Dozvuky Oktoberfestu: Vypilo se 7,3 mil. litrů piva a 100 000krát se někdo pokusil někomu uloupit pivní džbánek

Dozvuky Oktoberfestu: Vypilo se 7,3 mil. litrů piva a 100 000krát se někdo pokusil někomu uloupit pivní džbánek

07.10.2019 Jana Čiháková

Letošní Oktoberfest navštívilo v Mnichově 6,3 milionu lidí, kteří vypili 7,3 milionu litrů piva. Spořádali také statisíce kuřat, 124 volů a 29 telat. Uvedli to pořadatelé tradičního pivního megafestivalu, který skončil v neděli.

Počet návštěvníků Oktoberfestu, který své brány otevřel 21. září, byl prakticky stejný jako loni. Ti zahraniční nejčastěji pocházeli ze Spojených států, Británie, Francie, Rakouska, Nizozemska, Švýcarska a Itálie. Celkem 186. ročník pivního svátku přilákal návštěvníky z 55 zemí.

Spotřeba piva oproti loňskému roku klesla o přibližně 200 000 litrových mázů, přesto ale letos policie zaznamenala rekord v počtu lidí, kteří svůj dopravní prostředek řídili pod vlivem alkoholu. Bylo jich celkem 774, přičemž 414 jelo na elektrokoloběžce. Otravu alkoholem zjistili zdravotníci u 600 návštěvníků festivalu.

Vedle spotřeby piva se o něco - přibližně jedno procento - snížil i počet nahlášených trestných činů, kterých letos bylo 914. Počet sexuálních deliktů, které policie prověřovala, oproti loňsku lehce stoupl ze 42 na 45. Pořadatelé zaznamenali také 96 912 pokusů o odcizení pivního džbánku.

V oddělení ztrát a nálezů letos skončilo zhruba 3800 předmětů, z toho 780 průkazů, 690 kusů oblečení, 660 peněženek, 465 bankovních karet, 420 telefonů, 300 klíčů, 155 brýlí a jeden umělý chrup.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.