Francouzského růžového vína bude letos nedostatek

Francouzského růžového vína bude letos nedostatek

22.05.2018 ČTK

Francouzské růžové víno se letos patrně stane obětí vlastního úspěchu a bude ho nedostatek, napsal francouzský ekonomický a finanční deník Les Échos.

Je to podle něj dáno rostoucí poptávkou a také loňskou špatnou úrodou.

Francie je největším světovým producentem a největším vývozcem rosé a tohoto vína se také ve Francii ze všech zemí nejvíce vypije. Podle statistik si každý Francouz ročně dopřeje v průměru 20 lahví růžového, uvádí Les Échos. Poptávka ale v posledních 15 letech stoupla o 31 procent díky stále různorodější nabídce a tomu, že toto víno lidé stále častěji konzumují po celý rok, a ne jenom v létě.

Úroda v roce 2017 ale byla mimořádně slabá, a poklesla tak i produkce růžového vína. Například v Provence, odkud pochází pětina exportu, se oproti roku 2016 vyrobilo o 20 milionů lahví méně. Vzhledem k tomu, že vinaři nemají toto víno ani ve skladech, jeho cena patrně poroste, uzavírá Les Échos.


Mohlo by vás zajímat

Venezuelský prezident nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi

29.05.2018 | Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.