Henry John Heinz: Od křenu až ke kečupu

Henry John Heinz: Od křenu až ke kečupu

13.05.2019 Jana Čiháková

Před sto lety zemřel zakladatel potravinářské společnosti Heinz. Jeho kečupy se celosvětově prodávají dodnes. Víte ale, že za jejich vznik vděčíme neúspěšnému byznysu se strouhaným křenem?

Americký podnikatel Henry John Heinz patřil k velkým postavám amerického hospodářství přelomu 19. a 20. století. Jeho firma, známá zejména díky kečupu v ikonické skleněné lahvi, nabídla Američanům širokou škálu konzervované zeleniny a navíc proslula příkladnou péčí o své zaměstnance. Firma je od roku 2015 součástí skupiny Kraft Foods, jednoho z největších potravinářských podniků světa.

Potomek německých imigrantů se narodil 11. října 1844 v Pittsburghu a už jako malé dítě pomáhal matce pěstovat zeleninu a přebytečné výpěstky potom v okolí prodával. V devíti letech začal lidem z okolí nabízet křenovou omáčku, kterou sám vyráběl. Postupně pěstoval zeleninu na stále větší ploše a brzy začal dodávat zeleninu do pittsburských obchodů. V roce 1869 tehdy pětadvacetiletý Heinz spolu s přítelem L. Clarencem Noblem založil vlastní konzervárnu.

Ta prorazila nakládaným strouhaným křenem, ochuceným podle receptu, který si Heinzova matka přivezla z Německa. Zákazníci si jej oblíbili i díky tomu, že se na rozdíl od konkurence prodával v průhledných sklenicích a na první pohled tak byla poznat kvalita. Sortiment továrny se brzy rozšířil o další druhy nakládané zeleniny, jako byly kyselé okurky či zelí. Na firmu ale dopadla bankovní krize roku 1873, když jí neplatila řada odběratelů, a nakonec zkrachovala.

Henry John Heinz - mimochodem vzdálený příbuzný současného amerického prezidenta Donalda Trumpa - se ale nevzdal a už v roce 1876 založil spolu s bratry novou společnost F. & J. Heinz Company. Mezi její první produkty patřil ochucený rajčatový protlak, neboli kečup, který se prodával ve zvláštní skleněné lahvi. Ta jen s mírnými obměnami přežila až do současnosti a stala se jednou z ikon amerického stylu života. A z Heinze udělala jednoho z uznávaných průmyslových pionýrů.


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.