Hitem léta na pláži v Plzni je rolovaná zmrzlina

Hitem léta na pláži v Plzni je rolovaná zmrzlina

01.08.2018 ČTK

Hitem horkého léta na nejoblíbenější plzeňské pláži Ostende u Boleveckého rybníka je rolovaná zmrzlina. Připravuje se ze smetanové směsi, čerstvého ovoce či sušenek přímo před zákazníky na speciálním nerezovém stole s deskou podchlazenou na minus 22 stupňů.

Letos se speciality, pocházející prý z Thajska, prodá dvakrát víc než loni, řekl dnes ČTK Martin Žalud, který jako první v Plzni začal rolovanou zmrzlinu nabízet. Dnes jich prodá až 150 denně.

Každý den, když je slunečné počasí a lidé míří na pláž, otvírá svůj stánek. Doma si podle vlastního receptu předem uvaří na každý den 12 až 18 litrů základní smetanové zmrzlinové směsi. Chuť zmrzliny si zákazník sám určí kombinací až ze 12 druhů ovoce a osmi druhů sušenek. Vyučený kuchař Žalud pak nalije na mrazicí desku smetanovou směs a přidá vybrané ingredience. Dvěma nerezovými špachtlemi rychlými pohyby naseká ovoce nadrobno, promíchá je se smetanovým základem a vše vyhladí do jeden až dva milimetry silné vrstvy. Další špachtlí pak zmraženou směs v dlouhých pásech seškrabává tak, aby se srolovala. V kelímku zmrzlinu ještě ozdobí ovocem, oříšky, čokoládou nebo polevou.

"Nejoblíbenější je hlavně u dětí banán a sušenka oreo, to je tak 60 procent, co prodám. Pak ovocná zmrzlina s malinami a borůvkami, na třetím místě jahoda s nutellou," řekl Žalud.

Příprava jedné porce trvá kolem dvou minut, hlavně odpoledne se tak u stánku tvoří dlouhé fronty. Lidé byli podle zmrzlináře zpočátku zaraženi cenou 79 korun, když ale zjistili, co dostanou, stále častěji se vrací. Na rozdíl od točených zmrzlin není rolovaná zmrzlina tak našlehaná a nemá v sobě přidanou vodu ani náhražky ovocné chuti. Jedna porce je tak nejen velká a hutná, ale i v třicetistupňových vedrech vydrží a jen tak se nerozteče. "Vydrží tak dlouho, že se s ní obejde celý Bolevák a zůstane stejná," tvrdí Žalud.

I když na první pohled to vypadá, že přípravu rolované zmrzliny by zvládl kdekdo, tak snadné to není. Žalud si pořídil speciální stroj, na dva týdny se s ním zavřel do garáže a podle videí na internetu se učil zmrzlinu míchat a rolovat. "Vyzkoušel jsem tak 60 různých ovocí a kombinací," dodal.


Mohlo by vás zajímat

JAK TO BUDE LETOS S MEDEM? CENA BUDÍ OTÁZKY

20.10.2023 | I přes velké zimní úhyny se v letošním roce podařilo vyprodukovat více medu než za dva předešlé roky. Dařilo se řepkovému medu, akátová a lipová varianta se naopak až na několik výjimek nevytočila vůbec. Regionálně se objevil i lesní neboli medovicový med, který ve dvou posledních letech úplně chyběl. Ani letos ale nebylo množství dostatečné. Ceny medu podle odborníků stoupat nebudou.

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.