Dvě legendy o svatomartinské huse a dva skvělé recepty

Dvě legendy o svatomartinské huse a dva skvělé recepty

11.11.2020 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

<

Svatomartinská husa s jablky

Budete potřebovat:

husu, sůl, pepř, kmín, 1 hlávku zelí, 4 jablka

Postup:

Pokud jste si husu nechali přes noc nasolenou a nakmínovanou odležet, bude o to lepší. Pokud ne, nevadí. Osušte ji, nasolte zevnitř i zvenčí, přidejte kmín a do bříšní dutiny jí vložte jablka pokrájená na středně velké kostičky. Podlijte ji trochou vody a v pekáčku ji zakrytou pečte na 170 stupňů za občasného podlévání 3 až 4 hodiny. 

    Když je husa měkká (maso se odděluje od kosti a na dně bude spousta sádla), zvyšte teplotu na 230 °C a zprudka husu dopečeme dozlatova (asi 15 až 20 minut).

    Svatomartinská husa s nádivkou s kaštany

    Budete potřebovat:

    husu, sůl, pepř, 500 g jedlých kaštanů, 10 plátků veky, 2 dcl mléka, 2 vejce, muškátový oříšek, petrželka

    Postup:

    Husu osolte, přidejte kmín a pečte na 170 stupňů asi 3 hodiny, když maso odpadává od kosti, odklopte ji, zvyšte teplotu na 200 stupňů a za občasného podlévání ji dopečte.

    Nakrájejte si veku, zalijte ji mlékem, přidejte žloutek z 1 vejce, směs osolte. Uvařte si kaštany ve vroucí vodě, doporučujeme je před vařením naříznout. Ještě teplé je oloupejte a pak nasekejte v mixéru. Přidejte je do směsi na nádivku. Vše dochuťte solí, pepřem, přidejte petrželku a také muškátový oříšek. Pokud je směs moc řídká, přidejte polohrubou mouku.

    Ze 2 bílků si vyšleejte sníh a přidejte jej do nádivky. Do menší formy, kterou můžete vymazat výpekem z husy nádivku vložte a pečte ji asi 40 minut na 170 až 180 stupňů. 

    PŘEDPLATNÉ

    Mohlo by vás zajímat

    Vánoční speciály budou, některé pivovary se nejistoty nebojí

    25.11.2020 | Navzdory nejistotě, zda se otevřou v dohledné době restaurace a hospody, připravují malé i střední pivovary na jihu Moravy vánoční speciály. Většina z nich potřebuje na přípravu delší čas než pro standardně nabízená piva, řekli ČTK zástupci několika oslovených pivovarů.

    Čína od soboty uvalí až 200procentní cla na vína z Austrálie

    27.11.2020 | Čína od soboty uvalí cla ve výši až 212 procent na vína z Austrálie. Podle čínského ministerstva obchodu jde o dočasné opatření s cílem zastavit import dotovaných australských vín.

    Okurky v plastových fóliích jako důkaz neekologického smýšlení? Přibrzděte...

    01.12.2020 | Ne nadarmo se říká, že mnoho aktivistů škodí. Už jen proto, že se do této funkce nominují lidé bez patřičných znalostí a skrze veřejné kanály hlásají cosi o zamořování planety plasty a zbytečném balení potravin. Přitom právě obaly jsou mnohdy jedinou možností, jak potravinu ochránit před poškozením například při transportu.

    Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

    Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont