Gulášovky poctivé i plné éček

Gulášovky poctivé i plné éček

12.02.2015 Redakce

Gulášovou polévku jíme, když jsme v zimě na horách, i v létě na chalupě, kdy nám s poctivě zakrojeným krajícem chleba stačí jako hlavní jídlo. Když se řekne gulášovka, automaticky nám na mysli vytanou přídavná jména jako domácí, poctivá, babiččina. Tak snad se, výrobci naši milí, tentokrát dočkáme…

Zejména výrobky ve sklenicích vypadají nadějně. To, že se v průhledných obalech nic neschová, je tentokrát spíš výhodou. Barva i viditelný obsah dávají tušit slibný zážitek. Výrobci nám navíc svými obaly hrají na nostalgickou notu - rádoby tradiční vzhled, kreslené obrázky, žádné módní výstřelky. Ovšem zkušenosti předešlých testování nás naučily nechválit den před večeří.

 

Nepovedená Jiřinka

Na úvod nás čeká zmrzlá Jiřinka Bohdalová. Těžko věřit, že by nám opravdu tato vyhlášená kuchařka s čistým svědomím výrobek doporučovala. Pokud si ovšem nelibuje v glutamátových hodech a detektivním pátrání po nějakém seriózním kousku masa. V gastronomickém pekle by se hned vedle Dobrot od Jiřinky měl smažit výrobek Albert Quality. Za kilogram výrobku vysolíte 107 Kč (vítěz stojí 77 Kč) a dostanete jen hodně nepovedenou chuť podivné směsi plné přídatných látek - nebo vy snad stojíte o polévku obarvenou karamelem, zahuštěnou xanthanem a guarovou gumou, vylepšenou o aroma a tři  výrazňovače chuti?

 


Sláva vítězi!

Všechny ostatní výrobky uspěly výrazně lépe, ačkoli bez ztráty kytičky to také nebylo. Brick nám slibuje 22 % pevného podílu, což při konfrontaci s realitou působí velmi nadneseně. Spolu s bramborami se v polévce vznáší jen několik masových plaváčků, navíc většinou ve formě vepřových kůží. U výrobku S-budget překvapí rajčatový protlak a vyděsí obrovský kus kůže, na který pokud narazíte, asi jste dojedli. Což by na druhou stranu byla poměrně škoda, ale ne každý má na takovou plavající zrůdičku žaludek. Polévka Náhlík, potravinářský výrobek Jihomoravského kraje pro rok 2007, vám pak poskytne poměrně povedený chuťový zážitek - pokud k němu nezbytně nepotřebujete maso. Na tom výrobce bohužel výrazně šetřil. Ale hledat chyby na vítězném výrobku, to už bychom byli vyloženě malicherní. Poštorenská polévka je dochucená, přirozená, masa i brambor nabízí dostatek - prostě vysloveně povedená.

 

Kde se éčky nešetřilo

Zatímco někteří výrobci si vystačili s pár ingrediencemi, jiná složení jsou delší než telefonní seznam středně velké vesnice. A určitě není náhodou, že výrobky vylepšené všemi myslitelnými éčky skončily v našem hodnocení na posledních místech -   především glutamáty se z nich linou hned po otevření obalu. U výrobku Albert Quality jen díky přidanému aroma přibudou hned tři alergeny, až se jejich konečný výčet vyšplhá na šest (oxid siřičitý, lepek, celer, mléko, soja, hořčice). No a kromě toho si musejí zároveň dát pozor prakticky všichni ostatní alergici, neboť výrobek může obsahovat také: stopy korýšů, vajec, ryb, arašídů, sezamu a měkkýšů. Na jednu gulášovou polévku poměrně slušný výkon...

 

Pozor na skladování

Narazili jsme na nešvar, ve kterém jsou výrobci tentokrát zcela nevinně. Pořád slyšíme o tom, jak je důležité respektovat  předepsané skladovací podmínky. Většina z testovaných výrobků se měla uchovávat při teplotách 0 až 4 stupně. Obchodníci si však pravděpodobně šetří místo v chladicích regálech na jinačí sortiment, neboť chudáky gulášovky vystrnadili mezi běžné nechlazené zboží. Při troše smůly se vám tak může stát, že váš obličej zkysne stejně jako zakoupená polévka, neboť budete bez oběda a chudší o padesát korun. Vždy tak vybírejte jen polévky, které budou skladovány podle předepsaných podmínek.

 

Hospodská klasika

Opět se nepřekvapivě dostáváme k výsledku, že doma si uděláte polévku chuťově lepší, než dostaneme v obchodě. Takřka ideálního výsledku lze dosáhnout smícháním tří medailových testovaných vzorků. Nicméně o vítězné Poštorecké polévce firmy Švéda lze říci, že by ji mohli bez uzardění podávat i ve vyhlášených českých hospodách. A to, uznejte, není zrovna málo!

 

Poznámka: Výsledky našeho testování nepocházejí z laboratoří a nejsou založeny na přesných chemických analýzách, nýbrž na subjektivním senzorickém hodnocení členů redakce. V tabulkách naleznete výsledky testování. Nejedná se o body, nýbrž o pořadí jednotlivých vzorků v parametru chuť.


Mohlo by vás zajímat

NEJVĚTŠÍ TESTOVÁNÍ KLOBÁS V HISTORII: NAJDETE I SVOU OBLÍBENOU!

22.12.2023 | Klobásy patří k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším masným výrobkům, které jsou rozšířeny prakticky po celém světě. Kde přesně klobásy vznikly, a kdo je poprvé vyrobil, se nám už asi zjistit nepodaří. Dnes víme, že je znali již starověcí Sumerové, Řekové i Římané a jejich původ sahá ještě dále před tyto civilizace. Důvodem výroby klobás bylo zřejmě prodloužení trvanlivosti masa a zlepšení jeho senzorických vlastností.

TESTOVALI JSME MEDOVÉ KROUŽKY: MEDOVÝ JE JEN JEJICH NÁZEV

09.12.2023 | Medové kroužky platí za oblí- benou snídani nebo svačinu nejen mnoha dětí, ale i do- spělých. Jen samotné slovo med evokuje u mnoha stráv- níků garanci zdravého a pří- rodního produktu. Je to ale opravdu taková výhra?

TEST JAHODOVÝCH JOGURTŮ: JAK JSOU NA TOM S „BACILY“?

07.06.2023 | Při testování ovocných jogurtů se obvykle zaměřujeme na podíl ovocné složky, každý z nás si chce přece užít poctivou ovocnou nálož. Je tu však ještě další kritérium, které by mělo spotřebitele vést k výběru, a to množství laktobacilů a streptokoků v jogurtech. Právě jejich poměr totiž ovlivňuje výslednou chuť.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.