Hroznům se mrznout nechce, na ledové víno si počkáme do roku 2022

Hroznům se mrznout nechce, na ledové víno si počkáme do roku 2022

17.01.2020 | Po více než 100 dnech odpočinku na slámě z bio farmy putovaly dnes hrozny na slámové víno vinařství Chateau Valtice do lisu. Právě leden a únor jsou obdobím, kdy vinaři poslední hrozny sklizené v předchozím roce zpracovávají.

"Jde o odrůdu Pálava, která se díky své vyšší přírodní cukernatosti a nádherné vůni, připomínající květ růže, pro výrobu slámového vína výborně hodí. Celkem jsme lisovali 800 kilogramů hroznů a očekávaná výlisnost bude až 300 litrů," uvedl ředitel Chateau Valtice David Šťastný.

Hrozny se budou lisovat plných 24 hodin, i další kroky výroby slámového vína trvají několikanásobně déle než u běžného vína. Pro jeho výrobu se používají hrozny sklizené na podzim, které vinaři uložili na speciální rošty nebo do bedýnek, kde v dobře větraných prostorách hrozny nejméně tři měsíce vysychají. Tím, že se z nich odpaří tekutina, získají vyšší cukernatost. "V současné době má vylisovaný mošt více než 40 stupňů cukernatosti, tedy 400 gramů přírodního cukru na jeden litr," uvedl Šťastný.

Letos vylisované slámové víno ale bude možné ochutnat až v roce 2022. Kvasný proces, který u běžného vína trvá obvykle několik dnů, se u slámového protahuje na týdny. "Snažíme se slámové víno vyrábět od začátku až do konce přírodním postupem. Například čištění vína se děje pouze pomocí gravitace, tedy sedimentací, nefiltrujeme jej. Potřebuje prostě svůj čas," uvedl Šťastný.

Výroba slámového vína je však větší sázka na jistotu než výroba vína ledového. To musejí vinaři sklízet při teplotě sedm stupňů pod nulou. Ve Valticích sklízeli už na začátku prosince. "Dlouho to vypadalo, že požadovaných minus sedm nebude, ale nakonec jsme posbírali necelý hektar odrůdy Veltlínské zelené. Také jeho výroba trvá déle, zákazníci si na ledové víno ročníku 2019 musí počkat do Vánoc 2022," dodal.

Ne vždy ale čekání na správné podmínky dopadne dobře. Pokud mráz nepřichází a hrozí, že by se hrozny zkazily, poslouží alespoň k výrobě vína s vyšší cukernatostí, obvykle výběru z cibéb, který nepotřebuje nízké teploty, pouze vysokou cukernatost.

Slámové víno má zhruba 11 procent alkoholu, protože proces kvašení se v určité fázi zastaví. Zbytkový cukr je od 190 do 250 gramů na litr, což je oproti těm nejsladším klasickým vínům čtyřikrát až pětkrát více. Výlisnost se pohybuje mezi 20 a 25 procenty, podobně jako u vína ledového. Slámová vína mají odbyt zejména v gastroprovozech nebo jako dárky. Ve větším množství se prodávají málokdy.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Hana Málková: Jak často jíst? Hlavní jídla ano, svačiny jsou dobrovolné

13.09.2021 | Názory v oblasti výživy jsou někdy rozporuplné a mnohdy se ani samotní odborníci neshodují. Týká se to i frekvence jídla, tedy kolikrát denně jíst a jaké pauzy by měly být mezi jídly. Někteří nutriční poradci doporučují jíst i 7x denně, jiní naopak tvrdí, že stačí jíst jen 2x denně. Kde je tedy pravda?

Šunky nejvyšší jakosti: Rozdíly i porušení vyhlášky

09.09.2021 | Šunky nejvyšší jakosti patří k těm nejkvalitnějším výrobkům z této kategorie masných výrobků, které jsou na trhu k dostání, obzvlášť, pokud jsou navíc ještě nositelkami známek KLASA, Regionální potravina či Vyrobeno podle české cechovní normy. Ale i mezi nejlepšími z nejlepších mohou být rozdíly – v chuti, konzistenci, ale i třeba co se týče plnění povinností legislativy.

Míšánek tvaroh a Oveska z Kunína vládnou inovacím!

15.09.2021 | Nejlepší inovací mezi potravinami letos prošel Míšánek tvaroh od Unileveru. Jde o zmenšenou dětskou variantu výrobku bez kakaové polevy, přidaných barviva a aromat. Dnes to novinářům sdělili zástupci Potravinářské komory na tiskové konferenci, která se zabývala snahou o zlepšování výživových hodnot v prodávaných potravinách.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont