnost. Výrobce u těchto výrobků musí uvést také podmínky skladování. Doba použitelnosti se používá pro potraviny, které rychle podléhají zkáze, tedy například mléčné výrobky, chlazené maso, lahůdky apod. V případě, že se tak stane, je vhodné na tuto skutečnost upozornit prodejce, případně podat podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.
Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy Minimální trvanlivost do... a opět následuje uvedení dne, měsíce a roku. Bývají takto označeny potraviny, které se rychle nekazí – například konzervy, nápoje, těstoviny. Tyto výrobky lze prodávat i po uplynutí data minimální trvanlivosti, pokud jsou splněny tři základní podmínky. Výrobek musí být zdravotně nezávadný, musí být umístěn odděleně od ostatních prodávaných potravin a zřetelně označený jako prošlý – poutače hlásající „sleva“ či „akce“ tuto podmínku nesplňují. Po ukončení data minimální trvanlivosti výrobce negarantuje chuťové a výživové kvality výrobku, zodpovědnost za zdravotní nezávadnost potraviny přebírá prodejce.
26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?