Europoslanci chtějí otevřenější testování bezpečnosti potravin

Europoslanci chtějí otevřenější testování bezpečnosti potravin

11.12.2018 | Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) by měl podle poslanců Evropského parlamentu transparentněji zveřejňovat informace o posuzování rizik týkajících se používání pesticidů či produkce geneticky modifikovaných potravin.

EP dnes schválil návrh na zavedení otevřenějších postupů EFSA, s nímž Evropská komise přišla v návaznosti na širokou veřejnou kritiku používání herbicidu glyfosát.

Podle návrhu schváleného poměrem hlasů 427 ku 172 bude potravinový úřad muset veřejnosti zpřístupnit závěry vědeckých výzkumů prověřujících nezávadnost či škodlivost postupů spojených s produkcí potravin. Lidé by měli mít k těmto údajům přístup ještě před tím, než bude geneticky modifikovaná potravina či výrobek proti škůdcům uveden na trh.

Poslanci rovněž souhlasili se vznikem centrálního registru studií spojených se zdravotními riziky potravin, do nichž budou muset subjekty usilující o povolení konkrétního výrobku vkládat i studie s negativním vyzněním. Pokud bude mít EFSA pochybnosti o tom, zda jsou provedené výzkumy dostatečné, bude moci požádat o ověření zdravotní nezávadnosti výrobku prostřednictvím dalších studií.

EP bude nyní jednat o dalším osudu návrhu s členskými státy, teprve poté bude možné jeho konečné schválení.

Návrh komise, s nímž část europoslanců nesouhlasila kvůli údajným zásahům do vlastnických práv vědeckých institucí provádějících jednotlivé studie, je reakcí na kritiku loňského prodloužení licence k používání herbicidu glyfosát o pět let. EK kontroverzní rozhodnutí před rokem zdůvodnila tím, že studie neprokázaly spojitost glyfosátu s rakovinou, které se na základě jiných výzkumů obávali odpůrci tohoto přípravku. České ministerstvo zemědělství v září rozhodlo, že od ledna zakáže plošné využívání glyfosátu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Problémy s masem pokračují? Po hovězím přichází na scénu nevyhovující kuřecí a vepřové

15.02.2019 | Zesílené kontroly masa, a to zejména kvůli kauze polského hovězího, odhalily další problémy. V hlavní roli je opět polská kvalita, jen druh masa se poněkud obměnil...

Proč podporovat domácí produkci a kupovat výrobky se značkou kvality? Tento případ mluví za všechny

19.02.2019 | Veterináři spolu s celníky odhalili v Praze 10 dodávku se 130 kilogramy neoznačených živočišných produktů, které silně zapáchaly. Šlo například o vepřové vnitřnosti, drůbež, masné výrobky, krev v plastových lahvích nebo křepelčí a kachní vejce. Přepravní prostor byl znečištěný, dodávku řídil cizinec. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Za porušení potravinářského zákona hrozí pokuta až 50 milionů korun, většinou je však výrazně nižší

Veterináři: Při kontrolách se ukázaly jako problematické uzené výrobky

28.02.2019 | Pracovníci Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj provedli 3000 kontrol výrobců, prodejců a dovozců potravin živočišného původu. Zatímco vejce původem z Polska prošla bez chyby, malým výrobcům uzených sýrů a klobás se musely ukládat vysoké pokuty.

Březnový CZ TEST je tady!!!

A s ním i souhrn aktuálního dění ze světa potravin! Jsou snad ryby plné toxinů, proč nechat dršťkovou raději v obchodě otrlejším a proč sojové mléko nikdy nenahradí to kravské? Nejen tyto informace najdete objektivně podané jen u nás, a to ve spolupráci s odborníky z Potravinářské komory ČR!