Globální oteplování: Prý stačí přestat jíst hovězí a vše se zlepší jako mávnutím kouzelného proutku

Globální oteplování: Prý stačí přestat jíst hovězí a vše se zlepší jako mávnutím kouzelného proutku

21.01.2019 | Každý Čech ročně spořádá okolo 78 kilogramů masa. Zhruba sedminu z tohoto čísla představuje to hovězí. Podle vědců z Oxfordu je však právě konzumace červeného masa příčinou mnoha onemocnění a významně přispívá ke globálnímu oteplování.

<

Vědci z oxfordské univerzity mají řešení, jak by bylo možné snížit emise a tím i zastavit globální oteplování. Stačilo by prý, kdyby lidé přestali konzumovat nadmíru masa - zejména pak toho hovězího. Stojíme prý před hrozbou. Obliba hovězího v blízké budoucnosti totiž navýší objem skleníkových plynů nad bezpečnostní prahovou hodnotu. Snížení spotřeby se tak ukazuje jako jediné smysluplné řešení. 

Budeme snad vegetariány?

Rozsáhlý přechod k vegetariánství by prý snížil emise o téměř dvě třetiny. Kdyby prý teoreticky přibyly dvě třetiny vegetariánů, emise by se snížily o 63 %. Pomoci ale může i jen dodržování výživových doporučení doporučení pro spotřebu masa. Tím by se mohly do roku 2050 snížit celosvětové emise spojené s potravinami o téměř třetinu.

Dr. Marco Springmann, vedoucí autor studie nazvané Analýza a oceňování zdravotních a klimatických změn a přínosy změn ve stravování navíc uvedl: "Nevyvážená strava, jako je strava s nízkým obsahem ovoce a zeleniny a vysoký příjem červeného masa, je zodpovědná za největší zdravotní zátěž ve světě. 

Stačí se držet doporučení...

Kdyby byla dodržována výživová doporučení týkající se spotřeby masa, bylo by možné celosvětově zabránit do roku 2050 více než 5 milionům předčasných úmrtí, Pro Německo se uvádí 300 až 600 gramů týdně, v Austrálii se doporučuje 450 gramů týdně na hlavu a v Americe je hranice stanovena maximálně na 700 gramů. Češi jsou dvojnásobně nejen nad průměrem, ale i doporučeními pro ČR. Omezení konzumace masa by mohla snížit celosvětové náklady na zdravotní péči o 1 mld. USD ročně.

Opravdu maso škodí zdraví?

Prohlašovat, že maso škodí zdraví a zapřičiňuje závažná civilizační onemocnění, nelze. Podle Státního zdravotního ústavu je maso je historicky cennou součástí výživy člověka s řadou benefitů, jeden ze základních zdrojů kvalitních bílkovin. Ty potřebujeme k růstu a obnově buněk a tkání, k tvorbě svalů, ale i k produkci hormonů a protilátek.

Maso je pro zdraví důležité, ale platí, že všeho moc škodí. Obecně lze říci, že záleží na denní spotřebě a kombinaci s dalšími potravinami, které ovlivňují metabolizmus v organizmu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Tajemství malých talířů a velkých sklenic, které se vám bude líbit

11.08.2020 | Kdo chce pochopit, jak moc velké porce nyní jíme, neměl by zamířit do supermarketu, ale do starožitnictví. Drobný kalíšek jako pro panenku je prý na víno a to, co vypadá jako dezertní talíř, je talíř na hlavní chod. Po návratu do moderní kuchyně pak člověk zjistí, jak je všechno obrovské...

Grilování nemusí být nutriční zločin: Znáte tyto triky?

21.07.2020 | Při grilování vzniká množství karcinogenních látek, ať již jsou to polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) nebo heterocyklické aminy (HCA), patřící mezi hojně medializované zdravotní strašáky. Dlužno přitom přiznat, že oprávněně. Množství rizikových látek vznikajících při grilování lze ale výrazně omezit, stejně tak jako rizika týkající se konzumace ugrilovaných pokrmů.

Vinařské tripy nahradí znojemské vinobraní, nuda tu rozhodně nebude

06.08.2020 | Vinařské tripy letos nahradí Znojemské historické vinobraní, které se mělo konat od 11. do 13. září. Vinobraní, které je místními považováno za vrchol sezony a přijíždějí na něj desetitisíce lidí, se letos neuskuteční kvůli protikoronavirovým opatřením.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont