I sleva vás může vyjít draho: V těchto případech pozor!

I sleva vás může vyjít draho: V těchto případech pozor!

19.02.2020 Jana Čiháková

Sleva, sleva, sleva. Magické slůvko, které na spotřebitele působí přitažlivou silou. Obchodníci jsou si toho samozřejmě velmi dobře vědomi a chrlí na nás jeden slevový leták za druhým. Je však každá akce skutečným zlevněním, nebo je jen využívána touha spotřebitelů ušetřit? Na co si dávat pozor, abychom odhalili triky prodejců a nesedli jim na lep?

Uvádění cen, a tím pádem i případných slev na obale, má svá pevná pravidla, která určuje legislativa. Zákon o cenách jednoznačně uvádí, jakým způsobem musí obchodník spotřebitele informovat. Navzdory tomu je řada z nás dnes a denně svědkem porušování těchto  pravidel. Obchodník je povinen informovat spotřebitele o ceně viditelným označením výrobku či jiným vhodným způsobem. Cena musí být vždy aktuální v daný okamžik nabídky tak, aby s ní byl spotřebitel seznámen ještě před samotnou koupí. Obchodník je tedy povinen uvést vždy konečnou cenu, kterou zákazník zaplatí.

Cena musí být konečná

Zlevněné zboží musí být vždy označeno jak cenou původní, tak novou po započtení slevy. Pokud prodejce inzeruje jen výši slevy s tím, že konečná cena bude kupujícímu sdělena u pokladny, porušuje zákon na ochranu spotřebitele a vystavuje se riziku udělení pokuty. Když kupujete například zlevněný balíček masa, musí být konečná cena (po slevě) uvedena na každém balíčku zvlášť, pokud se liší v závislosti na rozdílné hmotnosti jednotlivých balení. Určitě není vaší povinností nosit s sebou na nákupy kalkulačku či se nedobrovolně nechávat přezkoušet z násobilky, abyste odhadli, na kolik vás nákup zboží vlastně přijde.

V pořádku tedy není ani oblíbená formulace, například „sleva 30 % na všechno zboží z tohoto koše, sleva vám bude odečtena na pokladně“. Spotřebitel musí být s cenou seznámen dříve, ačkoli má samozřejmě možnost nákup zboží u pokladny případně odmítnout, pokud není s výslednou cenou spokojen.

Proč na pokladně stojí jinak?

Dalším z „osvědčených“ triků je účtování odlišné ceny než té, která byla u zboží uvedena. Na pokladnu si nesete láhev oblíbeného vína, zlevněnou na polovinu. Zde však prodavačka namarkuje cenu plnou. V horším případě si toho nevšimnete a za zboží zaplatíte vyšší částku. V tom lepším můžete upozornit na chybu a domáhat se ceny, která byla uvedena na regále. Obdobně jste v právu, pokud zajdete do obchodu na noční nákup a cena na pokladně je odlišná od té na regále s vysvětlením od personálu, že k přecenění dochází nyní, ale ceny budou platit až od zítřejšího rána.

Obchodník v obou případech porušil svou základní povinnost – zboží správně účtovat, neboť se cena účtovaná neshodovala s cenou inzerovanou. V takovém případě máte možnost zboží z nákupu nechat vyřadit a nechat si uhrazenou částku proplatit, případně si zboží ponechat a dožadovat se vyplacení rozdílu. Tady se ale připravte na možnost, že se vám doba nákupu protáhne, neboť bude nutné požadavek řešit s vedoucím či na informacích. Pokud by se stalo, že vám obchodník odmítne rozdíl proplatit, nezbývá nic jiného, než zboží nechat z nákupu vyřadit a odejít bez něj. V takovém případě může Česká obchodní inspekce udělit obchodníkovi pokutu, ale nemůže jej nutit, aby vám zboží za inzerovanou cenu prodal.


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.