Hovězí krk na houbách

Hovězí krk na houbách

13.03.2015 | Recept připravil a uvařil Marek Šalanský, student 2. ročníku Střední odborné školy stravování Říčany s.r.o.

<

Doba přípravy: 120 minut, pro 4 osoby        

Ingredience: 800 g hovězího krku, 1 mrkev, 1 petržel, ½ celeru, 1 cibule, ½ kg čerstvých hub, sůl, bílý pepř, kmín, olej, máslo, hladká mouka, ½ l smetany, ½ l mléka, ocet a bylinky na dochucení, 300 g zelených fazolek, špek

Postup: Maso nakrájíme na asi 200 g porce. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme nahrubo a na oleji zprudka osmahneme, zalijeme vodou, osolíme a opepříme. Když se voda vaří, vložíme maso, aby se maso zatáhlo. Vaříme do změknutí asi 2 hodiny. Rozpustíme 100 g másla a přidáme 3 lžíce mouky a zarestováním uděláme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a smetanou a provaříme. Nakrájené houby zprudka orestujeme na másle, ochuceném solí, bílým pepřem, nadrceným českým kmínem, případně bylinkami (například tymiánem). Vložíme do omáčky a dochutíme kapkou octa. Pokud by omáčka byla moc hustá, můžeme ji naředit vývarem z masa. Podáváme s prudce na špeku orestovanými fazolkami. Jako příloha se hodí bramborová kaše nebo šťouchané brambory.

foto Pavel Hanuška

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Domácí kečup

29.08.2014 | Jak si doma připravit jednoduchý rajský protlak nebo ochucený kečup?

Polévka nemusí být vždy teplá. Osvěžte se těmi studenými

10.08.2020 | K letním měsícům neodmyslitelně patří ovoce, které může být zpracováváno mnoha nejrůznějšími způsoby. Hitem letošního léta jsou ovocné polévky, vyzkoušeli jste už tuto lahůdku?

Salátová omáčka z Kunovic s krajancem

29.08.2014 | Krajový recept ze Slovácka.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont