Hroznů je letos dost, mají dobrou cukernatost, ale málo kyselin

Hroznů je letos dost, mají dobrou cukernatost, ale málo kyselin

09.10.2018 | Solidní výnos a vysokou cukernatost hroznů si letos pochvalují vinaři. Problém by ale mohl být s úrovní kyselin, a to napříč odrůdami.

"Výnos je solidní a co se týká kvality, bude to hodně zajímavý rok hlavně pro teplomilné odrůdy jako jsou tramíny, ryzlinky a všechny modré odrůdy," řekl ČTK generální ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. Celé vinobraní je podle něj o dva týdny posunuté a bude končit už příští týden.

Potvrzuje to i výrobní ředitel Vinium Velké Pavlovice Václav Osička. "Sklizeň, která pro nás začala o dva týdny dříve, v týdnu mezi 15. a 19. říjnem končí. Po dvou chudších letech tu máme, co se množství týče, dobrý ročník. Po obavách z teplého a suchého léta přišly i chladnější dny a poměrně intenzivní srážky, které naštěstí nezpůsobily významnější škody na kvalitě hroznů," řekl ČTK Osička.

Posuzovat kvalitu letošních vín je podle něj zatím předčasné, zřejmě bude velmi proměnlivá. "Příliš horké počasí v některých případech nepřispělo aromatice bílých vín, co se týká červených vín, tam zase přispělo k vývoji polyfenolických látek a snad i zajímavým chuťovým profilům červených vín. Náležitá péče bude muset být také věnována vínům s vyššími hodnotami pH," dodal Osička.

Potíže s výší kyselin napříč odrůdami potvrzuje také manažer vinohradů vinařství Sonberk Roman Slouk. "Problém s výší kyselin je napříč odrůdami, proto jsme se také rozhodli u rýnského ryzlinku trochu riskovat a jeho sklizeň o týden odložit. Teď je ideální počasí - v noci chladno a přes den teplo. Kvůli odložení sklizně tak nebudeme končit dřív, ale přibližně ve stejnou dobu jako každý rok," uvedl Slouk.

Zvláštností letošního vinobraní jsou podle něj vysoké teploty, které zároveň lákají různý hmyz a sběrače dost potrápil. "Ještě nepamatuji, že bychom sklízeli v takovém vedru," konstatoval.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Čím zapít Zelený čtvrtek? Přece zeleným pivem

20.02.2019 | Právě takové letos už po čtrnácté uvaří pivovar Starobrno. "Zelená" receptura jediného speciálu, který v největším jihomoravském pivovaru připravují, zahrnuje bylinný výluh obsahující mimo jiné kopřivu a likér, který pivu dodává zelenou barvu.

Když vy naše maso, tak my české pivo. Slova polského ministra vás minimálně překvapí

21.02.2019 | Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski v souvislosti s kontrolami polského hovězího v ČR řekl, že jde o cílenou kampaň, jak poškodit polské potraviny - prý ze závisti ostatních zemí, že jejich export není tak dokonalý. Polské ministerstvo zemědělství chce na oplátku zavést kontroly i nám - posvítí si prý na zlatý mok.

Právě teď si můžete koupit fialové brambory: Módní výstřelek?

20.02.2019 | Zelené pivo, zdá se, není jedinou barevnou raritou dne. Právě jsme totiž dostali zprávu o tom, že jsou na trh k dostání i fialové brambory. O co jde?

Únorové číslo CZ TEST je právě v prodeji

O potravinách koluje mnoho mýtů a polopravd. V únorovém čísle Vám proto nabídneme trochu jiný pohled na věc a některé z nich uvedeme na správnou míru.