Gastroturistika po Finsku: Čím láká země tisíce jezer fajnšmekry?

Gastroturistika po Finsku: Čím láká země tisíce jezer fajnšmekry?

18.03.2019 Jana Čiháková

Do Finska se sjíždí celý svět a rybářské výpravy už dávno nejsou jediným lákadlem. Opravdoví fajnšmekři si místo lososa totiž rádi dají losa.

Místní gastronomie je sympatická sezónností. Vše, co dostanete na talíř, je čerstvé a pochází buď z lesů (houby, zvěřina, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky) nebo z vod (pstruzi, lososi, sledi, raci, krevety i divoké kachny a husy). Finští kuchaři si s těmito čerstvými produkty umí skvěle poradit a dokáží vykouzlit pokrmy výjimečných chutí.

Doporučujeme neminout tržnici Kauppahalli.  Najdete tu to nej z finské gastronomie – skvělé polévky i ryby na sto způsobů. Finové ryby a maso nejraději grilují a udí, a tak nemá každý zdejší obyvatel u svého dřevěného domu jen saunu, ale také pořádný gril a udírnu. Na prvním místě v žebříčku oblíbenosti je losos, kterého kuchaři jen lehce marinují se solí a bylinkami. Zbytek práce nechávají na dřevu. Dobře totiž vědí, že po studeném uzení losos získá vůni a chuť zejména z kouře. 

Ochutnávka pro fajnšmekry

Ochutnat losa a soba je vyloženě výzva pro každého milovníka jídla. Losí či sobí speciality ve Finsku najdete v menu každé restaurace. Nebuďte zklamaní, když vám nebude „šmakovat“ hned na poprvé. Sobí a losí maso je specifické a stejně jako se to tvrdí u oliv nebo sushi, i tomuto masu se musíte projíst. Nejoblíbenějším pokrmem je ve Finsku takzvaný poronkäristys. Jde o sobí maso dušené v pivu s pepřem, solí a česnekem.

Na první pohled  vypadá jako guláš. Jen maso má více červenou barvu a je o něco aromatičtější a nasládlejší než například hovězí. Pokud máte rádi telecí líčka na víně, ve Finsku si můžete dát jejich losí odměnu a bramborovou kaší. 

Co jinde na menu nenajdete

Specialitou finské kuchyně je také kalakukko. Jde o tradiční jídlo, původem z kraje Savolax, které od roku 2002 patří mezi potraviny s chráněným označením EU, v tomto případě jde i Zaručenou tradiční specialitu. Pokud si ho objednáte, dorazí na stůl bochník žitného chleba, ve kterém bude zapečená nádivka ze slaniny a soleného rybího masa. Unikátní na tomto pokrmu je, že vše se peče v cihlové peci nejméně pět hodin. Kalakukko se dá jíst teplé i studené, pokaždé se však zapíjí podmáslím.

Ochutnat se vyplatí i Rönttönen, koláč plněný bramborovou kaší. V restauracích po celé zemi je tento koláček součástí snídaně i večeře. Pochází z finské provincie Kainuu, z obce Kuhmo, a je uznávanou místní specialitou a v roce 2008 mu bylo uděleno evropské Chráněné zeměpisné označení.

Když chcete mlsat

Po hlavním jídle si dejte Viili. Původně se tento mléčný jogurtovitý pokrm připravoval jen na rodinných farmách. Průmyslově se začal vyrábět v roce 1950. Od té doby patří k základům finské kuchyně a průměrná roční spotřeba na jednoho obyvatele, která čítá cca čtyři kilogramy, dává jasně najevo, že je to pro Finy pochoutka. Sladkou tečkou na závěr může být také pravé Vispipuuro, růžová kaše z krupice.


Mohlo by vás zajímat

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.