Hygienici: Jen ve Středočeském kraji jsme rozdali skoro 400 pokut

Hygienici: Jen ve Středočeském kraji jsme rozdali skoro 400 pokut

18.07.2019 Jana Čiháková

Středočeští hygienici dali v letošním prvním pololetí restauracím 392 pokut v celkové hodnotě 1,33 milionu korun. Loni to bylo ve stejném období 424 pokut a celkově 1,38 milionu korun.

Ve srovnání s rokem 2018 byl podobný i počet kontrol provozoven, letos 1324, loni 1364. Častým nedostatkem je neoznačování rozpracovaných pokrmů a polotovarů, provozovatelé také chybují v zajištění požadavků na hygienu, například ve strojích na zmrzlinu, informovala dnes ČTK mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

Hygienici ve středních Čechách kontrolovali restaurace, provozy závodního stravování i stánky s občerstvením. "V letních měsících se tradičně zaměřujeme na kontrolu kvality zmrzliny a dosud jsme odebrali 48 vzorků, z nichž 25 nevyhovělo. To je zapříčiněno zejména nedostatečnou údržbou zmrzlinového stroje, ve kterém se pak množí enterobakterie. Ty mohou způsobit zažívací potíže, takže prodejci zmrzliny by právě údržbě zmrzlinových strojů měli věnovat zvýšenou pozornost," uvedla ředitelka krajské hygieny Jarmila Rážová.

Při zjištění nedostatků hygienici více než stovce provozovatelů uložili, aby přijali opatření k odstranění závad. "Spočívala především v provedení sanitace, v likvidaci potravin jiných než bezpečných nebo vyřazení potravin z uvádění na trh, v pozastavení výkonu činnosti a v nařízení speciální ochranné deratizace," dodala Šalamunová. Ve 195 případech řešili hygienici přestupky domluvou, dvě provozovny musely být okamžitě uzavřeny. V roce 2018 bylo ve stejném období uzavřeno osm provozoven.


Mohlo by vás zajímat

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

KONZUMACÍ KOFEINOVÝCH NÁPOJŮ K AGRESIVITĚ DĚTÍ? VZÝKUM MLUVÍ JASNĚ

13.11.2023 | Děti, které jsou zvyklé pravidelně pít nápoje s obsahem kofeinu jako je například coca-cola nebo energetické drinky, mají horší paměť, jsou impulzivnější a v dospělosti můžou být náchylnější k závislostem. Zjistili to vědci, kteří u dvou tisícovek amerických dětí ve věku devět a deset let testy zkoumali jejich paměťové schopnosti a mozkovou aktivitu. Napsal o tom deník The Times.

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.