Jablonecký výrobce sirupů Kitl v horkých dnech nestačí vyrábět

Jablonecký výrobce sirupů Kitl v horkých dnech nestačí vyrábět

03.06.2018 ČTK

Výrobce sirupů, medicinální vín a medovin Kitl v horkých dnech nestačí vyrábět. Poptávka po produktech jablonecké společnosti rok od roku stoupá.

V horkých dnech nestačí sirupy plnit do lahví, aby uspokojili všechny objednávky. Teplé počasí navíc urychlilo sklizeň plodin, které podnik do svých sirupů pěstuje na vlastních pozemcích, a zajišťuje vlastními silami i jejich sklizeň a zpracování. ČTK to dnes řekl majitel firmy Jan Vokurka.

"Nám teď vlivem teplého počasí do jednoho okamžiku padla sklizeň smrku, bezu a také máty, a do toho ještě musíme vyrábět. Už byla taková krize, že jsme v pondělí zavřeli firmu a všichni včetně lidí z kanceláře šli trhat bezy," řekl Vokurka. Z bezových květů vyrábí Kitl bezový sirup podle tradičních receptur, další z oblíbených sirupů je mátový. Z výhonků smrků se dělá Smrkáček, což je sirup na rýmu a nachlazení. "Všechny jsou v biokvalitě," dodal majitel firmy. Kitl vyrábí také zázvorový sirup, a ovocné - grapefruitový, višňový a malinový.

Ještě před čtyřmi lety dodávala firma na trh ročně kolem 300.000 lahví, loňská produkce už podle Vokurky překročila půl milionu lahví. "Pro představu, kdybychom to porovnali s vinařstvím, tak jsme středně velké moravské vinařství," poznamenal Vokurka. Kapacita výroby je zhruba dvojnásobná, se současnou technologií je firma schopna vyrobit a naplnit zhruba milion lahví. "Je to o organizaci a logistice," dodal majitel. Přesto už plánuje výstavbu nového podniku s větší kapacitou. "Je to ale záležitost tak příštích pěti let," řekl Vokurka.

Jablonecká firma vyrábí od roku 2007, kdy uvedla na trh svůj první likér Kitl Šláftruňk, což je medicinální víno na spaní. Vyrábí se ze sedmi bylinek a hroznového moštu. "Když jsme to uvedli na trh, mělo to ohromný úspěch," poznamenal Vokurka, který pochází z rodu lékařů a lékárníků. Kitl je Firmou roku 2013 Libereckého kraje. Ryze česká společnost zaměstnává 45 lidí včetně brigádníků. Na trh loni dodala sirupy, vína a medoviny za 43 milionů korun, což představuje meziroční nárůst tržeb téměř o polovinu.


Mohlo by vás zajímat

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.