poradna  

Houby na prodej

Houby na prodej

27.07.2015 redakce

Za jakých podmínek mohu na tržišti prodávat houby?

Podle vyhlášky se čerstvými houbami volně rostoucími myslí houby sbírané sběrem v prostředí přirozeném jejich výskytu, které nejsou starší než tři dny od sběru. Při prodeji musejí být označeny českým názvem a dobou použitelnosti, musejí být pevné konzistence, dobře na sucho očištěné, bez cizích příměsí a nečistot. Nesmějí být přezrálé, plesnivé, zapařené a nadměrně vlhké. Rozděleny mohou být nejvýše jedním řezem, klobouk však musí být spojen s třeněm. Loupání klobouků není dovoleno s výjimkou klouzků. Přepravovat a skladovat se musejí v teplotách od 0 do 10 °C, pouze v jedné vrstvě. Z lesních plodů mohou být prodávány také bezinky, brusinky, dřínky, klikva, ostružiny, borůvky, šípky a maliny určené k dodání v čerstvém stavu spotřebiteli.


Mohlo by vás zajímat

I S VODOU SE MUSÍ UMĚT ZACHÁZET! KDY V NÍ MŮŽETE MÍT BAKTERIE?

05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

K DOBRÉ RYBĚ SKLENKA DOBRÉHO VÍNA: RYCHLÝ WINE PAIRING

22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.