FAO: Ceny potravin v červnu poprvé v letošním roce vzrostly

FAO: Ceny potravin v červnu poprvé v letošním roce vzrostly

03.07.2020 Jana Čiháková

Světové ceny potravin v červnu poprvé v letošním roce vzrostly. Mírně tak oživily po prudkém propadu způsobeném pandemií nemoci covid-19. Index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, vzrostl proti předchozími měsíci o 2,4 procenta na 93,2 bodu. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

I když na trhu přetrvává nejistota, ceny rostlinných olejů, cukru a mléčných výrobků stouply na několikaměsíční maxima, když v květnu se naopak prudce snížily. Ceny obilovin a masa však nadále zůstávají pod tlakem a většinou klesají. Index cen rostlinného oleje se zvýšil o 11,3 procenta a zvrátil předchozí pokles, který trval čtyři měsíce za sebou. K oživení přispěly hlavně vyšší ceny palmového oleje, které podpořilo obnovení poptávky a obavy o produkci kvůli dlouhodobému nedostatku pracovní síly v souvislosti s koronavirem.

Ceny cukru se meziměsíčně zvýšily o 10,6 procenta, částečně kvůli zprávám o problémech v brazilských přístavech vlivem omezení, která mají zabránit šíření koronaviru. Ceny mléčných výrobků stouply o čtyři procenta, zůstávají však stále pod úrovní z doby před pandemií.

Index cen obilovin klesl o 0,6 procenta. Způsobily to hlavně nižší ceny pšenice, naopak ceny kukuřice se zvýšily. Ceny masa klesly o 0,6 procenta, hlavně kvůli zlevnění drůbežího a hovězího masa, napsala agentura Reuters.

FAO dodala, že upravila všechny své indexy, když posunula své referenční období používané pro srovnání se současným obdobím na roky 2014 až 2016 z dosavadních 2002 až 2004. "Protože se obchodní vzorce vyvíjejí, je nezbytné aktualizovat základní období, aby se zajistilo, že vážený koš zůstane aktuální," uvedla FAO.


Mohlo by vás zajímat

„Langošův" langoš v rámci Dobrojídla v restauraci Červený Jelen pomůže Hospici svatého Lazara

26.02.2024 | Prvním letošním „dobroexternistou“ v restauraci Červený Jelen je Jiří Langmajer. Oblíbený herec v rámci originálního charitativního projektu Dobrojídlo společně s Markem Fichtnerem, executive chefem Červeného Jelena, připravil delikátní chod.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: JATERNICOVÉ PREJTY OBSAHUJÍ KOUSKY NĚČEHO OSTRÉHO

29.02.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje jaternicový prejt od výrobce MP Krásno, a. s. Senzorická analýza ve Státním veterinárním ústavu Olomouc v produktu odhalila ojedinělou přítomnost blíže neidentifikovaných drobných ostrých cizích částic, (drobný prášek připomínající písek). Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by prejt neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

UŽ SE TO BLÍŽÍ! UNČOVSKÝ SE UKÁŽE NA EVROPSKÉM FINÁLE PRESTIŽNÍ BOCUSE D‘OR

27.02.2024 | Tým České republiky v čele s vítězem národního kola Bocuse d´Or Dominikem Unčovským se po mnoha letech zúčastní evropského finále Bocuse d´Or. Po Turíně v roce 2018, Tallinnu v roce 2020 a Budapešti v roce 2022 se vrcholná gastronomická událost uskuteční 19. a 20. března v Trondheimu, hlavním městě norské gastronomie.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.