Foodparade se blíží

Foodparade se blíží

03.09.2014 Redakce

Škola vaření Chefparade pořádá již 4. ročník festivalu Foodparade, který se koná 6. a 7. září opět v krásných zahradách pražského zámku Troja.

Návštěvníci ochutnají degustační menu nejlepších pražských restaurací, delikatesy z celého světa, výborná vína, skvělou kávu i lahodné pivo.

V rámci sobotního programu se díky spolupráci Foodparade a AKC ČR uskuteční Mezinárodní den kuchařů, v jehož rámci proběhne 5. ročník MAKRO Mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa, finále soutěže Food Cup Czech Specials 2014 a cukrářská soutěž „Ochutnejte sladkou Českou republiku“.

UKÁZKA Z PROGRAMU:

Mezinárodní den kuchařů

5. ročník MAKRO Mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa

Finále soutěže Food Cup Czech Specials 2014

Cukrářská soutěž „Ochutnejte sladkou Českou republiku“

Kuchařský workshop s Viet Food Friends 

Slepá ochutnávka hub

Ochutnávka jídel z připravovaného filmu Láska na kari

Mezinárodní den kuchařů

V rámci letošního Foodparade se v sobotu 6. 9. 2014 uskuteční i oslavy mezinárodní dne kuchařů. Svátek všech kuchařů, den gastronomie a solidarity slavili poprvé v roce 2005 v Jižní Africe. K jeho vzniku dala podnět myšlenka pana Dr. Billa Gallaghera, Honourary Life Presidenta of WACS, celosvětové Asociace, která nyní sdružuje 97 členských států a přes 10 milionů členů, mimo jiné i Českou republiku. Tento den představuje možnost spojit  příležitost k setkání a zábavě všem příznivcům gastronomie a široké veřejnosti. Výsledkem jsou charitativní akce ve spojení se společenskými aktivitami a dobrým jídlem. Je to zároveň den, kdy vzdáváme hold rodinám kuchařů a kuchařům, kteří dělají čest své profesi. V rámci těchto oslav bude podporován nadační fond DOBRÝ ANDĚL.

 1

5. MAKRO Mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa

V sobotu se návštěvníci Foodparade mohou těšit na 5. ročník MAKRO Mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa. O vítězství se utká 24 šéfkuchařů, kteří byli nominováni na základě výsledků regionálních kol soutěže. „Úkolem soutěžících bude proměnit pětikilovou rybu na dva úhledné filety bez kostí a kůže. Rybu musí rozříznout na dvě části, odstranit hlavu, kosti, kůži a ocas. Mají na to maximálně deset minut. Porota hlídá čas, výtěžnost ryby, kvalitu výsledného produktu i čistotu pracoviště,“ vysvětluje za organizátory Petr Stádník, šéfkuchař společnosti MAKRO Cash & Carry ČR, který letos zasedne v porotě. „V sobotu mezi 11.30 a 14.00 uvidíme v akci nejlepší šéfkuchaře z celé republiky. Naporcovaného lososa mohou návštěvníci také ochutnat,“ dodává Stádník.

Finále soutěže Food Cup Czech Specials 2014

Gastronomická soutěž Food Cup projektu Czech Specials si klade za cíl prezentaci kulinářského bohatství ČR formou soutěže na jednotlivých gastronomických akcích, za účelem zapojení restaurací certifikovaných v rámci projektu a zvýšení povědomí o regionální gastronomii.

Ve 4 regionech po celé ČR probíhaly v od května 2014 regionální kola. Vítězové regionálních kol jsou:

1. Švejk restaurant U Pětatřicátníků, Plzeň

2. Restaurace Prominent hotelu Holiday Inn, Brno

3. Gourmet Villa Patriot, Mariánské Lázně

4. Pivovar Faltus, Česká Třebová

Finalisté mají za úkol v časovém limitu 45 minut připravit 3chodové menu, skládající se z předkrmu, hlavního jídla a dezertu. Podmínkou je zapracovat regionální potraviny.

Odborná porota ve složení zástupců Czech Tourism, Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace hotelů a restaurací ČR vyhodnotí menu a vybere vítěze.

Po celou dobu bude probíhat hlasování veřejnosti pomocí Hlasovacích lístků. Jeden hlasovací lístek bude vylosován a odměněn.

2

PARTNEŘI:

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, Czech Specials, F.O.O.D., Chefparade, Makro, Mattoni, Président, Restu

RESTAURACE:

Burger Bar, Dock House, Green House, Chefparade Foodtruck, Hotel InterContinental, Apartmán–Hotel Jítrava, La Truffe, Molekulární catering, Můj šálek kávy, Občanská Plovárna, OBLACA, Sokolovna Průhonice, STEAKGRILL, Sushitime, U Emy Destinnové, U Modré Kachničky, U Konopků, Švejk restaurant U Pětatřicátníků, Gourmet Hotel & Restaurant Villa Patriot.

 

DELIKATESY A NÁPOJE:

CerFis Wines, Cidrerie, CoffeeFriends, Coffee Source, Cukrárna Buchalovi, Cukrárna Saint Tropez, Česká buchta, České ghíčko, Čongrády, Dobré portské, Doubleshot, Husí játra, Chefparade Warehouse, Chuťpoint, Italfood, KOTÁNYI, La Casa de la Havana vieja, Mattoni, Palačinkárna Galetka, PAMPAS MARKET, Pasta Art, Pekařství La Petite France, Pivovar Chotěboř, Prosekárna, Rakletparty, SKLIZENO, Snails Day, Taste Slovakia, Tuscany Taste, Víno Hruška či Votreplaisir.

 

DĚTSKÝ KOUTEK:

Pro děti bude k dispozici dětský koutek se zkušeným dozorem, kde mohou pobýt neomezeně a veškerý program pro děti zdarma, účastnit se kreativních dílniček, kurzů zdravého vaření, balónkové dílny nebo si zasoutěžit ve skoku v pytli o zajímavé ceny. K dispozici i přebalovací pult, dětské židličky na krmení i mikrovlnná trouba k ohřátí dětské výživy. Anglicky a německy mluvící děti jsou také vítány!

 

VSTUPENKY:

Vstupné v předprodeji:

Dospělí            300 Kč (100 Kč vstupné + 200 Kč konzumace)

Studenti          250 Kč (50 Kč vstupné + 200 Kč konzumace)

Senioři            250 Kč (50 Kč vstupné + 200 Kč konzumace)

Děti do 10 let  zdarma

Vstupenky je možné zakoupit v předprodeji na www.ticketstream.cz.

Vstupné na místě:

Dospělí            350 Kč (150 Kč vstupné + 200 Kč konzumace)

Studenti          275 Kč (75 Kč vstupné + 200 Kč konzumace)

Senioři            275 Kč (75 Kč vstupné + 200 Kč konzumace)

Děti do 10 let  zdarma

 


Mohlo by vás zajímat

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.