Drůběží maso bude kvůli salmonele pod přísnější kontrolou

Drůběží maso bude kvůli salmonele pod přísnější kontrolou

19.04.2019 | Při zjištění salmonely v drůbežím mase bude muset jeho dovozce další zásilky ze stejné země nechat laboratorně vyšetřit. Až poté je bude smět uvést na trh. Dnes se na tom dohodl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) s vedením Státní veterinární správy, sdělil ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. V posledních týdnech několikrát veterináři uvedli, že se do ČR dostalo drůbeží maso se salmonelou z Polska.

"Chceme tímto krokem posílit kontrolu drůbežího masa," uvedl Toman. Pokud by se choroboplodné zárodky salmonely v mase prokázaly, musí být šarže masa zlikvidována. Dovozci pak hrozí až 50milionovová pokuta. Většinou se však dává řádově nižší.

Zatím se tato pravidla budou týkat drůbežího masa. "Nejde o plošná opatření, ale o opatření, zaměřená na konkrétní subjekty, a to s ohledem na analýzu rizika," sdělil mluvčí.

Například ve středu veterináři uvedli, že se v ČR objevily další zhruba čtyři tuny drůbežího masa z Polska se salmonelou. Šlo o dvě zásilky, které směřovaly k distributorům ve Zlínském kraji. Maso z jedné zásilky, ve které bylo 2,25 tuny chlazených kuřat, už zákazníci nejspíš snědli. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že bude chtít o situaci jednat s polskou velvyslankyní Barbarou Ćwiorovou a kontaktuje polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského.

Veterináři poslední dobou informují zhruba každý týden o nálezech polského masa se salmonelou. Minulý týden uvedli, že se do Česka dostalo 540 kilogramů polského kuřecího se salmonelou, část masa se snědla, část veterináři dohledali. V předminulém týdnu šlo o půltunovou zásilku řízků z Polska se salmonelou.

Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Podle mluvčího SVS Petra Vorlíčka je při dostatečné tepelné úpravě masa se salmonelou riziko nákazy minimální. Salmonely jsou podle SVS zničeny při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo nižší teplotě po delší dobu. Je ale třeba dát pozor na riziko takzvané křížové kontaminace potravin, když člověk například použije stejný nůž, prkénko či nádobí na syrové maso a poté třeba na zeleninu.

V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Polsko mělo přijmout opatření, kterými by podobným incidentům předcházelo. ČR od plošného opatření upustilo po tlaku Evropské komise.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Žádná sleva není zadarmo. Jaké finty používají prodejci?

21.05.2019 | Každá sleva je výhodná. Ovšem kolikrát ne ani tak pro koncového zákazníka jako pro prodejce. Za nižší cenou na účtence se také může skrývat mimo jiné i méně gramů obsahu.

Nakupujete v eshopech? Pozor, těmto se raději vyhněte!

17.05.2019 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) aktuálně spustila na webu Potraviny na pranýři (www.potravinynapranyri.cz) novou sekci Rizikové weby. Tato služba informuje spotřebitele o webových stránkách, u kterých SZPI zjistilila, že nabízejí potraviny - zejména doplňky stravy – v rozporu s právními předpisy ČR a EU.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce opět stahuje nevyhovující polský výrobek

16.04.2019 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v řetězci Lidl další masné výrobky z Polska, do nichž dal výrobce méně masa, než uvedl na obale.

Porce květnového čtení míří do sítě!

V prodeji již od 30. 4.