Intuitive eating: Dá se jíst podle toho, co nám říká intuice?

Intuitive eating: Dá se jíst podle toho, co nám říká intuice?

19.12.2019 Jana Čiháková

Celý přístup je založen na naslouchání svému tělu a důvěře v něj. Jak se to ovšem naučit? Zakladatel této metody doporučuje zdravý přístup k jídlu bez hysterie a stresu, který vychází z toho, že rozumíme sobě samým a svým potřebám.

Když se to totiž naučíme, můžeme kontrolovat svoje chutě, dělat správné volby ohledně stravy a jejích kombinací, a dokonce umět kontrolovat velikost porcí. Změnou celkového přístupu k jídlu, dosáhneme změny svého stylu života. Zní to lákavě a není to ani tak těžké. 

Jezte jen, když máte hlad

S tzv. intuitive eating přišel doktor Steven Hawks, profesor na Brigham Young University z amerického Utahu, který si pozitivní účinky metody na tělesnou váhu vyzkoušel na sobě. Může snad být lepší doporučení? Sám profesor Hawks býval obézní, nespokojený a věčně frustrovaný z množství nepřeberných diet a tipů na stravování, kterými jsme zaplaveni. Co se mu někdy povedlo shodit, postupem doby kvůli nenáviděnému jo-jo efektu zase přibral. Jak to tak v příbězích se šťastným koncem bývá, teprve intuitivní stravování mu pomohlo vyvinout metodu, díky které nejenom zhubl, ale také si novou váhu a postavu dokázal udržet. A právě to bylo přelomové.

Profesor nazval tuto metodu intuitivní stravování a domnívá se, že by prospěla i ostatním. „Lidem by se výrazně ulevilo, kdyby přestali počítat kalorie, začali věnovat pozornost hladu jako takovému a jedli by, kdykoliv by jej pocítili.“ Jako součást svého intuitivního stravování se Hawks překvapivě obklopil nezdravým jídlem, které obzvlášť zbožňuje. „Když mám kolem sebe nadbytek toho, co jsem pokládal za tabu, pomáhá mi to tlumit touhu po tom si nezdravé laskominy dopřát,“ vysvětluje.

Přestal se proto cítit provinile, když si občas dal octové brambůrky. Přestal jíst, když neměl hlad. Intuitivní jedlíci zkrátka jedí jen tehdy, když mají hlad a přestanou, jakmile se nasytí. Brzy jeho způsob stravování vyzkoušel také jeho kamarád a rovněž se mu povedlo zhubnout. Pochvaloval si také hlavně fakt, že se nemusí omezovat, a klidně někdy intuitivní stravování bez výčitek poruší – třeba o Díkuvzdání, kdy se přejí. Nemá z toho ovšem takové výčitky a ví, že ve svém životním stylu bude pokračovat.

Normální vztah k jídlu

A profesor není sám, kdo si všiml, že někdy, zdánlivě paradoxně, když se přestaneme na jídlo tolik soustředit, stresovat se dietami a přemýšlením o tom, co můžeme a co ne, překvapivě zhubneme. Také na sociálních sítích se množí příspěvky o tom, jak někdo přes léto přestal držet dietu nebo se omezovat v jídle, normálně se stravoval a užíval si života, pak náhodou vlezl na váhu a s překvapením zjistil, že zhubl. Dokázal tedy nevědomky něco, o co se pokoušel takovou dobu předtím, právě když na to přestal myslet.

Nekontrolovat kalorie, složení jídla (pokud to není nutné ze zdravotních důvodů), jídlo si užívat, trochu se pohybovat skutečně může být cesta k tomu, jak zhubnout spokojeně a trvale. Zmíněný pohyb je v tomto případě důležitý a doporučený. Tento styl stravy vám samozřejmě nevytesá svalnaté tělo, ale dovede vás k přirozeně zdravějšímu životnímu stylu. Budete mít normálnější vztah k jídlu a méně kardiovaskulárních chorob.

Návrat ke kořenům

Není to ovšem o tom, že budete jíst všechno, co milujete, a doufat, že zázračně zhubnete. Vraťte se spíše ke kořenům, k přístupu k jídlu, který měli lidé dřív, kdy se stravovali uměřeně a přirozeně, když nastal hlad. Ovšem nyní to musíte zvládnout v moderních kulisách, kdy je kolem nás neustále spousta lákadel a většina trpí nedostatkem pohybu. Přiměřeností se také zbavíte záchvatů vlčího hladu. Celý přístup je o poznání sebe sama, jde tedy o proces, ne jednorázovou dietu. Vyžaduje znalost svého organismu, metabolismu, nastavení a potřeb. Hodí se také alespoň základní znalosti o výživě. Jde spíše o životní styl než dietu, přičemž je zásadní, že vás jídlo přestane stresovat.

Jak se s tím popasovat? Vodítkem vám může třeba být fakt, že když máme opravdu hlad, přichází tento pocit postupně a po jídle jsme uspokojeni. Ovšem emocionální hlad (vytvořený pocitem nudy, deprese, úzkosti apod.) přichází naráz. Právě ten nás nutí volit právě jídla tučná, slaná anebo sladká. Uspokojení ovšem přináší jen krátkodobé a chutě jen tak neodezní. Oproti tomu hlad je přirozená biologická potřeba, organismu potřebuje doplnit energii. A když si nějaké potraviny zakážete, přirozenou reakcí po nich budete prahnout. Místo toho je vhodné nastavit si jídelníček s pravidelnou snídaní, svačinami a třemi hlavními jídly denně, bez přejídání.

Důležité je rovněž dopřát si dostatek spánku – bylo dokázáno, že právě jeho deficit nás nutí sáhnout po nezdravých potravinách. Navíc američtí psychologové tvrdí, že většina žen drží diety, když jsou nespokojené se svou postavou, ovšem pokud ženy znají své tělo a rozumí svým potřebám, jejich BMI je nižší než už žen, které jídlo vnímají v první řadě jako problém, který je třeba řešit, stresující faktor, který kazí požitek z jídla a může vést někdy nejen k jo-jo efektu, ale i až k poruchám příjmu potravy. Neplatí to vždy, ale pokud nevnímáte svoje tělo, máte větší sklony k obezitě než lidé, kteří mu naslouchají.  


Mohlo by vás zajímat

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

K DOBRÉ RYBĚ SKLENKA DOBRÉHO VÍNA: RYCHLÝ WINE PAIRING

22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.

PŠENICE, ANEBO ŽITO? PŘI VÝBĚRU PEČIVA JASNÁ VOLBA

22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.