Globální oteplování: Prý stačí přestat jíst hovězí a vše se zlepší jako mávnutím kouzelného proutku

Globální oteplování: Prý stačí přestat jíst hovězí a vše se zlepší jako mávnutím kouzelného proutku

21.01.2019 | Každý Čech ročně spořádá okolo 78 kilogramů masa. Zhruba sedminu z tohoto čísla představuje to hovězí. Podle vědců z Oxfordu je však právě konzumace červeného masa příčinou mnoha onemocnění a významně přispívá ke globálnímu oteplování.

Vědci z oxfordské univerzity mají řešení, jak by bylo možné snížit emise a tím i zastavit globální oteplování. Stačilo by prý, kdyby lidé přestali konzumovat nadmíru masa - zejména pak toho hovězího. Stojíme prý před hrozbou. Obliba hovězího v blízké budoucnosti totiž navýší objem skleníkových plynů nad bezpečnostní prahovou hodnotu. Snížení spotřeby se tak ukazuje jako jediné smysluplné řešení. 

Budeme snad vegetariány?

Rozsáhlý přechod k vegetariánství by prý snížil emise o téměř dvě třetiny. Kdyby prý teoreticky přibyly dvě třetiny vegetariánů, emise by se snížily o 63 %. Pomoci ale může i jen dodržování výživových doporučení doporučení pro spotřebu masa. Tím by se mohly do roku 2050 snížit celosvětové emise spojené s potravinami o téměř třetinu.

Dr. Marco Springmann, vedoucí autor studie nazvané Analýza a oceňování zdravotních a klimatických změn a přínosy změn ve stravování navíc uvedl: "Nevyvážená strava, jako je strava s nízkým obsahem ovoce a zeleniny a vysoký příjem červeného masa, je zodpovědná za největší zdravotní zátěž ve světě. 

Stačí se držet doporučení...

Kdyby byla dodržována výživová doporučení týkající se spotřeby masa, bylo by možné celosvětově zabránit do roku 2050 více než 5 milionům předčasných úmrtí, Pro Německo se uvádí 300 až 600 gramů týdně, v Austrálii se doporučuje 450 gramů týdně na hlavu a v Americe je hranice stanovena maximálně na 700 gramů. Češi jsou dvojnásobně nejen nad průměrem, ale i doporučeními pro ČR. Omezení konzumace masa by mohla snížit celosvětové náklady na zdravotní péči o 1 mld. USD ročně.

Opravdu maso škodí zdraví?

Prohlašovat, že maso škodí zdraví a zapřičiňuje závažná civilizační onemocnění, nelze. Podle Státního zdravotního ústavu je maso je historicky cennou součástí výživy člověka s řadou benefitů, jeden ze základních zdrojů kvalitních bílkovin. Ty potřebujeme k růstu a obnově buněk a tkání, k tvorbě svalů, ale i k produkci hormonů a protilátek.

Maso je pro zdraví důležité, ale platí, že všeho moc škodí. Obecně lze říci, že záleží na denní spotřebě a kombinaci s dalšími potravinami, které ovlivňují metabolizmus v organizmu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Zdravá čokoláda objevena: zpomaluje stárnutí, hydratuje pleť a má zeštíhlující efekt

07.08.2019 | Už v dávných dobách byl nápoj z kakaových bobů využíván k léčbě mnoha nemocí; od hadího uštknutí přes oslabení moci kouzel, problémy s dýcháním, až po zlepšení srdeční činnosti. Známé byly (a jsou) i protizánětlivé, protialergické a antioxidační účinky.

Jak dětem správně nastavit jídelní režim?

24.07.2019 | Děti se nerodí s hranicemi, hranicím se učí ve vztahu s druhými, hlavně námi rodiči, dospělými. Dítě vychovávané v prostředí s jasnými hranicemi, s jasně danou zodpovědností každé strany ví, co se od něho očekává a jaké může mít požadavky od okolí.

Konec stravenek v Čechách? Sedm z deseti firem by chtělo přispívat zaměstnancům na obědy přímo

20.08.2019 | Návrh ministerstva financí na zavedení tzv. stravenkového paušálu, v rámci kterého by zaměstnanec dostával peníze na stravu přímo, souhlasí sedm z deseti firem bez ohledu na jejich velikost nebo zaměření. Vyplývá to z průzkumu, o kterém dnes informovala v tiskové zprávě Hospodářská komora. Současný systém považuje za vyhovující jen sedm procent účastníků průzkumu. Průzkumu se zúčastnilo 809 firem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Srpnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont