Historické sklepy původních habánů jsou přístupné veřejnosti

Historické sklepy původních habánů jsou přístupné veřejnosti

17.08.2018 ČTK

Původní vinné sklepy z roku 1614 dnes zpřístupnily Habánské sklepy ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku.

V budově postavené nad historickými sklepy vinařská společnost rekonstruovala prostory v přízemí, kde vznikla vinotéka a tři salonky. ČTK to řekl ředitel společnosti Josef Svoboda.

"Přesný rok vybudování sklepů jsme zjistili z kroniky ve Vlastivědném muzeu ve Velkých Bílovicích, kde mají kopii překladu kroniky novokřtěnců, tedy habánů. Právě tam bylo uvedeno, že velký sklep byl ve Velkých Bílovicích postaven v roce 1614. Habánská komunita tady byla poměrně velká, měla asi 330 členů," upřesnil Svoboda.

Budovu, pod kterou se historické sklepy nacházejí, získala společnost v loňském roce, dříve sloužila zemědělskému družstvu. "Sklepy využívali k vinařským účelům, zůstaly proto v původním stavu a nebylo potřeba v nich nic měnit ani přestavovat," řekl Svoboda.

Ve sklepích dokonce zůstaly i některé sto let staré sudy, které ale už dnes pro výrobu vína použít nejde. Přesto budou Habánské sklepy prostory pro výrobu používat. Ve vinotéce jsou za sklem ve speciálním humidoru umístěné dřevěné sudy, kde zraje Zweigeltrebe barrique, v samotném sklepě potom bude zrát v šestisetlitrových sudech nejméně po 12 měsíců i víno Habánské sklepy Rezerva.

Historické sklepy budou otevřené k pravidelným prohlídkám s degustací denně kromě neděle v předem stanovaných časech. Kromě historických sklepů a vinotéky projdou návštěvníci i budovou vinařství, kde jsou k vidění dřevěné vinifikátory a lisovna. Prohlídku zakončuje degustace tří až šesti vzorků vína.

Vinařství Habánské sklepy patří stejně jako Víno Mikulov, Chateau Bzenec a Vinařství Pavlov do skupiny Bohemia Sekt.


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.