Dýňová sezóna ještě nekončí. Zkuste ji připravit na dva netradiční způsoby

Dýňová sezóna ještě nekončí. Zkuste ji připravit na dva netradiční způsoby

10.11.2020 Jana Čiháková

Dýně, to není jen polévka. Můžete ji naplnit masovou nebo zeleninou směsí a zapéct se sýrem, nebo z ní připravit třeba skvělé špagety.

Plněná dýně

Budete potřebovat: 

1 menší špagetovou dýni, sůl, pepř, ghí, náplň podle sebe, my doporučujeme mleté maso, které okořeněné orestujete a navrch kvalitní kozí sýr

Postup:

Dýni přepulte a lžíci vydlabejte semínka. Na plech vyložený pečicím papírem dejte dýni, posolte, okořeňte a ghí potřete celou plochu dýně. Dejte do trouby předehřáté na 200 °C na 30-40 minut. Vyzkoušejte vidličkou či se dýně hezky odděluje od sebe. Můžete podávat jako přílohu a nebo s náplní. Naplň, kterou jste si připravili (např. cuketa, houby, slanina, mleté maso, tvaroh...), do dýně, posypte sýrem a nechte ještě zapéct na 10-15 min. 

Hovězí kližka s dýňovými špagetami

Budete potřebovat: 500 g masa, 3 cibule, olivový olej, 2 lžíce ghí, 1 rajčatový protlak, kousek čerstvého zázvoru, 1 celou skořici, 2 stroužky česneku, 3 mrkve, 1/4 celeru, 2 petržele, 2 dcl červeného vína a vývar, 1 dýni  hokkaido, sůl a pepř

Postup:

Maso očistěte, posolte a opepřete čerstvím mletým pepřem. Na velké pánvi orestujte na ghee cibulku do zlatova a nasledne přidejte kližku, nechte ze všech stran zatáhnout.  Na kostičky nakrajenou mrkev, celer a petržel orestujte. Přidejte rajčatový protlak a také červené víno, nechte odpařit alkohol. Následně přidejte vývar a zázvor, skořici, česnek, bylinky podle chuti. Nechte dusit do měkka.

Hoddaido oloupejte a hrany škrábejte škrabkou na brambory na široké nudle. Na pánvi rozpalte ghee a olivový olej, přidejte nudle, osolte a opepřete a za občasného míchaní krátce orestujte do zavadnutí. 

Za poskytnutí receptů děkujme spol. Dr-Nek

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Skvělé a lehce stravitelné jídlo? Naservírujte palačinky z červené řepy

05.11.2021 | Přemýšlíte nad snadným receptem na rychlou večeři nebo snídani? Vyzkoušejte palačinky z jedné z nejzdravějších zelenin - červené řepy. Celý pokrm navíc můžete dochutit oblíbeným džemem, tvarohem nebo dokonce arašídovým krémem.

Na tyto rozinky si nechte zajít chuť

23.11.2021 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na trhu závadné rozinky, v balení 500 g, s označením data minimální trvanlivosti do 25/03/2022, výrobce: ENCINGER SK s.r.o, Jadranská 13, 841 01 Bratislava, Slovensko, země původu: Írán.

Čtyři nové recepty, které si chcete přidat do kuchařky!

25.10.2021 | Dochází vám inspirace v kuchyni? Přicházíme právě včas s netradičními, ale výtečnými recepty. Dejte si hummus, připravte karbanátky z červené čočky, vsaďte na tradiční staročeský recept - houbového kubu, nebo se pusťte do jehněčího.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont