Europoslanci chtějí otevřenější testování bezpečnosti potravin

Europoslanci chtějí otevřenější testování bezpečnosti potravin

11.12.2018 | Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) by měl podle poslanců Evropského parlamentu transparentněji zveřejňovat informace o posuzování rizik týkajících se používání pesticidů či produkce geneticky modifikovaných potravin.

EP dnes schválil návrh na zavedení otevřenějších postupů EFSA, s nímž Evropská komise přišla v návaznosti na širokou veřejnou kritiku používání herbicidu glyfosát.

Podle návrhu schváleného poměrem hlasů 427 ku 172 bude potravinový úřad muset veřejnosti zpřístupnit závěry vědeckých výzkumů prověřujících nezávadnost či škodlivost postupů spojených s produkcí potravin. Lidé by měli mít k těmto údajům přístup ještě před tím, než bude geneticky modifikovaná potravina či výrobek proti škůdcům uveden na trh.

Poslanci rovněž souhlasili se vznikem centrálního registru studií spojených se zdravotními riziky potravin, do nichž budou muset subjekty usilující o povolení konkrétního výrobku vkládat i studie s negativním vyzněním. Pokud bude mít EFSA pochybnosti o tom, zda jsou provedené výzkumy dostatečné, bude moci požádat o ověření zdravotní nezávadnosti výrobku prostřednictvím dalších studií.

EP bude nyní jednat o dalším osudu návrhu s členskými státy, teprve poté bude možné jeho konečné schválení.

Návrh komise, s nímž část europoslanců nesouhlasila kvůli údajným zásahům do vlastnických práv vědeckých institucí provádějících jednotlivé studie, je reakcí na kritiku loňského prodloužení licence k používání herbicidu glyfosát o pět let. EK kontroverzní rozhodnutí před rokem zdůvodnila tím, že studie neprokázaly spojitost glyfosátu s rakovinou, které se na základě jiných výzkumů obávali odpůrci tohoto přípravku. České ministerstvo zemědělství v září rozhodlo, že od ledna zakáže plošné využívání glyfosátu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Sledovali jsme, co udělají dva týdny s některými potravinami. Tady jsou výsledky!

03.01.2019 | Vejce, sýr, chléb, mléko, paštika, salám, čokoláda, džus, červené víno a dva týdny sledování, co se s nimi děje v čase. Nakonec jsme byli celkem překvapení. Nezlomní jedinci popadali jako vojáci po boji.

V čaji byly opět pesticidy. Zásilku z Číny se však naštěstí podařilo zadržet

07.01.2019 | Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně nevpustili do vnitřního trhu ČR zásilku čaje z Číny. Výsledky rozborů čaje s názvem Green Snail prokázaly, že čaj překračuje maximální povolené limity u tří typů pesticidů.

Máme se bát kančího a vepřového? Veterináři vydali novou varovnou zprávu

09.01.2019 | Obavy z afrického moru prasat stále ještě nevyprchaly z éteru a na stole už je další "černý puntík" v neprospěch divočáků. Veterináři potvrdili výskyt parazita svalovce u divokého prasete odloveného na Frýdlantsku, který může být i příčinou úmrtí člověka. Máme se snad začít ještě víc bát?

Aktuální číslo

V prodeji od 31. 12.