Hroznů je letos dost, mají dobrou cukernatost, ale málo kyselin

Hroznů je letos dost, mají dobrou cukernatost, ale málo kyselin

09.10.2018 | Solidní výnos a vysokou cukernatost hroznů si letos pochvalují vinaři. Problém by ale mohl být s úrovní kyselin, a to napříč odrůdami.

"Výnos je solidní a co se týká kvality, bude to hodně zajímavý rok hlavně pro teplomilné odrůdy jako jsou tramíny, ryzlinky a všechny modré odrůdy," řekl ČTK generální ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. Celé vinobraní je podle něj o dva týdny posunuté a bude končit už příští týden.

Potvrzuje to i výrobní ředitel Vinium Velké Pavlovice Václav Osička. "Sklizeň, která pro nás začala o dva týdny dříve, v týdnu mezi 15. a 19. říjnem končí. Po dvou chudších letech tu máme, co se množství týče, dobrý ročník. Po obavách z teplého a suchého léta přišly i chladnější dny a poměrně intenzivní srážky, které naštěstí nezpůsobily významnější škody na kvalitě hroznů," řekl ČTK Osička.

Posuzovat kvalitu letošních vín je podle něj zatím předčasné, zřejmě bude velmi proměnlivá. "Příliš horké počasí v některých případech nepřispělo aromatice bílých vín, co se týká červených vín, tam zase přispělo k vývoji polyfenolických látek a snad i zajímavým chuťovým profilům červených vín. Náležitá péče bude muset být také věnována vínům s vyššími hodnotami pH," dodal Osička.

Potíže s výší kyselin napříč odrůdami potvrzuje také manažer vinohradů vinařství Sonberk Roman Slouk. "Problém s výší kyselin je napříč odrůdami, proto jsme se také rozhodli u rýnského ryzlinku trochu riskovat a jeho sklizeň o týden odložit. Teď je ideální počasí - v noci chladno a přes den teplo. Kvůli odložení sklizně tak nebudeme končit dřív, ale přibližně ve stejnou dobu jako každý rok," uvedl Slouk.

Zvláštností letošního vinobraní jsou podle něj vysoké teploty, které zároveň lákají různý hmyz a sběrače dost potrápil. "Ještě nepamatuji, že bychom sklízeli v takovém vedru," konstatoval.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Odkud se berou plasty, které denně nevědomě jíme?

14.06.2019 | Patrně jste také zaznamenali včerejší výsledky studie, která říká, že každý z nás sní týdně mikroplasty o hmotnosti kreditní karty. Kde se ale berou a patříme snad mezi ohrožené skupiny?

Dejte si celer! Zpomaluje mimo jiné i nástup hormonálních změn

17.06.2019 | Ačkoli si celer pravidelně dávala už Kleopatra a to nejen, aby měla hustou hřívu, ale i pro jeho afrodiziakální účinky, dlouhou dobu měl nálepku nepopulárního outsidera. Nyní se ale karty otáčí. Celer zažívá doslova renesanci, plní menu těch nejlepších restaurací i Youtube kanály. Dejte mu šanci, receptů je spousta a zdraví prospěšných látek má na rozdávání.

Už žádné emise: Výroba brambůrků bude ekologičtější

18.06.2019 | Výrobce Strážnických brambůrků, jímž je firma Petr Hobža SNACK, investuje do modernizace a rozšíření výroby v příštích dvou letech až 140 milionů korun. Díky nové technologii bude výroba ekologičtější a denní kapacita výroby se posune z 12 až 13 tun na 30 tun, uvedl v tiskové zprávě pro ČTK výrobní ředitel firmy Libor Hobža.

Vychází červnový CZ TEST

V prodeji již od 27. 5.