Jablonecký výrobce sirupů Kitl v horkých dnech nestačí vyrábět

Jablonecký výrobce sirupů Kitl v horkých dnech nestačí vyrábět

03.06.2018 | Výrobce sirupů, medicinální vín a medovin Kitl v horkých dnech nestačí vyrábět. Poptávka po produktech jablonecké společnosti rok od roku stoupá.

V horkých dnech nestačí sirupy plnit do lahví, aby uspokojili všechny objednávky. Teplé počasí navíc urychlilo sklizeň plodin, které podnik do svých sirupů pěstuje na vlastních pozemcích, a zajišťuje vlastními silami i jejich sklizeň a zpracování. ČTK to dnes řekl majitel firmy Jan Vokurka.

"Nám teď vlivem teplého počasí do jednoho okamžiku padla sklizeň smrku, bezu a také máty, a do toho ještě musíme vyrábět. Už byla taková krize, že jsme v pondělí zavřeli firmu a všichni včetně lidí z kanceláře šli trhat bezy," řekl Vokurka. Z bezových květů vyrábí Kitl bezový sirup podle tradičních receptur, další z oblíbených sirupů je mátový. Z výhonků smrků se dělá Smrkáček, což je sirup na rýmu a nachlazení. "Všechny jsou v biokvalitě," dodal majitel firmy. Kitl vyrábí také zázvorový sirup, a ovocné - grapefruitový, višňový a malinový.

Ještě před čtyřmi lety dodávala firma na trh ročně kolem 300.000 lahví, loňská produkce už podle Vokurky překročila půl milionu lahví. "Pro představu, kdybychom to porovnali s vinařstvím, tak jsme středně velké moravské vinařství," poznamenal Vokurka. Kapacita výroby je zhruba dvojnásobná, se současnou technologií je firma schopna vyrobit a naplnit zhruba milion lahví. "Je to o organizaci a logistice," dodal majitel. Přesto už plánuje výstavbu nového podniku s větší kapacitou. "Je to ale záležitost tak příštích pěti let," řekl Vokurka.

Jablonecká firma vyrábí od roku 2007, kdy uvedla na trh svůj první likér Kitl Šláftruňk, což je medicinální víno na spaní. Vyrábí se ze sedmi bylinek a hroznového moštu. "Když jsme to uvedli na trh, mělo to ohromný úspěch," poznamenal Vokurka, který pochází z rodu lékařů a lékárníků. Kitl je Firmou roku 2013 Libereckého kraje. Ryze česká společnost zaměstnává 45 lidí včetně brigádníků. Na trh loni dodala sirupy, vína a medoviny za 43 milionů korun, což představuje meziroční nárůst tržeb téměř o polovinu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Budoucnost na talíři: Menu ovládnou tekuté nápoje a hmyz

08.03.2019 | Naše babičky neznaly avokádo ani instantní polévky, my si zas dnes již málokdy pochutnáme na vodnici, tuřínu, kdouli nebo žaludech. Změní další generace opět naši zažitou kuchyni a stravovací návyky?

Gastroturistika po Finsku: Čím láká země tisíce jezer fajnšmekry?

18.03.2019 | Do Finska se sjíždí celý svět a rybářské výpravy už dávno nejsou jediným lákadlem. Opravdoví fajnšmekři si místo lososa totiž rádi dají losa.

Není fastfood jako fastfood, provozovatelé stánků s kebabem a asijských bister mají problémy

15.03.2019 | Je to asi dvě čísla zpět, co jsme vás v tištěném CZ TEST informovali o kvalitě pokrmů ve fastfoodech. A i když jsme doporučovali se v podobných provozech občerstvit jen zřídka, KFC nebo McDonald's jsme nakonec pochválili nejen za snahu zařadit do nabídky zdravější pokrmy, ale i za vysoké hygienické standardy. To se ovšem bohužel nedá říct o každém fastfoodu. Zvlášť v bistrech, kde si můžete dát kebab či rychlou "čínu", se objevují vcelku často prohřešky, které bychom mohli pocítit i zdravotně.

Březnový CZ TEST je tady!!!

A s ním i souhrn aktuálního dění ze světa potravin! Jsou snad ryby plné toxinů, proč nechat dršťkovou raději v obchodě otrlejším a proč sojové mléko nikdy nenahradí to kravské? Nejen tyto informace najdete objektivně podané jen u nás, a to ve spolupráci s odborníky z Potravinářské komory ČR!