Inspektoři varují před touto mozzarellou! Země původu? Polsko

Inspektoři varují před touto mozzarellou! Země původu? Polsko

16.08.2021 Jana Čiháková

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Tesco Stores ČR a.s., aby neprodleně stáhla ze všech svých poboček falšovanou potravinu TESCO LIGHT MOZZARELLA v balení 210 g, datum použitelnosti: 12/08/2021, označení šarže: L.1194, země původu: Polsko.

Výrobce na obalu mj. uvedl, že obsah sušiny v potravině představuje minimálně 32 % hmotnosti výrobku. Laboratorní rozbor ale prokázal přítomnost sušiny pouze v hodnotě 27,2 %, čímž došlo, i při zohlednění nejistoty měření +/- 1,5 %, ke klamání spotřebitele ohledně skutečného složení potraviny.

Inspektoři SZPI proto prodejci nařídili neprodlené stažení závadné šarže ze své tržní sítě a zahájí s ním správní řízení o uložení pokuty.

Potravinářská inspekce informaci předá do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AAC, což umožní došetření případu v zemi původu potraviny.

Zdroj SZPI, ilustrační foto Tesco 


Mohlo by vás zajímat

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.