Europoslanci chtějí otevřenější testování bezpečnosti potravin

Europoslanci chtějí otevřenější testování bezpečnosti potravin

11.12.2018 | Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) by měl podle poslanců Evropského parlamentu transparentněji zveřejňovat informace o posuzování rizik týkajících se používání pesticidů či produkce geneticky modifikovaných potravin.

EP dnes schválil návrh na zavedení otevřenějších postupů EFSA, s nímž Evropská komise přišla v návaznosti na širokou veřejnou kritiku používání herbicidu glyfosát.

Podle návrhu schváleného poměrem hlasů 427 ku 172 bude potravinový úřad muset veřejnosti zpřístupnit závěry vědeckých výzkumů prověřujících nezávadnost či škodlivost postupů spojených s produkcí potravin. Lidé by měli mít k těmto údajům přístup ještě před tím, než bude geneticky modifikovaná potravina či výrobek proti škůdcům uveden na trh.

Poslanci rovněž souhlasili se vznikem centrálního registru studií spojených se zdravotními riziky potravin, do nichž budou muset subjekty usilující o povolení konkrétního výrobku vkládat i studie s negativním vyzněním. Pokud bude mít EFSA pochybnosti o tom, zda jsou provedené výzkumy dostatečné, bude moci požádat o ověření zdravotní nezávadnosti výrobku prostřednictvím dalších studií.

EP bude nyní jednat o dalším osudu návrhu s členskými státy, teprve poté bude možné jeho konečné schválení.

Návrh komise, s nímž část europoslanců nesouhlasila kvůli údajným zásahům do vlastnických práv vědeckých institucí provádějících jednotlivé studie, je reakcí na kritiku loňského prodloužení licence k používání herbicidu glyfosát o pět let. EK kontroverzní rozhodnutí před rokem zdůvodnila tím, že studie neprokázaly spojitost glyfosátu s rakovinou, které se na základě jiných výzkumů obávali odpůrci tohoto přípravku. České ministerstvo zemědělství v září rozhodlo, že od ledna zakáže plošné využívání glyfosátu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Eliminujte riziko, že sníte zkažené jídlo

10.06.2019 | Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) umírají na čtyři stovky lidí ročně na následky otravy zkaženými potravinami. Každý desátý obyvatel planety pak jednou ročně po konzumaci jídla znečištěného bakteriemi, viry, parazity či chemickými látkami onemocní.

Z poslední kontroly v SAPA: Plesnivé mořské plody, prošlé kachny a vejce

10.05.2019 | Veterináři spolu s policií zjistili v areálu libušské tržnice SAPA 80 kilogramů potravin bez dokladů o původu. Provozovateli hrozí 50milionová pokuta, šlo o sušené ryby, olihně nebo zmrazené kachny, část produktů byla plesnivých. ČTK to dnes sdělil za Státní veterinární správu Petr Majer.

Co když je váš čaj na zahřátí nezdravý?

15.05.2019 | Čaj zahřeje tělo a mysl, povzbudí ve chvílích únavy a obsahuje i významné vitamíny a antioxidanty. Na druhou stranu se až příliš často objevují méně potěšující zprávy o čajích, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) stahuje z trhu pro obsah nadlimitních pesticidů nebo nebezpečných alkaloidů. Jak zajistit, že šálek oblíbeného horkého nápoje vašemu zdraví spíše neuškodí?

Vychází červnový CZ TEST

V prodeji již od 27. 5.