Hustopečská mandlovice bude k mání jen do konce měsíce!

Hustopečská mandlovice bude k mání jen do konce měsíce!

04.06.2019 | Hustopečská mandlovice, unikátní destilát vyrobený z vinného lihu a přírodního mandlového výtažku, se pod svým současným názvem bude prodávat nejspíš jen do konce června. Důvodem pro vynucenou změnu názvu je nařízení Evropské unie, podle něhož lze koncovku -ice používat pouze pro pálenky z příslušné suroviny.

<

"S tím bohužel nemůžu nic dělat, mandle se totiž vypálit nedají. Přitom za značky hustopečská mandlovice a mandlovice jsme zaplatili desítky tisíc, abychom je chránili ochrannou známkou," uvedla Kopová.

Pro podnikatelku, která značku buduje už sedm let, to znamená ztrátu stále známější značky i ztrátu finanční. Přetisknout bude muset všechny propagační předměty i etikety samotných lahví. "Výdaje odhaduji přibližně na milion korun. Mnohem víc mě ale mrzí to, že úsilí, které jsem budování značky a legalizaci mandlovice věnovala, najednou zmizí," uvedla Kopová.

Takzvaná mandlovice, tedy nápoj z mandlové tresti, lihu a cukru se v Hustopečích podomácku vyráběl desítky let. Kopová vyšla z původního receptu bývalého správce sadů Rudolfa Poslušného. Výsledný destilát, jehož značku i složení teď chrání ochranná známka, sice má méně alkoholu, ale je vyrobený z kvalitních surovin a má nezaměnitelnou chuť.

"Prvotní zoufalství už mě sice přešlo, ale pořád je mi to líto. Zkusíme nejspíš požádat o prodloužení lhůty, po kterou lze název mandlovice používat, ale víc asi udělat nemůžeme," dodala podnikatelka.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Přibývá obézních dětí: Jen 10 % z nich se problémů zbaví

13.05.2020 | Počet obézních dětí stoupl ve všech státech Evropy od roku 1980 více než trojnásobně a v České republice se potýká s problémy nadváhy či obezity 15 % dětí. Situaci zhoršuje i karanténa, díky které mají děti minimum pohybu.

Cukrářka Olga Ceralová: Základ skvělého dortu je piškot + recept!

03.06.2020 | Olga Ceralová peče dorty už víc než 12 let… s láskou a nadšením. V Dortisimo, kde aktuálně působí, nebo na akcích pro cukráře z celého Česka – Dortosraz, jehož je organizátorkou, se ráda naučí něco nového. Na co ale nedá dopustit je beztak piškot, který ji kdysi naučila babička.

Hořkému jídlu se přirozeně bráníme. Víte ale, že je pro nás zdravé?

04.06.2020 | Hořké ovoce a zelenina jsou pro nás netypické. Řada vědeckých výzkumů ale poukázala na jejich zdravotní přínos. Podle některých teorií bychom jim měli dát šanci už jen z toho důvodu, že snižují chuť k jídlu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Červnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont