Grilovací sezona začíná a tady je 5 trendů sezóny 2020!

Grilovací sezona začíná a tady je 5 trendů sezóny 2020!

08.06.2020 | Milujete grilování, ale chtěli byste ho letos pozdvihnout o level výš? Nebojte se při grilování experimentovat a vyzkoušet něco nového či netradičního anebo zapojit do procesu moderní technologie! Přinášíme vám nápady, jak zpestřit grilovací sezónu 2020!

<

Udím, udíš, udíme...

Stále větším hitem se v zahraničí, ale i u nás, stává domácí uzení. Nemusíte kvůli tomu pořizovat udírnu, typické kouřové aroma lze pokrmům dodat i ve vašem grilu. Kotlové grily se dají doplnit o generátor studeného kouře, anebo si ke svému grilu pořiďte speciální udící box, do kterého uložíte předem namočené udící dřevěné lupínky.

Tip: Chuť výsledného pokrmu ovlivňuje druh dřeva, na kterém se připravuje. Vyzkoušejte dřevěné udící lupínky s různými aromaty – například whiskey, jablko, mořské plody, cedr, třešeň a řadu dalších.

Grilování bez masa? Proč ne!

Mezi grilovací klasiku patří klobásky, krkovička či hamburgery. Oblibu si ovšem získává i vegetariánská a veganská kuchyně – proto myslete na to, že také vaši hosté možná vezmou zavděk alternativou v podobě bezmasých pokrmů. Až tedy budete chystat grilovací párty, mějte připravenou i tuto variantu.

Vyzkoušejte různou zeleninu, kterou můžete stejně jako maso naložit do marinády, nebo z ní připravit burger. Skvělé jsou také plněné žampiony, ugrilovat můžete rovněž tofu nebo připravit lahůdky z grilovaného sýru. Pokud chcete ohromit, dochuťte jídla vlastnoručně vypěstovanými bylinkami – budou tak zaručeně čerstvé! Ani nepotřebujete zahrádku, můžete je mít doma za oknem nebo na balkoně.

Tip: Pro grilování se skvěle hodí ručně vyráběný pařený sýr z kravského mléka Grilami z litovelské sýrárny Brazzale Moravia, protože odolává i vysokým teplotám a neroztéká se jako například hermelín. Můžete jej předem naložit do olivového oleje s kořením či bylinkami a výborný je i v burgeru.

Někdo to rád sladké!

Nezatracujte sladké pochoutky a překvapte hosty něčím netradičním! Vyzkoušejte grilované ovocné špízy (hrušky, jahody, jablka, ananas, broskve, banán...), marinády s medem (například směs medu, česneku, zázvoru a sójové omáčky) anebo sladké omáčky, do kterých si můžete ugrilované dobroty namáčet (brusinková či švestková). Vyzkoušejte rovněž grilované dezerty!

Tip: Posypte ovoce cukrem, který při grilování zkaramelizuje, anebo vložte ovoce do alobalu a potřete medem. Skvěle chutná se zmrzlinou a doplnit jej můžete také čokoládou.

Mobil jako grilovací pomocník

Chytré telefony pronikly do všech oblastí našich životů – a využít je můžete už i při grilování. Některé WiFi grily dokonce umožňují ovládání na dálku prostřednictvím smartphonu – lze tak nažhavit gril již cestou domů, nastavit jeho teplotu či dobu grilování. Ale i při běžném grilování na obyčejném grilu vám mohou pomoci různé aplikace. Například „Grilování a rožnění časovač“ vám pohlídá správnou dobu v závislosti na tom, co grilujete (druh masa, tloušťka, hmotnost atd.), existuje také řada aplikací s grilovacími recepty – stáhněte si je do svého telefonu!

Tip: Ti, kdo rádi používají technické zlepšováky, uvítají i digitální termosondu, která měří teplotu grilovaného pokrmu. Jde přes Bluetooth spárovat s chytrým telefonem a sledovat tak stav jídla na dálku. Lze používat na jakémkoliv grilu a dosáhne i několik desítek metrů, takže si klidně můžete zaskočit na pokec k sousedům a nemusíte se bát, že se vám dobrota na roštu spálí...

Chytrý robot vydrhne gril za vás!

Robotické vysavače se už staly běžnými pomocníky v domácnosti, svou oblibu si získávají také robotické sekačky na trávu nebo „myči“ oken – tak proč práci se špinavým grilem rovněž nepřenechat robotickému čističi? Zatímco vy si budete v klidu vychutnávat dobroty, špinavou práci za vás vykoná Grillbot. Jelikož, co si budeme povídat, vydrhnout z grilovacího roštu vrstvu připálenin a tuku je na grilování asi ta nejméně zábavná činnost...

Tip: Grillboty už běžně seženete i v českých obchodech a e-shopech, dají se pořídit od cca 3 000 korun.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Saunování: Rituál, kdy i jídlo hraje jednu z hlavních rolí

22.09.2020 | Blahodárné účinky saunování jsou známé od pravěku. V té době měly sauny sice úplně jiný vzhled – šlo pouze o díry vyhloubené do země zatarasené zvířecími kůžemi, ale už tenkrát byly známy příznivé účinky celého rituálu. Dnešní saunování už hodně pokročilo. Stalo se vyhledávaným fenoménem, jehož obliba stále stoupá. Ale ne každý ví, jak na něj a mnoho lidí se také nevědomky dopouští základních chyb.

Příští týden se otevřou i trhy v Liberci a Pardubicích

17.04.2020 | Farmářské trhy začnou v Liberci příští týden. Od 20. dubna mohou být díky uvolnění podmínek nouzového stavu opět v provozu i trhy v Pardubicích. Vrátí se například na třídu Míru, kde stánkaři nabízejí především ovoce a zeleninu.

Povinné plastových zálohování láhví nebude

18.09.2020 | Zálohování plastových lahví bude nadále dobrovolné. Sněmovna dnes odmítla snahu o povinné zálohování PET lahví od roku 2025 novelou zákona o obalech. Předloha, kterou ještě projedná Senát, v návaznosti na unijní předpisy upravuje povinnosti autorizovaných obalových společností, stanovuje minimální hustotu sběrné sítě a další závazky, které vyplývají z evropské směrnice.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont