Grilování, to není jen maso: Tipy, co si připravit

Grilování, to není jen maso: Tipy, co si připravit

29.07.2020 Jana Čiháková

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

Grilování není jen doménou těch, kdo mají rodinný dům se zahradou. Gril můžete dát i na balkon v bytovém domě, anebo přenosný vzít do parku (pozor, jen si zkontrolujte místa, kde to je a není možné a případně grilování ohlašte majiteli pozemku). Vychlaďte nápoje, pořiďte kvalitní maso, ale také další dobroty, které na grilu získají nový rozměr. Ryby, sýry, zelenina a také omáčky a salsy a další pochutiny... Tady jsou tipy

Máslo s bylinkami provoní „flákotu“

Šťavnatý plátek masa je zkrátka základem grilování. Víte, jak z něj vykouzlit ještě křehčí a chutnější delikatesu? Tajemství spočívá v kousku bylinkového másla!

Jak na to? Vezměte 200 g čerstvého litovelského másla, nechte ho změknout a zpracujte vařečkou. Přidejte směs nasekaných, ideálně čerstvých bylinek: rozmarýn, tymián, petrželku a šalvěj, dále citronovou kůru, sušený česnek a mletý černý pepř, a vše s máslem dobře promíchejte.

Tip: Z ochuceného másla vytvarujte rukama váleček, zabalte ho do potravinářské folie a nechte v lednici ztuhnout. Pak bylinkové máslo nakrájejte na kolečka a položte na ogrilované plátky masa.

Oleje plné chuti

Obyčejný olej? Zkuste tentokrát něco netradičního! Díky ingrediencím, které lze do oleje přidat, získají i grilované pokrmy novou chuť. Různé aromatické oleje se hodí také k dochucení masa až po jeho ogrilování nebo je lze použít na grilovanou zeleninu.

Jak na to? Do sklenice oleje přidejte jeden rozmačkaný stroužek česneku, sůl, kousek citronu a vaše oblíbené bylinky nasekané nadrobno. Kdo má rád pikantní pokrmy, přidá také feferonku. Ochuceným olejem pak během samotného grilování potírejte maso z obou stran, pokud máte možnost, použijte k tomu větvičku rozmarýnu.

Tip: Ochucené oleje můžete koupit již hotové. V nabídce La Formaggeria Gran Moravia najdete například olej s lanýžem, citrónový olej nebo olej s chilli.

Skvělá marináda z vína

Marináda je neodmyslitelnou ingrediencí, díky níž získají grilované pokrmy lahodnou chuť a křehkost. Vyzkoušejte marinádu z vína!

Jak na to? Obvykle se pro přípravu používá bílé víno, k červenému masu se ale stejně dobře hodí i víno červené. Marinádu připravíte smícháním jedné lahve vína (nebo méně, maso však musí být vždy zcela ponořené) se skleničkou octa a skleničkou oleje. Přidejte na kostičky nebo plátky nakrájené tři cibule, tři stonky řapíkatého celeru a tři mrkve, dále stroužek česneku, bobkový list, několik zrnek pepře, dvě snítky petrželky, kuličky jalovce a hřebíček.

Tip: Do marinády naložte maso a dejte do lednice, nejlépe již den předem, minimálně však alespoň na tři hodiny, a občas promíchejte. Rozpalte gril, maso vyjměte z marinády, osušte ho a ogrilujte.

Italská specialita  „Salsa rossa“

Místo „obyčejného“ kečupu si doma udělejte tradiční domácí italskou červenou omáčku „salsa rossa“! Její příprava je jednoduchá a výborně se hodí ke grilované salsicce i ke grilovanému či vařenému masu.

Jak na to? Pro přípravu je nezbytná opravdu kvalitní rajčatová passata. Povařte asi 5 minut dvě sklenice vinného octa, přidejte čtyři lžíce cukru a 500 ml rajčatové passaty předem ohřáté s olejem, stroužkem česneku, feferonkou, rozemletým celerem a mrkví. Přidejte trochu rajčatového protlaku a vařte asi 30 minut do zhoustnutí. Po sejmutí z plotny přidejte listy bazalky.

Tip: Salsa rossa se používá vychladlá na pokojovou teplotu. Pokud chcete, aby měla jemnější konzistenci, rozmixujte ji ponorným mixérem.

Sýr jako stvořený pro grilování

Kromě masa ochutnejte také grilovaný sýr! Je ale zapotřebí vybrat takový, který má pevnější strukturu, díky které se neroztéká ani při vyšších teplotách. 

Jak na to? Grilovaný sýr můžete naložit do marinády podobně jako maso (vyzkoušejte například česnekovou nebo z čerstvých bylinek). Dá se použít rovněž do burgeru místo masa, anebo grilovanými kousky sýru obohatit letní salát.

Tip: Ideální pro grilování je sýr Grilami z litovelské sýrárny Brazzale Moravia. Můžete ho připravit také jako klasický smažený sýr, opéct na pánvi nebo ho podávat i za studena v kombinaci se zeleninou či ovocem.

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

JEN ITAL ZNÁ TEN ZÁZRAK: JAK NA VÝBĚR TĚSTOVIN?

19.03.2024 | V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.